Piazza del Quirinale si Palazzo Quirinale din Roma


Una dintre frumoasele piete ale orasului, Piazza del Quirinale este situata in apropiere de palatul cu acelasi nume, locul care-l gazduieste pe presedintele Italiei. In centrul pietei se gaseste fantana Dioscuri. Palazzo del Quirinale si Piazza del Quirinale se gasesc in varful celei mai inalte dintre cele sapte coline ale Romei. Din cel mai inalt punct al orasului, se pot admira unele dintre cele mai frumoase privelisti spre Basilica San Pietro.

Piazza del Quirinale
Piazza del Quirinale

Pe langa privelistea deosebita, se mai pot vizita si alte lucruri in zona din jurul Piazza del Quirinale. Piata are cladiri pe trei dintre laturile sale, a patra fiind deschisa spre orasul de la poalele dealului.

Obeliscul si Fantana lui Castor si Polux

Primul lucru care capteaza atentia turistilor in Piazza del Quirinale este de obicei marele obelisc si fantana ce se gaseste in mijlocul pietei. Aceasta din urma este cunoscuta sub numele de Fantana Dioscuri si este decorata cu statuile lui Castor si Polux. Acestea sunt inalte de 5.5 metri si ii infatiseaza pe cei doi in postura unor imbranzitori de cai. Statuile sunt replici romane ale unor statui grecesti din secolul al V-lea i.C. si au fost in trecut amplasate la intrarea in Termele lui Constantin. Obeliscul cu o intaltime de 14 metri a ocupat candva un loc de cinste la intrarea in Mausoleul lui Augustus.

Piazza del Quirinale
Piazza del Quirinale

Statuile au fost amplasate aici in 1588 de Papa Sixtus al V-lea. Obeliscul a fost adaugat in 1786 iar bazinul de granit al fantanii a fost adaugat in 1818. Bazinul a fost proiectat de Rafael Stern care a folosit un fel de cochilie romana pe care a luat-o de la Forul Roman unde avusese rol de jgheab.

Palazzo del Quirinale

Dupa ce faceti cateva poze fantanii si obeliscului din mijlocul pietei, indreptati-va privirea spre nord, unde veti vedea Palatul Quirinale, resedinta presedintelui Italiei. Palatul a fost construit in 1573 de Papa Grigore al XIII-lea, cel care are meritul de a ajusta calendarul iulian; actualul calendar ii poarta numele: calendarul gregorian. Palatul a servit drept resedinta de vara a Papei si ulterior a devenit resedinta oficiala a casei regale dupa unificarea Italei in 1870, iar mai apoi resedinta a presedintelui republicii. Fatada cladirii a fost proiectata de Domenico Fontana iar capela palatului a fost construita de Carlo Maderno.

Langa Palatul Quirinale se gaseste Palazzo della Consulta, construit de Fernando Fuga in anul 1734 pentru Papa Clement al XII-lea. Acest palat frumos decorat este acum sediul Curtii Constitutionale a Italiei.

A treia cladire care flancheaza piata este Palazzo Pallavicini-Rospigliosi, o cladire comisionata in 1603 de familia Borghese. In timpul constructiei acestui palazzo au fost distruse ruinele Termelor lui Constantin. Ultimul dintre complexele de terme construite de romani in antichitate fusese ridicat aici in secolul al IV-lea de Imparatul Contantin I.

Vizualizari: 725