Roma - Scurt istoric


Fondarea Romei dateaza din primele zile ale civilizatiei. Roma este atat de veche incat in zilele noastre este cunoscuta sub numele de "Cetatea Eterna". Romanii cred ca orasul lor a fost fondat in anul 735 i.Ch. Istoricii moderni totusi cred ca anul in care a luat fiinta Roma este 625 i.Ch.

Dintre toate civilizatiile antice ale Europei, Imperiul Roman a influentat cel mai mult viata moderna in feluri pe care abia in prezent incepem sa le percepem in adevarata lor profunzime. Roma a crescut dintr-o adunatura de colibe pe malul raului Tibru, intr-o citadela cu peste un milion de locuitor de unde Imperatorul conducea un imperiu format din aproape 60 de milioane de oameni, cam un sfert din populatia intrgului glob in acele vremuri. Romanii detin si un adevarat record militar - ei au avut cea mai puternica forta militara timp de 500 de ani din cei 800 ai existentei imperiului. In vreme ce adevaratul Imperiu Roman a existat din secolul 3 i.Ch. pana in anul 476 d.Ch., jumatatea sa estica a supravietuit sub numele de Imperiul Bizantin pana in 1435 d.Ch. cand a fost rapus de turci. Astfel se poate spune ca odiseea Romana s-a intins pe durata a 2000 de ani.

Romanii credeau ca erau descendenti din Troia, care s-au stabilit in Latium, in centrul Italiei dupa ce au fugit in urma caderii cetatii Troia. In realitate originea orasului este mult mai incetosata, dar ceea ce se stie cu siguranta este ca in secolul 8 i.Ch. un grup de oameni cunoscut sub numele de Latini se stabilise pe malul estic al Tibrului de-a lungul a sapte coline. De accea se presupune ca momentul fondarii Romei ca oras l-a constituit unirea acestor asezari intr-o singura entitate politica. Regele etrusc si-a impus dominatia si Romanii nu i-au alungat pe conducatorii lor decat in secolul 6 i.Ch cand satui fiind de conducerea regilor, au infiintat Republica, in care Senatul avea un rol important in conducerea orasului. Membrii senatului erau alesi din randul celor mai de seama cetateni ulterior fiind permis si celor din clasele inferioare sa candideze.

Istoria Romei
Istoria Romei

De-a lungul timpului Roma a devenit tot mai puternica, reusind sa cucereasca aproape toata Italia si si-a indreptat atentia spre insulele Sicilia, Sardinia si Corsica. Asta i-a pus pe o traiectorie in care interesele lor contraveneau celor ale Cartaginei. Cartagina era puterea dominanta a partii de vest a Marii Mediterane in acele vremuri. Intr-o serie de trei razboaie, cunoscute sub numele de "Razboaiele Punice", Roma a zdrobit efectiv Cartagina, preluand controlul partii de nord a Africii si unor parti din Spania. Roma a inceput apoi sa se extinda in toate directiile, cucerind Macedonia, Grecia, Asia Mica, Orientul Apropiat si Egiptul. Fara a avea un oponent serios, generalii Romani Octavian si Marc Antoniu au inceput sa se razboiasca intre ei. Marc Antoniu a pierdut batalia de la Actium si astfel Octavian a devenit singurul conducator al teritoriului vast aflat sub influenta orasului Roma, fiind proclamat imparat in anul 27 i. Ch.

Acesta este momentul in care Republica Romana a murit si a luat nastere Imperiul Roman care nu a fost rapus timp de 500 de ani. Odata incheiate marile razboaie de cucerire, a fost instaurata Pax Romana sau Pacea Romana, ce a durat din 27 i.Ch. pana in 180 d.Ch. Asta nu inseamna ca nu s-a purtat niciun razboi ci numai ca Roma nu a fost amenintata. Expansiunea a continuat peste Rin si in Britania in 43 d.Ch. si cu raboaiele Dacice din 80-106 d.Ch. Roma a ajuns in aceasta perioada la apogeul expansiunii sale. Imparatul Traian a domnit peste un imperiu vast din Portugalia pana Armenia si din Scotia pana in Sahara. Era cel mai vast imperiu ce fusese vazut in lumea antica. Numai mongolii si englezii aveau sa controleze un teritoriu mai intins. Fiind atat de mare mentinerea intacta a imperiului devenea o problema in conditiile in care diferite populatii barbare au inceput sa migreze spre vest in Imperiul Roman. Aceasta misiune s-a dovedid extrem de dificila din cauza lipsei oamenilor si a conflictelor politice interne.

Urmatorii 300 de ani au fost haotici si traumatici pentru Imperiu, diverse factiuni luptandu-se pentru tron. Intr-o perioada foarte scurta, de 49 de ani, din 235 pana in 284, au existat peste 50 de imparati. In timp ce Roma era atacata din interior de propriile lupte politice, populatii barbare ca ostrogotii, vizigotii, vandalii, francii si burgunzii macinau imperiul incet dar sigur. Pentru a putea rezista mai bine, imparatul Diocletian a impartit imperiul in doua parti iar el a condus partea estica, mai prospera si mai bine aparata. Cei doi imparati erau egali in mod teoretic, dar tot mai mult cele doua parti s-au divizat si s-au despartit. Partea estica a reusit sa tina piept barbarilor dar Imperiul de Apus a fost rapid coplesit. Astfel au fost abandonate provincii ca Britania pentru a putea apara provincii ca Italia sau Galia. In anul 476 liderul german Odoacer a preluat controlul Romei, punand astfel capat Imperiului Roman de Apus. Imperiul din rasarit s-a transformat in Imperiul Bizantin si a continuat sa existe pana in secolul 15.

Capitala Italiei combina trecutul cu prezentul in mod armonios. De-a lungul istoriei sale lungi, Roma a influentat decisiv directia culturala si religioasa a Europei. Latina, limba vorbita in perioada Imperiului Roman, sta la baza multor limbi vorbite astazi in Europa. De asemenea, sistemele judiciare si politice ale Romei au fost folosite drept model pentru un mare numar de state si sisteme legislative.

In perioada medievala istoria Romei porneste spre o noua directie. Puterea Papei creste in epoca renascentista si Curtea Papala devine centrul cultural si catalizator al culturilor europene. Pentru o perioada foarte mare, prestigiul si bogatia Romei s-au confundat cu cele ale Bisericii Catolice. Atunci cand Papa s-a mutat de la Roma in Franta, orasul a suferit pierderi economice foarte mari. In istoria moderna, Roma si-a recastigat importanta in special dupa reunificarea Italiei. Aceasta unificare este simbolizata de memorialul impunator dedicat lui Vittorio Emanuele II, din Piazza Venezia, chiar in inima Romei.

Lucrari arhitectonice, sculpturi si tablouri din Roma antica au servit drept model pentru arta din Europa, atat in antichitate cat si in epoca moderna. Orasul Roma atrage si uimeste milioane de vizitatori cu povestea sa fara sfarsit. Istoria Romei care se intinde pe mai multe mii de ani inca asteapta sa fie descoperita chiar la fata locului.