Parcul National Biogradska Gora din Muntenegru


Biogradska Gora este un parc national din Muntenegru cu numeroase privelisti uimitoare si multe optiuni de petrecere a timpului in natura. Numarandu-se printre putinele paduri tropicale ce inca se mai gasesc in Europa, Biogradska Gora se poate mandri cu bogatia florei si faunei sale. Emblematic pentru acest parc natural este Lacul Glaciar Biogradska Gora, locul unde padurile, muntii si cerul se reflecta perfect in apa cristalina, oferind oportunitati ce nu pot fi ratate de iubitorii de fotografie si peisaje naturale. In apropierea lacului este si locul unde parcheaza autocarele si masinile turistilor care viziteaza parcul, de aceea zona poate parea de multe ori aglomerata. Odata ce incepeti insa plimbarea veti observa ca senzatia de aglomeratie dispare imediat.

Biogradska Gora din Muntenegru
Parcul National Biogradska Gora din Muntenegru - Lacul Glaciar

In cadrul parcului exista mai multe lacuri glaciare. Cel mai cunoscut este cel mentionat mai sus, care poarta chiar numele parcului. Este cunoscut in principal datorita faptului ca este chiar la intrarea in parc, si este cel care intampina toti vizitatorii, oferind o priveliste care-ti taie respiratia, mai ales toamna cand copacii capata un colorit deosebit ce se reflecta in lac. Celelalte lacuri glaciare din cadrul parcului merita cu prisosinta sa fie vizitate. Intre acestea se numara: Lacul Sisko, Mali Sisko, Ursulovacko, Pesica si lacurile Sevarina.

Flora si fauna din Biogradska Gora

Parcul national Biogradska Gora din Muntenegru este una dintre putinele paduri virgine ramase in Europa. Acest gen de paduri ar rezistat in mare parte neatinse de om iar Biogradska Gora se lauda cu un grad ridicat de prezervare a faunei si florei. Pe cei 54 de kilometri patrati ai parcului se gasesc 86 de specii de copaci, 26 de habitate distincte ce contin peste 200 de specii de plante. Padurile sunt formate in principal din brad, molid si fag cu multe alte specii intercalate intre acestea trei. La capitolul fauna, parcul se mandreste cu 150 de specii de pasari, 350 de specii de insecte inclusiv 80 de specii de fluturi. Printre mamiferele identificate in Biogradska Gora se numara vidre, mistreti, caprioare, lilieci si diferite specii de rozatoare.

Biogradska Gora din Muntenegru
Parcul National Biogradska Gora din Muntenegru - Lacul Glaciar

Acest parc din Muntenegru ofera turistilor dornici de aventura intr-un cadru natural o multime de poteci pe care se pot face plimbari de o zi pe jos sau cu MTB-uri. Marcajele nu sunt intre cele mai bune, existand mult loc de imbunatatiri insa terenul si cadrul natural compenseaza pe deplin alte aspecte care au de suferit. De la centrul de informare turistica exista sase carari marcate cu o distanta medie de 10-15 km. Fiecare dintre aceste trasee duce spre varfuri si lacuri din regiune. Pentru cei cu o conditie fizica mai precara, exista un traseu educational de 3 km ce inconjoara lacul. De-a lungul acestui traseu, exista panouri informative despre flora si fauna din parc. Traseul Mojkovac este oportun pentru o plimbare de 1,5 – 2 ore si ofera niste privelisti superbe daca va abateti putin de la drum. Traseul Bendovac este cel care va conduce intr-un punct mai inalt al parcului de unde puteti admira Lacul Glaciar Biogradska Gora.

Biogradska Gora din Muntenegru
Parcul National Biogradska Gora din Muntenegru - Flora

Biogradska Gora din Muntenegru
Parcul National Biogradska Gora din Muntenegru

Turistii sunt incurajati sa nu se abata prea mult de la traseele marcate si sa foloseasca mijloace de orientare cum ar fi ceasuri cu GPS. Au existat si cazuri in care oamenii s-au ratacit fiind necesare operatiuni de cautare.

Biogradska Gora din Muntenegru
Parcul National Biogradska Gora din Muntenegru

Exista trasee separate pentru hiking si pentru bicicleta. Se pot inchiria biciclete, vechi dar intr-o stare buna, chiar de la centrul turisitic pentru aproximativ 10 euro pe zi. Se poate si inota sau pescui. Exista si posibilitatea de a inchiria barcute pentru cei care vor sa se plimbe pe lacul glaciar.

Biogradska Gora din Muntenegru
Parcul National Biogradska Gora din Muntenegru

In apropierea centrului turistic exista un restaurant cu mancare traditional muntenegreana. Exista si optiuni de campare sau cazare pentru cei care doresc sa stea mai multe zile, unele chiar in parc, sau in jurul acestuia. Incepand cu 2019 se percepe taxa de intrare in parc in valoare de 3 euro de persoana, pentru fiecare zi. Pastrati tichetul cu dumneavoastra intrucat e posibil sa vi se mai ceara la cate un punct de control.

Articole turism