Forul lui Traian


Forul lui Traian a fost ultimul si cel mai mare dintre Forurile Imperiale care reprezentau centrul politic si guvernamental al Imperiului Roman. Complexul era format dintr-o basilica enorma, doua biblioteci, piete si un templu impozant.

Complexul a fost creat intre anii 107 si 113 de Apolodor din Damasc, cel mai celebru si apreciat arhitect din acea epoca. Originar din Damasc, in Siria Romana, Apolodor se numara printre preferatii Imparatului Traian pentru care a construit si podul peste Dunare necesar pentru campania din 105-106 in Dacia. Tot Apolodor este si cel care a construit Columna lui Traian, considerat primul monument triumfal de acest fel. Tot Apolodor din Damasc este creditat ca fiind arhitectul responsabil de ridicarea celei de-a treia variante a Panteonului.

Forul lui Traian Forul lui Traian

Pentru a putea construi Forul lui Traian a fost nevoie sa fie nivelat un deal inalt de aproape 40 de metri iar mai multe strazi si foarte multe cladiri, unele dintre ele de mare importanta, au trebuit sa faca loc acestui proiect extrem de ambitios.

La momentul finalizarii lucrarilor, Forul lui Traian era privit care fiind una dintre minunile arhitecturale ale lumii. Era de departe cel mai impunator dintre foruri, fie si numai prin dimensiunile impresionante. Forul avea 300 de metri lungime si 185 latime.

Ce puteti vedea in Forul lui Traian

Intrarea principala in Forul lui Traian ducea spre o curte foarte ampla flancata de doua terase. In spatele teraselor ce erau decorate cu numeroase statui se gaseau doua tribune. In centrul acestei curti era amplasata o enorma statuie ecvestra. Unele estimari spun ca aceasta statuie era de trei ori mai mare decat statuia ecvestra a lui Marcus Aurelius de pe dealul Capitolin.

Basilica Ulpia din Forul lui Traian

In partea sa de nord, curtea era marginita de Basilica Ulpia, o basilica impozanta denumita astfel dupa cel de-al doilea nume al lui Traian. Structura cu adevarat colosala pentru acea vreme avea cinci naosuri despartite de coloane si avea un acoperis cu grinzi aparente. Sala principala era decorata cu metale pretioase si basoreliefuri iar podeaua era din marmura colorata cu diferite motive geometrice. Pentru a va putea da seama de dimensiunea acestei biserici, puteti merge sa vizitati San Paolo fuori le Mura, cea de-a doua biserica ca marime din Roma, care are dimensiuni similare.

Pietele lui Traian - Mercati di Traiano

Arhitectul preferat al lui Traian, Apolodor, a proiectat si Pietele lui Traian, un complex inalt de sase etaje ce gazduia magazine, birouri si depozite. Era echivalentul unui mall modern, ceva nemaintalnit la acea vreme.

Pietele lui Traian Pietele lui Traian

Columna lui Traian

In spatele Basilicii Ulpia se gasea o alta curte mai mica, marginita de doua biblioteci, una greceasca si una latina. Columna lui Traian a fost ridicata in centrul acestei curti pentru a comemora victoria lui Traian impotriva dacilor. Columna, unul dintre cele mai bine pastrate monumente antice, este decorata cu o fresca in spirala cu bosoreliefuri ce rememoreaza povestea cuceririi Daciei. Varful Columnei lui Traian ajunge pana in varful dealului ce-a fost nivelat pentru a face loc Forului.

La vremea constructiei Forului existau planuri si pentru construirea unui templu, insa moartea subita a lui Traian in anul 117 a dus la amanarea constructiei. Imparatul Hadrian, succesorul lui Traian, a repornit proiectul in anul 121 si a dedicat acest templu Plotinei, sotia lui si Traian si Imparatului Traian care intre timp fusese zeificat.

Harta Forului lui Traian Harta Forului lui Traian

Informatii utile despre vizita la Forul lui Traian

Forul lui Traian poate fi vizitat ca parte a Museo dei Fori Imperiali

Adresa: Via IV Novembre 94 - 00187 Roma

Transport: Metrou linia B statia Colosseo; Autobuz: Liniile H, 40, 60, 64, 70 or 170

Orar: 9:30 - 19:30. Pe 24 si 31 decembrie se inchide la 2:00 PM. Ultima intrare este cu o ora inainte de inchidere.

Preturi: Pret intreg: 16,00 €; pret redus 14,00 €; audioghid in engleza, italiana, franceza sau germana: 6,00 €

Vizualizari: 4594