Columna lui Traian din Roma


Columna lui Traian a fost ridicata intre anii 106-113 d.C. pentru a onora victoriile imparatului Traian in Dacia. Aceasta columna era situata in forul lui Traian (for ce abia fusese inaugurat in acele vremuri) si inconjurata de cladiri. 

O spirala de reliefuri este gravata de jur imprejurul coloanei. Banda de reliefuri are o lungime de peste 180 de metri iar latimea sa variaza de la 60 de cm jos pana la 120 de cm in varf. Pe columna exista peste 2000 de personaje gravate in scene ce descriu povestea celor doua razboaie romane din Dacia dintre 101-102 si 105-106. Scenele incep cu soldati romani care se pregatesc pentru razboi si se termina cu Dacii alungati de pe taramul lor de bastina.

Columna lui Traian din Roma Columna lui Traian din Roma

Columna lui Traian este formata din 29 de piese de marmura alba, cea mai mare dintre ele cantarind aproape 77 de tone. Basoreliefurile nu au fost mereu albe; initial acestea au fost poleite si ca multe alte monumente romane, divers colorate.

Initial, o statuie a unui vultur se gasea in varful coloanei, dar dupa moartea lui Traian, aceasta a fost inlocuita cu o statuie inalta de peste 6 metri a imparatului. Cenusa lui Traian si mai tarziu a sotiei acestuia Plotina, au fost depuse la baza coloanei. In 1587 statuia a fost din nou inlocuita, de data aceasta cu una a Sfantului Petru.

Legenda spune ca aceast monument istoric a fost salvat de la demolare datorita datorita Papei Grigore cel Mare. Se spune ca acesta a fost atat de miscat de o scena de pe columna ce il infatisa pe Traian ajutand mama unui soldat mort, incat s-a rugat pentru salvarea sufletului pagan al Imparatului. Apoi Domnul i-a spus papei ca sufletul lui Traian a fost salvat. Tot legenda spune ca limba lui Traian era inca intacta cand cenusa sa a fost scoasa de la baza coloanei, semn al salvarii sufletului sau. Zona din jurul coloanei a fost apoi declarata o zona sacra, salvand astfel coloana de la demolare.

Columna lui Traian este situata in Forul lui Traian – parte a Forurilor Imperiale – pe Via dei Fori Imperiali, chiar langa Piazza Venezia.

Vizualizari: 3010