Bocca della Verita din Roma


Bocca della Verita, gura adevarului, este un disc de marmura din Roma Antica cu un basorelief ce infatiseaza fata unui om. Conform legendei daca un mincinos isi plaseaza mana in interiorul gurii de pe basorelief, aceasta se inchide.

Discul masiv din marmura cantareste aproximativ 1300 de kg si cel mai probabil il infatiseaza pe zeul marilor, Oceanus. Ochii, nasul si gura sunt deschise.

Bocca della Verita Bocca della Verita

Istoricii nu sunt foarte siguri care a fost destinatia initiala a acestui disc, insa banuielile lor sunt indreptate spre faptul ca a fost folosit pentru a acoperi o gura de canalizare de la Templul lui Hecule, care avea o deschidere in acoperis, similara cu cea de la Panteon. Astfel ploaia putea patrunde in interior si era nevoie de un capac de canalizare cu gauri care sa permita scurgerea apei. Este posibil ca discul sa fi fost folosit si pentru ca negustorii de vite sa poata scurge sangele de la vitele sacrificate in onoarea lui Hercule.

In secolul al XIII-lea, discul a fost cel mai probabil scos din templu si sprijinit de zidul de la Santa Maria Cosmedin. In secolul al XVII-lea a fost in cele din urma mutat in locatia curenta, la intrarea bisericii.

Bocca della Verita si legenda din spatele ei

Discul de marmura este acum celebru pentru legenda medievala care este asociata cu el. Oamenii credeau ca daca cineva mintea si isi punea mana in gura discului de marmura, aceasta se va inchide, lasandu-l pe mincinos infirm. Se poate spune deci ca era folosita ca un fel de detector de minciuni. Cei care erau acuzati de sperjur sau adulter, erau adusi aici. Erau obligati sa marturiseasca adevarul sub juramant si apoi sa isi puna mana in gura discului de marmura. Conform legendei Gura Adevarului era folosita inca din Evul Mediu la judecatile prin chin. Un calau statea ascuns in spatele discului cu o sabie ascutita, pregatit sa loveasca.

Legenda a intrat in cultura populara si pana si in zilele noastre parintii isi sperie copii cu o vizita la Bocca della Verita. In secolul al XIX-lea, scriitorul italian Gioacchino Belli a scris un poem despre aceasta legenta, iar Gura Adevarului a patruns si in cultura populara americana atunci cand a aparut in filmul Vacanta la Roma cu Gregory Peck si Audrey Hepburn din anul 1953.

Bocca della Verita se gaseste sprijinita pe zidul din stringa de la intrarea in biserica Santa Maria in Cosmedin, din Piazza della Bocca della Verita, locul unde se gasea in Antichitate, Forum Boarium (targul de vite). Atrage o multime de turisti care isi fac poze plasandu-si mana plini de incredere in celebra Bocca della Verita.

Informatii utile despre cum poti ajunge la Bocca della Verita

Transport
Metrou: statia Circo Massimo (B)

Adresa
Piazza della Bocca della Verita, nr 18

Vizualizari: 3658