Teatrul lui Marcellus din Roma


Teatrul lui Marcellus a fost construit din ordinul Imparatului Augustus in onoarea lui Marcellus, cel desemnat sa-i fie succesor la tronul Imperiului Roman.

Dupa ce Iulius Cezar l-a infrant pe Pompei in lupta pentru controlul Romei, acesta a dorit sa ridice un teatru care sa poata rivaliza cu cel ridicat de Pompei in anul 55 i.Ch. Atunci cand Cezar a fost ucis, in anul 44 i.Ch. proiectul abia fusese inceput. In anul 22 i.Ch. Augustus, cunoscut drept imparatul care a transformat Roma dintr-un oras de caramida intr-unul din marmura, a ales sa reinceapa proiectul lui Cezar.

Teatrul lui Marcellus din Roma Teatrul lui Marcellus din Roma

Noul teatru, cel mai mare din intregul imperiu, a fost finalizat in anul 13 i.Ch si a fost numit Theatrum Marcelli, in memoria lui Marcellus, fiul Octaviei, sora lui Augustus. Marcellus a fost mostenitorul lui Augustus la tron, insa a murit la o varsta foarte frageda.

Atunci cand a fost finalizat, teatrul semi-circular avea peste 30 de metri inaltime. Zona unde statea publicul (cavea) avea un diametru de 130 de metri si putea gazdui peste 14.000 de spectator, dintre care 12.000 aveau locuri pe scaune.

Proiectul teatrului ridicat pe mai multe niveluri cu arcade sprijinite de coloane, a fost un model si pentru constructia Coloseumului care avea sa fie inaltat cateva decenii mai tarziu. Fiecare dintre cele trei niveluri avea un stil arhitectonic diferit. Primul nivel se remarca prin cele 52 de arcade deschise, sprijinite de coloane dorice. Cel de-al doilea avea arcade cu coloane ionice iar cel de-al treilea nivel avea pereti cu pilastri corintieni. Intreaga structura a fost in principal construita din piatra de var, ciment si zidarie. Cavea a fost imbracata in travertin alb.

In secolul al XII-lea Teatrul lui Marcellus se afla in posesia familiei Fabii care a transformat cladirea intr-o fortareata. In 1368 cladirea a fost cumparata de familia Savelli, cea care l-a angajat pe arhitectul Baldassare Peruzzi sa o transforme intr-un palazzo fortificat. Palazzo-ul avea sa ajunga in mainile familiei Orsini in secolul al XVII-lea.

Drept urmare a tuturor modificarilor aduse de-a lungul vremii, doar o parte din cele doua niveluri din teatrul original mai poate fi admirata astazi.

Adresa:
Via del Teatro di Marcello, Roma.

Vizualizari: 2023