Piazza Venezia din Roma


Oricine viziteaza Roma si petrece cateva zile aici, va ajunge mai devreme sau mai tarziu in Piazza Venezia. Aceasta piata este situata chiar in inima capitalei Italiei, la capatul cunoscutei Via del Corso. Din Piazza Venezia se ajunge cu usurinta la unele dintre obiectivele importante din Roma cum ar fi Forumul Roman, Pantheonul sau Dealul Capitolin, cea mai mica dintre cele sapte coline ale Romei.

Spre deosebire de alte "piazze" mult mai placute cum ar fi Piazza del Popolo sau Piazza Navona, traficul haotic domina peisajul din Piazza Venezia. Insa desi nu este un loc tocmai potrivit pentru relaxare, in Piazza Venezia exista cateva atractii care merita cu siguranta vizitate.

Piazza Venezia din Roma Piazza Venezia din Roma

Il Vittoriano

Cladirea care domina Piazza Venezia este Il Vittoriano, un monument dedicat Regelui Victor Emmanuel al II-lea, primul rege al Italiei. Constructia marelui monument din marmura alba ridicat pe una dintre partile Capitoliului la inceputul secolului XX, a schimbat complet infatisarea pietei, care tot in aceasta perioada a fost si extinsa in mod radical.

Multe cladiri istorice, inclusiv o manastire situata pe deal au fost demolate. O alta cladire, Palazzetto Venezia, a fost mutata complet pentru a nu obstructiona privelistea spre monument dinspre Via del Corso. Il Vittoriano a fost imediat criticat pentru ca nu se potriveste cu arhitectura din zona. Cu toate acestea merita o vizita, fie si numai pentru privelistea ce o ofera de pe acoperis.

Palazzo Venezia

Daca veti privi de pe Il Vittoriano spre Piazza Venezia veti putea vedea in partea stanga, Palazzo Venezia. Cladirea este cea care a dat numele pietei si a fost ridicata intre anii 1455 si 1464 de cardinalul Pietro Barbo, cel care urma sa devina Papa Paul al II-lea. Palazzo Venezia este una dintre cele mai vechi cladiri renascentiste din Roma. Palatul a fost folosit ca resedinta papala pana cand Papa Pius al IV-lea a incredintat cladirea orasului Venetia, care a folosit-o ca sediu pentru amabasada. In 1916 Palazzo Venezia a fost cumparat de guvernul Italiei. Benito Mussolini a folosit cladirea pe post de cartier general si s-a adresat multimii de la balconul palatului. In zilele noastre, gazduieste Muzeul Palatului Venezia ce are in colectia sa exponate istorice, de arta decorativa, tapiterii, picturi renascentiste, ceramica, armuri si sculpturi.

Palazzo Generali

Peste drum de Palazzo Venezia se gaseste Palazzo Generali, construit intre 1906 si 1911 ca o copie a Palatului Venezia. Cladirea a luat locul altora doua care au fost demolate in 1900 pentru extinderea pietei.

Palazzo Bonaparte

In dreapta Palatului Venezia se gaseste o alta cladire importanta, Palazzo Bonaparte. A fost numita astfel dupa Letizia Bonaparte, mama Imparatului Napoleon I. Dupa prabusirea imperiului lui Napoleon Bonaparte, Papa Pius al VII-lea i-a oferit mamei acestuia azil. A locuit in acest palat din secolul al XVII-lea pana la moarte in 1836.

Transport:
Metrou: Colosseo (B)

Vizualizari: 4614