Monumentul Vittorio Emanuele II din Roma


Cunoscuta sub numele de Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, structura gigant din marmura alba ce domina Piazza Venezia a fost construita in cinstea primului rege al Italiei unite, Victor Emanuel al II-lea.

Cine a fost Victor Emanuel al II-lea

In calitatea sa de Rege al Saradiniei si invingator in lupta din Lombardia impotriva armatei Austriece, Victor Emanuel al II-lea a devenit un simbol al curentului Risorgimento, miscarea pentru o Italie unificata. Dupa ce armata sa si-a unit fortele cu Garibaldi si a invins armata papala, Regatul Italiei si-a proclamat independenta in 1861, avandu-l pe Victor Emanuel drept rege.

Monumentul Vittorio Emanuele II din Roma Monumentul Vittorio Emanuele II din Roma

Constructia Monumentului National Victor Emanuel al II-lea

In 1885 a fost inceputa constructia monumentului dupa un proiect al lui Giuseppe Sacconi, cel care a castigat un concurs organizat cu acest scop. Panta nordica a Dealului Capitolin a fost modificata pentru a face loc acestui monument. Ruine din epoca Romana si biserici medievale au fost distruse in timpul lucrarilor. Sacconi a murit in 1905 si nu a apucat sa-si vada monumentul terminat. Locul sau a fost preluat de alti trei arhitecti: Manfredo Manfredi, Gaetano Koch si Pio Piacentini. Noul monument si simbol national al Italiei a fost inaugurat in anul 1911 la a 50-a aniversare a existentei regatului.

Monumentul Vittorio Emanuele II, cunoscut si sub numele de Il Vittoriano si denumit de unii Altare della Patria (Altarul Natunii), este un monument impresionant construit din marmura alba de Botticino, din provincia Brescia. Este decorat cu numeroase statui alegorice si basoreliefuri, create de artisti din toate colturile tarii.

Ce este de vazut la Monumentul Victor Emanuel al II-lea

Monumentul cu o inaltime de 80 de metri si o latime de 120, este compus dintr-un numar mare de scari ce duce spre o colonada masiva. De o parte si cealalta a intrarii principale care este inchisa noaptea, se gasesc doua fantani, reprezentari alegorice ale celor doua mari care inconjoara Italia. Cea din partea stanga reprezinta Marea Adriatica iar cea din dreapta reprezinta Marea Tireniana.

In centrul monumentului se gaseste statuia ecvestra, colosala a lui Victor Emanuel, parintele natiunii italiene. Statuia este opera lui Enrico Chiaradia, cantareste 50 de tone si masoara 12 metri lungime. Statuia este amplasata pe un pedestal decorat cu basoreliefuri alegorice ce reprezinta unele dintre orasele Italiei. La baza statuii se gaseste Mormantul Soldatului Necunoscut ce a fost inaugurat in anul 1921. O garda de onoare, selectionata prin rotatie din randul marinei, al infanteriei si al aviatiei, pazeste mormantul in permanenta.

Statuia ecvestra a lui Victor Emanuel al II-lea Statuia ecvestra a lui Victor Emanuel al II-lea

Partea superioara a monumentului este compusa dintr-o colonada curbata, masiva, ale carei coloane masoara 15 metri inaltime. Aceasta parte este flancata in ambele parti de niste aripi care aduc cu niste mici temple. Proiectul colonadei a fost cel mai probabil inspirat de Domus Augustae, structura care trona peste Circus Maximus in Roma Antica. In interior, colonada are peretii decorate iar partea de sus este impodobita cu statui care simbolizeaza regiunile Italiei.

Doua cvadrige, care de lupta trase de patru cai, din bronz se afla deasupra monumentului. Cea din dreapta reprezinta libertatea, iar cea din stanga reprezinta unitatea. Acestea au fost adaugate in 1927, la 16 ani de la inaugurarea monumentului.

Statuie de pe Monumentul Vittorio Emanuele II din Roma Una dintre cvadrigele de la Monumentul Victor Emanuel din Roma

In interiorul monumentului se gasesc niste sali mari, jumatate dintre ele fiind folosite pentru diferite expozitii. Cealalta jumatate gazduiesc Museo centrale del Risorgimento, un muzeu dedicate istoriei unificarii Italiei. Intrarea in muzeu se gaseste pe partea stanga a monumentului, pe Via di San Pietro in Carcere. Muzeul prezinta evenimentele care au dus spre unificarea Italiei si prezinta vizitatorilor o serie de picture, documente, fotografii si alte obiecte cum ar fi steaguri, decoratii sau monede.

Monumentul Victor Emanuel nu se numara printre cele mai frumoase cladiri din Roma. Multi il considera prea mare, iar albul sau stralucitor este considerat a nu se integra prea bine cu restul cladirilor din jur. Monumentul a primit si niste porecle nu tocmai demne de grandoarea sa cum ar fi "masina de scris" sau "tortul de nunta". Cu toate acestea merita o vizita, fie si numai pentru privelistea superba ce poate fi admirata de pe acoperis. Acoperisul cladirii este de asemenea legat de Piata Capitolina, putand sa va scuteasca de urcarea pe Dealul Capitolin.

Priveliste de pe Altare della Patria din Roma Priveliste de pe Altare della Patria din Roma

Informatii utile pentru vizitarea Monumentului Victor Emanuel al II-lea din Roma

Adresa: Piazza Venezia
Orar: de luni pana duminica de la 9:30 pana la 19:30. Pe 25 decembrie si pe 1 ianuarie este inchis.
Preturi: 7.00 €, biletul pentru liftul panoramic
Transport: metrou linia B, statia Colosseo; autobuzul 40 de la statia Termini.

Vizualizari: 4375