Parcul Villa Borghese din Roma


Villa Borghese este cel mai mare parc public din Roma si are in cadrul sau un lac, temple, fantani, statui si mai multe muzee.

Parcul Vila Borghese este situat la nord de Piazza di Spagna iar intrarea principala este dinspre Piazza del Popolo si Porta Pinciana ce se afla la capatul strazii Via Veneto. Parcul este un refugiu placut in inima unui oras extrem de agitat intr-o zi normala.

Zona care gazduieste parcul a fost la inceput, prin secolul al 16-lea, o podgorie. In anul 1605, cardinalul Scipione Borghese, un nepot al lui Paul al V-lea, a transformat podgoria in parc. Domenico Savino da Montepulciano este cel care a proiectat un parc simetric, cu forme geometrice, primul astfel de parc din Roma. O vila a fost construita de arhitectul Flaminio Ponzio dupa o schita intocmita chiar de cardinalul Scipione Borghese. Parcul a fost mai apoi refacut intr-o forma mai naturala iar la sfarsitul secolului al 18-lea a fost creat si un lac artificial. Pe insula din mijlocul lacului a fost inaltat un mic templu ionic ce ii este inchinat lui Asclepios, zeul medicinei si al vindecarii in zonele dominate de cultura greceasca. Toiagul lui Asclepios cu sarpele incolacit pe el, ramane si in zilele noastre un simbol al medicinei.

Parcul Villa Borghese Parcul Villa Borghese

In anul 1903 orasul Roma a intrat in posesia parcului Villa Borghese, acesta fiind deschis publicului larg. Parcul cu o suprafata de 80 de hectare are acum alei largi, mai multe temple, fantani superbe si multe statui. In anul 1911, Expozitia Mondiala a fost organizata in acest parc. Mai multe pavilioane au fost ridicate pentru unele dintre tarile participante si unele dintre ele inca mai pot fi vazute si astazi. Cea mai impozanta cladire este Scoala Britanica, construita dupa un proiect al lui Edwin Lutyens. Alte cladiri care inca se mai gasesc in parcul Vila Borghese sunt cele care au gazduit standurile unor tari precut Austria, Danemarca, Egipt si Suedia.

Supranumit Parcul Muzeelor, Villa Borghese chiar gazduieste cateva muzee importante. Cel mai cunoscut dintre ele este Muzeul si Galeria Borghese, gazduit chiar de Villa Borgheze, cladirea dupa care a fost botezat si parcul. Acest muzeu are o colectie impresionanta de sculpturi cu opere ale lui Canova si Bernini, inclusiv opera de capatai a ultimului dintre acestia - Rapirea lui Proserpina de catre Pluto. Galleria Borghese gazduieste si o colectie de picturi ale unor maestri ca Titian, Rubens si Raphael.

Galeria Nationala de Arta Moderna este situata chiar la pavilionul central al Expozitiei Mondiale din 1911. Muzeul detine o colectie de picturi din secolele al 19-lea si al 20-lea, in special opere ale unor artisti italieni. Nu departe de Galeria Nationala de Arta Moderna se gaseste Museo Nazionale Etrusco, unde este expusa o colectie de obiecte pre-romane, in mare parte de origine etrusca, scoase la iveala de sapaturi arheologice efectuate in jurul Romei. Acest muzeu este gazduit de Villa Giulia, o casa construita in 1553 pentru a servi ca resedinta de vara a Papei Iulius al II-lea.

Parcul are si un amfiteatru numit Piazza di Siena, un arc de triumf (Arcul lui Settimio Severo) si o gradina botanica. Tot aici se gasesc si niste statui care sunt identice cu cele de la Fontana del Moro din Piazza Navona. Partea interesanta este ca aceste satui din Parcul Villa Borghese sunt de fapt cele originale, statuile din Piazza Navona fiind replici facute in secolul al 19-lea.

Transport:
metrou: statia Flaminio.

Vizualizari: 1988