Sfaturi practice si informatii utile pentru o vacanta perfecta la Roma


Siguranta

Cea mai importanta amenintare in Roma, ca in orice oras mare o reprezinta hotii de buzunare si tiganii care vaneaza turistii pentru cersetorie sau mici furturi. Daca sunteti acostati de un grup de copii nu trebuie sa fiti politicosi, chiar daca sunt copii. Acestia au ca scop distragerea atentiei pentru ca apoi sa va fure geanta sau portofelul. Nu va lasati bunurile de valoare in masina si la semafor blocati usile.

O alta mare problema in Roma este traficul. Aveti grija pe unde traversati strada. E mai sigur sa traversati numai prin locurile marcate si sa fiti cu ochii in patru dupa scutere. Veti observa ca romanii nu se obosesc sa incetineasca la trecerile de pietoni ci prefera sa va ocoleasca. Chiar daca este verde pentru pietoni este de preferat sa va asigurati bine inainte de a traversa.

Violenta asupra turistilor in Roma este totusi extrem de rara dar ar fi bine sa evitati cartierele mai rau famate si sa aveti grija la buzunare in zonele aglomerate, in autobuze sau gari.

In ultimii ani exista bine-inteles si amenintarea terorista, ca in toate orasele vest-europene mari. Nu putem face mare lucru in aceasta privinta, in afara de a asculta sfaturile politiei locale in caz de alerta. De asemenea va puteti informa inainte de excursie, pe site-ul Ministerului de Externe, despre gradul de alerta terorista aflat in vigoare in momentul calatoriei.

Moneda

Dupa cum se stie Italia este membra a zonei euro. Cele sapte bancnote euro au valori de €500, €200, €100, €50, €20, €10 si €5. Cele 8 monezi euro au urmatoarele valori: €2 si €1, si 50, 20, 10, 5, 2 si 1 euro centi.

Bancomate

Bancomatele sunt raspandite in Roma si majoritatea accepta carduri Visa, MasterCard, Cirrus sau Maestro. Ca masura de precautie verificati logo-urile de pe ATM inainte de a introduce cardul in bancomat. Limita zilnica pentru extrageri este de 250 de euro. Tineti cont de faptul ca de fiecare data cand extrageti bani se va percepe un comision care difera destul de mult. Puteti intreba la banca dumneavoastra care sunt aceste comisioane. Daca un bancomat va refuza cardul nu disperati. Incercati mai multe bancomate inainte de a presupune ca problema este de la cardul dumneavoastra.

Vize Italia

Pentru Italia cetatenii din Uniunea Europeana care doresc sa viziteze aceasta tara nu au nevoie de viza. Dar pentru a studia, munci sau locui o perioada mai lunga de timp (peste trei luni) este nevoie de un "permesso di soggiorno" (permis de sedere).

Costuri

Roma nu este cel mai scump oras al Italiei. Acest statut de obicei este atribuit Venetiei dar nici Roma nu este foarte ieftina. Spre exemplu cazarea poate costa undeva intre 80 si 300 de euro pentru o camera dubla intr-un hotel de trei stele. Preturile la cazare in Roma variaza foarte mult in functie de locatia hotelului. De asemenea costurile pentru mancare variaza extrem de mult. O bucata de pizza si-o bere pot costa in jur de 18 euro iar o masa la un restaurant din centru poate costa si 25-30 de euro. Intrarile la muzee variaza intre 8-13 euro, dar exista si multe locuri in care intrarea este gratuita pentru elevi si studenti din UE dar si pentru batrani peste 60 de ani. Transportul public este relativ ieftin, un permis de calatorie valabil toata ziua putand fi cumparat pentru 4 euro. Exista diverse carduri cu ajutorul carora puteti obtine discounturi la mai multe obiective turistice.

Roma Pass

Roma Pass include transport gratuit pentru doua sau trei zile si acces gratuit la unul sau doua muzee sau obiective turistice in functie de varianta aleasa. Dupa primele doua folosiri, Roma Pass ofera detinatorului intrare cu reducere la alte muzee si obiective, expozitii sau evenimente. Roma Pass poate fi folosit la peste 40 de monumente, muzee si obiective arheologice. Roma Pass poate fi achizitionat de la punctele de informare turistica din Roma, inclusiv din statia de tren de la Aeroportul Fiumincino, agentii de turism, statiile de autobuz (ATAC) sau standuri de ziare. Roma Pass poate fi cumparat si direct de la muzeele sau obiectivele turistice inscrise in program. Pretul pentru Roma Pass este de 38.5 € pentru varianta de 72 de ore si 28.0 € pentru varianta de 48 de ore.

Archeologia Card

Archeologia Card, sau cardul arheologic poate fi folosit pentru sapte zile de la prima utilizare. Archeologia Card include accesul la Coloseum, dealul Palatin, Muzeul National Roman, Baile de la Caracalla, vila Quintili si mormantul Ceciliei Metella de pe Via Appia. Cardul Arheologic poate fi cumparat de la intrarea unuia dintre obiectivele turistice de mai sus sau de la Centrul Turistic Roma din Via Parigi nr. 5 pretul sau fiind de €27,5.

Appia Antica Card

Appia Antica, sau Via Appia Card este valid pentru sapte zile de la prima folosire si include intrare gratuita (o singura data) la Baile din Caracalla, Vila Quintili si la Mormantul Ceciliei Metella. Pretul acestui card este de 10.0 euro si nu include transportul.