Termele lui Caracalla din Roma


Termele lui Caracalla au fost deschise in anul 217 d.C., in vremea Imparatului Caracalla, fiind la acel moment cel mai mare complex de bai din intreaga lume. Termele au functionat timp de mai bine de trei sute de ani.

Ruinele din caramida rosie ale Termelor lui Caracalla sunt situate in afara centrului Romei Antice, in apropiere de Via Appia. Baile erau gazduite de cladiri imense, cu domuri si fresce impozante ce acopereau camerele complexului. Termele se intindeau pe o suprafata de 11 hectare si puteau primi peste 1500 de vizitatori simultan. In total, baile primeau intre 6000 si 8000 si oaspeti pe zi.

Termele lui Caracalla din Roma Termele lui Caracalla din Roma

Constructia termelor lui Caracalla a inceput in anul 212 si complexul a fost finalizat cinci ani mai tarziu. Termele au fost ridicate in timpul domniei Imparatului Caracalla al carui nume oficial era Marcus Aurelius Antoninus. De aici si numele initial al termelor: Thermae Antoninianae. Imparatul a fost poreclit Caracalla din cauza unei tunici galice pe care obisnuia sa o poarte, insa aceasta porecla nu a fost niciodata folosita in mod oficial. Caracalla s-a facut remarcat pentru uciderea fratelui sau Geta, cel care se bucura de mult mai multa popularitate. Mai este cunoscut pentru faptul ca a decis sa ofere cetatenie tuturor locuitorilor liberi ai Imperiului Roman, in special pentru a ridica veniturile din taxe.

Baile publice in Era Romana

Intr-o vreme in care locuitorii Romei aveau foarte putine facilitati sanitare, cele peste cincizeci de bai publice ocupau un rol foarte important in societatea Romana. Termele nu aveau doar rolul de a imbunatati igiena si sanatatea locuitorilor capitalei imperiale, ci reprezentau si o importanta posibilitate de relaxare si socializare. Intregul ritual de imbaiere era foarte complex, incepand cu o baie fierbinte in calidarium, apoi urma o baie in apa la temperatura corpului in tepidarium si apoi una in apa rece in frigidarium. La final totul se incheia cu o partida de inot in natatio, o piscina in aer liber.

Termele lui Caracalla, centru de divertisment

Termele lui Caracalla au fost mai mult decat bai publice. Aceastea erau de fapt un centru de divertisment multifunctional si gazduiau si cate un gimnazium (sali de antrenamente fizice), biblioteci, gradini, galerii de arta, restaurante si chiar bordeluri. Complexul lui Caracalla era cunoscut pentru decoratiunile interioare de exceptie, scaunele de marmura, zidurile si podelele acoperite cu mozaic dar si pentru fantani si statui.


Un sistem complex de distributie a apei asigura un flux continuu de apa de la apeductul Aqua Marcia. Sub cladirile principale erau doua niveluri; unul era folosit pentru servicii si pentru incalzirea apei iar cel inferior era pentru drenaj. Termele au fost perfect functionale pana in anul 537, atunci cand gotii au distrus apeductul, intrerupand astfel alimentarea cu apa.

Neglijenta, furturile si un cutremur au transformat acest superb complex arhitectonic intr-o ruina. Insa chiar si aceste ruine continua sa impresioneze turistii prin simpla lor marime. In decembrie 2012 un muzeu a fost inaugurat in tunelurile de sub Termele lui Caracalla. Reteaua de tuneluri are patru kilometri lungime si a fost creata pentru a deservi baile de deasupra. Cazanele care incalzeau apa de deasupra se gaseau aici, si de asemenea aceleasi tuneluri erau folosite si ca spatii de depozitare. Tunelurile cu o latime de sase metri asigura un cadru foarte potrivit pentru exponatele muzeului, majoritatea fiind basoreliefuri sau alte ornamente gasite la fata locului ce decorau odinioara somptuosul complex.

Informatii practice

Transport:
Metrou: statia Circo Massimo (B)
Autobuz: 118, 628, 160, 714, 671, 717

Adresa:
Via delle Terme di Caracalla

Preturi:
6.00 € adulti; Gratuit cu Roma Pass si in prima duminica din luna.

Orar:
Termele lui Caracalla se deschid la ora 9:00 si se inchid intre 16:30 si 19:00 in functie de anotimp. Ultima intrare este cu o ora inainte de inchidere.

Vizualizari: 2043