Campidoglio din Roma


Dealul Capitolin este cel mai mic deal dintre cele sapte ale Romei, dar a fost centrul politic si religios al orasului de la fondarea sa, acum mai bine de 2500 de ani. In zilele noastre colina este cunoscuta sub numele de Campidoglio, numele italian al acestui deal.

Pe Campidoglio au fost ridicate de catre romani mai multe temple importante in acele vremuri. Printre acestea se numara Templul lui Juno, Templul lui Virtus si Templul lui Jupiter Optimus Maximus Capitolinus, cel mai important templu din Roma Antica. Acesta din urma a fost construit in anul 509 i.C. si era aproape la fel de mare ca Parthenonul din Atena. Tot pe colina Campidoglio se afla si Tabularium, construit in anul 79 i.C., ce era folosit ca arhiva principala a Imparatului. Dealul si Templul lui Jupiter in mod special au fost simboluri ale Romei in vremea in care era aceasta era cu adevarat Caput Mundi.

Piazza del Campidoglio Piazza del Campidoglio

In evul mediu, Campidoglio a devenit centrul de guvernamant; mai multe cladiri au fost construite si o serie de spatii amenajate. Atunci cand Carlos al V-lea al Spaniei, Imparat al Sfantului Imperiu Roman de Apus a dorit sa viziteze Roma in anul 1536, Dealul Capitolin se afla intr-o stare foarte proasta, astfel ca Papa Paul al III-lea Farnese l-a numit pe Michelangelo sa proiecteze o noua piata – Piazza del Campidoglio – si sa redecoreze cladirile din jurul pietei.

Michelangelo a venit cu un proiect foarte original al pietei, inclusiv cu un model interesant pentru pavaj. Proiectul sau includea redecorarea cladirii Palazzo Senatorio din apropiere, sediul senatului Roman. Palazzo dei Conservatori a suferit si el modificari conform planurilor lui Michelangelo. Tot Michelangelo a proiectat si o cladire noua - Palazzo Nuovo care trebuia ridicata chiar in partea opusa cu Palazzo dei Conservatori. Planurile marelui artist includeau si constructia unei scari monumentale, La Cordonata, care trebuia sa lege baza dealului de noua piata. Constructia pietei a inceput in anul 1546 dar numai scara de la intrarea in Palazzo Senatorio a fost terminata pana in momentul cand Michelangelo a murit in anul 1564. Intregul proiect a fost finalizat abia in secolul al 17-lea dar mare parte a planurilor lui Michelangelo au fost respectate.

Scara lunga ce duce spre Piazza del Campidoglio este cunoscuta sub numele de Cordonata. Este decorata cu statui ale unor lei egipteni din granit la baza iar in varful scarilor se gasesc doua statui clasice si impunatoare ale lui Castor si Polux. In centrul pietei se gaseste o replica a unei statui ecvestre a lui Marcus Aurelius. Statuia originala se gaseste in Palazzo Nuovo ce este parte a Muzeelor Capitoline.

Statuia lui Marcus Aurelius - Campidoglio Statuia lui Marcus Aurelius - Campidoglio

In Piazza del Campidoglio se gasesc numai trei cladiri. Cea din stanga, venind dinspre Cordonata, este Palazzo Nuovo. Cladirea a fost proiectata de Michelangelo, dar constructia a fost dusa la bun sfarsit de fratii Carlo si Girolamo Rainaldi in anul 1654. In 1734, Papa Clement al XII-lea a deschis colectiile de arta publicului larg, dand astfel nastere primului muzeu public din lume. Astazi Palazzo Nuovo este parte a muzeelor Capitoline si expune in special sculpturi clasice printre care se numara si “Galata Morente” (Galul Murind) si statuile imense ale lui Marte si Minerva.

Galata Morente - Galul Murind Galata Morente - Galul Murind

Palazzo Senatorio este cladirea centrala din Piazza del Campidoglio. Numele deriva din functionalitatea pe care o indeplinea pana in 1870, ca sediu al Senatului. Dupa aceea a devenit primarie a orasului Roma. In prima faza a fost construit ca o fortareata pe varful vechiului Tabularium in secolul al 11-lea si apoi reconstruit in secolele 13 si 14. Actuala infatisare este o adaptarea a proiectului din secolul al 16-lea al lui Michelangelo.

In partea opusa fata de Palazzo Nuovo se afla Palazzo dei Conservatori. In aceasta cladire era sediul conducerii orasului in Evul Mediu. Acest “palazzo” este acum parte a Muzeelor Capitoline si are o colectie formata in principal din sculpturi si tablouri.

Vizualizari: 1061