Termele lui Diocletian din Roma


Termele lui Diocletian au fost cele mai mari terme construite vreodata in Roma Antica. Complexul a fost ridicat la inceputul secolului al treilea si estimarile istoricilor spun ca putea primi aproximativ trei mii de oameni. O mare parte a complexului de terme a supravietuit datorita faptului ca au existat parti ce au fost incorporate in alte structuri.

Termele lui Diocletian au fost construite intre anii 298 si 306 d.Hr. de Maxentius care a dat numele complexului, Thermae Diocletiani, dupa Diocletian, imparat a carui reputatie a fost pusa intr-o lumina proasta de istoricii religiilor din cauza faptului ca a persecutat cretinii insa de fapt el a fost un conducator capabil si drept.

Ruinele Termelor lui Diocletian din Roma Ruinele Termelor lui Diocletian din Roma

Ritualul bailor la Romani

Pentru romani, baile aveau o importanta componenta sociala iar complexe termale impozante reflecta importanta lor in societatea romana. O vizita la un astfel de comlpex cum a fost cel al Termelor lui Diocletian, incepea mereu in apoditerium, unde romanii isi lasau hainele. Dupa aceasta mergeau in frigidarium (apa rece), apoi spre tepidarium (apa calda) si la final spre caldarium (apa fierbinte). Unii dintre vizitatorii termelor mergeau si la sudotarium (sauna) inainte de a trece pe la caldarium. Barbatii si femeile se imbaiau separat.

O vizita la terme era mai mult decat necesitatea de igiena sau decat o oportunitate de relaxare. Oamenii veneau aici pentru a socializa; discutau politica, vorbeau despre evenimentele cele mai importante ale zilei si chiar barfeau. Termene erau de asemenea si un loc unde isi puteau pastra conditia fizica si unde se puteau relaxa. Exista si o piscina, o camera de masaj, iar complexele precum Termele lui Diocletian aveau sali de forta, biblioteci sau sali de intalniri.

Termele lui Diocletian au masurat 356 de metri lungime si 316 metri latime si au fost cel mai mare complex de terme din Roma, unde existau peste 900 de astfel de complexe. Complexul Termelor lui Diocletian a fost structurat in mod foarte asemanator cu Termele lui Traian sau cu Termele lui Caracalla. Aveau un ax central in jurul caruia era construit complexul. Apa era adusa spre un bazin mare cu ajutorul apeductului Aqua Iovia, o ramura a apeductului Aqua Marcia. Bazinul de apa era localizat in apropiere de locul unde se afla astazi gara Termini, al carui nume provine de la denumirea de Thermae.

Termele lui Diocletian in zilele noastre

Dupa invazia gotilor din anul 537, in timpul careia a fost distrus apeductul ce alimenta termele, acestea au ajuns in scurt timp ruine. Mai tarziu, ramasitele complexului au trebuit sa faca loc unui oras in continua expansiune. Anumite parti au fost conservate datorita faptului ca au fost incorporate in cladiri noi cum ar fi biserica San Bernardo alle Terme sau Aula Ottagona, o sala octogonala. O alta biserica, Santa Maria degli Angeli, a folosit si ea o parte din complexul antic al Termelor lui Diocletian.

Termele lui Diocletian si Michelangelo

Biserica Santa Maria degli Angeli se gaseste in apropiere de Piazza della Repubblica, un sens giratoriu care multa vreme a fost cunoscut sub numele de Piazza delle Terme. Biserica a fost ultima cladire construita de Michelangelo; celebrul artist avea 86 de ani atunci cand constructia bisericii a fost demarata in anul 1561.

Biserica Santa Maria degli Angeli din Roma Biserica Santa Maria degli Angeli din Roma

Biserica a  fost ridicata acolo unde se afla fostul frigidarium al termelor lui Diocletian si a incorporat mai multe elemente care au facut parte din foste terme. Vestibulul ocupa fostul tepidarium iar impozanta intrare este o extensie a fostului caldarium. Restul din ceea ce a fost caldariumul a fost daramat de Papa Sixtus al V-lea ca parte a planurilor sale de redezvoltare urbana.

In interiorul bisericii se gasesc coloane masive din granit care sprijina cupola fostului frigidarium. Coloanele au o circumferinta de 5.2 metri care le face cele mai mari din Roma.


Proiectul manastirii din apropiere ii este atribuit tot lui Michelangelo, desi aceasta a fost terminata abia in 1565, la un an dupa moartea sa.

Muzeul Termelor lui Diocletian

Manastirea este acum locul care gazduieste Muzeul Termelor lui Diocletian, un departament al Muzeului National Roman, unul dintre cele mai importante muzee dedicate Antichitatii. Muzeul are o ampla colectie epigrafica care ofera o imagine a vietii de zi cu zi a oamenilor din Roma Antica. Exista aici mai mult de 10.000 de inscriptii si alte artefacte istorice.

O alta colectie expusa aici este colectia protoistorica a Muzeului National Roman, care este compusa din obiecte descoperite in jurul Romei ce dateaza din perioada dintre secolele al XI-lea pana in secolul al VI-lea i.Hr.

Informatii despre vizita la Termele lui Diocletian

Adresa: Piazza della Repubblica
Transport: metrou Repubblica (A), Termini (A, B).
Orar: de marti pana duminica de la 9:00 la 19:30; inchis lunea dar si pe 25 decembrie si 1 ianuarie.
Preturi: 10.00 €.

Vizualizari: 1551