Dealul Palatin din Roma


Cu un trecut ce dateaza cu mult inaintea orasului in sine, dealul Palatin ocupa un rol important in istoria Romei. Dealul Palatin este cel mai important dintre cele sapte coline ale Cetatii Eterne. Palatino este situat intre obiective turistice ca Circus Maximus, Colosseum si Forul Roman, iar dovezile sapaturilor arheologice demonstreaza ca dealul era locuit inca din secolul 10 i.C.

Dealul Palatin din Roma Dealul Palatin din Roma

Dealul are o legatura puternica cu mitologia romana. Se crede ca pe dealul Palatin, gemenii Romulus si Remus au fost gasiti de lupoaica care i-a crescut si acesta a fost in cele din urma locul in care Romulus s-a decis sa construiasca orasul. Se poate spune ca de pe acest deal a pornit ascensiunea marelui Imperiu Roman.

In era Romei Republicane, dealul Palatin devenise deja o zona unde locuiau cei mai de seama cetateni ai urbei, in principal datorita privelistilor superbe ce puteau fi admirate din varful dealului. Augustus, Cicero sau Marcus Antonius, toti aveau case pe acest deal. Mai tarziu, imparatii si-au construit domeniile aici si la un moment dat, intregul deal era acoperit de palate imperiale.

In Evul Mediu, biserici si manastiri au fost construite pe dealul Palatin. Mai tarziu, aproape intregul deal a devenit proprietatea cardinalului Alessandro Farnese, care a pus bazele unei gradini botanice peste ruinele de pe deal. Istoricii sustin ca in trecut se credea ca aerul era mai curat pe varful dealului si cei care locuiau pe Palatino aveau sanse mult mai mici sa se imbolnaveasca spre deosebire de clasa muncitoare care respira aerul mult mai rau de la baza dealului.

In partea de nord vest a dealului Palatin se gasesc ruinele palatului lui Tiberius (palatul lui Caligula) construit in primul secol al erei noastre. Nu a mai ramas mare lucru din el, de cand cardinalul Allessandro Farnese a cumparat dealul in anul 1550 si a decis construirea unei gradini peste vechile ruine. Gradina a fost prima gradina botanica din Europa si avea multe plante foarte rare. Gradina era legata de Forul Roman prin mai multe randuri de trepte. Fiind situat intr-o zona plina de obiective turistice, Palatino mertia trecut pe lista de locuri ce pot fi vizitate in vacanta la Roma.

Adresa:
Via di San Gregorio 30, Piazza S. Maria Nova 53, Roma

Orar:
9.00-19.00 vara si 8.00-15.00 iarna. Duminica 9.00-14.00.

Pret:
Intrarea costa € 9.00

Vizualizari: 3357