Colosseumul din Roma

Colosseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.

Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Colosseumului in anul 72 d. Ch. Constructia a fost terminata in anul 80 d.Ch. la un an dupa moartea lui Vespasian. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial, ce facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus – o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al cladirii.

Colosseumul din Roma
Colosseumul din Roma - Simbol al orasului si al puterii Imperiului Roman

Colosseumul este o structura imensa, ce masoara 188m lungime, 156 latime si 48m inaltime. Colosseumul putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei.

Colosseumul era acoperit cu o enorma aparatoare de soare numita “velarium”. Era atasata de niste stalpi foarte mari in varful Colosseumului si ancorata in pamant cu ajutorul unor funii foarte mari. O echipa de aproape o mie de oameni era folosita pentru a instala velariumul.

Imparatii foloseau Colosseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite. Aceste jocuri erau un simbol al prestigiului si puterii si constituiau o modalitate pentru imparat de a isi mari popularitatea. Jocurile se desfasurau pentru o zi intreaga sau chiar timp de mai multe zile la rand. Acestea incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi, prizonieri de razboi sau criminali condamnati. In unele cazuri romani liberi sau chiar imparati luau parte la lupte.

La inaugurarea Colosseumului au fost organizate jocuri timp de o suta de zile de catre Titus, succesorul lui Vespasian pentru a celebra darea in folosinta a Colosseumului. In timpul acestor jocuri peste 9000 de animale salbatice au fost omorate.

Partea de sud a Colosseumului a fost daramata de un cutremur in anul 847. Parti ale cladirii – inclusiv fatada de marmura – au fost folosite pentru a construi monumente mai noi, printre care se numara chiar si Basilica Sf. Petru.

Adresa:
Piazza del Colosseo

Preturi:
Incepand din septembrie 2018 toate vizitele la Colosseum se programeaza in avans.
Bilet intreg: 12.00 € + 2.00 € pentru rezervarea online.
Pretul unui bilet redus este de 7.50 €
Biletele pentru profesorii din Romania costa 7.00 €; de asemenea acelasi pret se percepe si pentru toti cetatenii romani cu varsta intra 18 si 25 de ani.
Pentru persoanele sub 18 ani, intrarea este gratuita.

Orar:
Colosseumul este deschis spre vizitare intre orele 9:00 dimineata si 5:00 seara pe timpul iernii si pana la 7:00 seara in timpul verii.

Transport:
metrou - linia albastra; statia Colosseo.

Obiective turistice Roma