Coloseumul din Roma


Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.

Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d. Ch. Constructia a fost terminata in anul 80 d.Ch. la un an dupa moartea lui Vespasian. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial, ce facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus – o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al cladirii.

Coloseumul din Roma Coloseumul din Roma - Simbol al orasului si al puterii Imperiului Roman

Coloseumul este o structura imensa, ce masoara 188m lungime, 156 latime si 48m inaltime. Coloseumul putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei.

Coloseumul era acoperit cu o enorma aparatoare de soare numita “velarium”. Era atasata de niste stalpi foarte mari in varful Coloseumului si ancorata in pamant cu ajutorul unor funii foarte mari. O echipa de aproape o mie de oameni era folosita pentru a instala velariumul.

Imparatii foloseau Coloseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite. Aceste jocuri erau un simbol al prestigiului si puterii si constituiau o modalitate pentru imparat de a isi mari popularitatea. Jocurile se desfasurau pentru o zi intreaga sau chiar timp de mai multe zile la rand. Acestea incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi, prizonieri de razboi sau criminali condamnati. In unele cazuri romani liberi sau chiar imparati luau parte la lupte.

Coloseumul din Roma Coloseumul din Roma

La inaugurarea Coloseumului au fost organizate jocuri timp de o suta de zile de catre Titus, succesorul lui Vespasian pentru a celebra darea in folosinta a Coloseumului. In timpul acestor jocuri peste 9000 de animale salbatice au fost omorate.

Partea de sud a Coloseumului a fost daramata de un cutremur in anul 847. Parti ale cladirii – inclusiv fatada de marmura – au fost folosite pentru a construi monumente mai noi, printre care se numara chiar si Basilica Sf. Petru.

Informatii si cifre interesante despre Coloseumul din Roma

Intrarea in Coloseum era gratuita pentru toti cetatenii Romei si acestia pe langa spectacolul pe care il puteau urmari, primeau si cate ceva de mancare. De aici a luat nastere celebra zicala "paine si circ".

Coloseumul era cateodata inundat pentru a putea gazdui lupte navale in miniatura, pentru a face spectacolele si mai impresionante.

Pentru constructia Coloseumului au fost folositi aproximativ 60.000 de sclavi israelieni iar ridicarea impresionantei cladiri a durat doar zece ani.

Conform unor estimari se pare ca in timpul jocurilor ce s-au desfasurat in Coloseum de-a lungul a sute de ani, peste 500.000 de oameni si-au pierdut viata si peste un milion de animale salbatice au fost sacrificate.

Ultimele lupte cu gladiatori s-au petrecut in anul 435 iar ultimele vanatori de animale in 523. Aceste spectacole au incetat in principal din cauza costurilor mari necesare pentru a procura animale si gladiatori dar si din cauza cheltuielilor mari de intretinere a Coloseumului in sine.

Exista dovezi istorice care arata ca au fost folosite peste 200 de carute pentru a transprota marmura pana la santierul unde se construia Coloseumul.

Cantitatea totala de marmura folosita la constructia Coloseumului este estimata la 100.000 metri cubi

In ciuda originilor sale pagane si spectacolelor violente pe care le-a gazduit, Coloseumul a fost mai tarziu folosit si drept loc de rugaciune de catre crestini. O cruce foarte mare a fost indepartata de la Coloseum in anii 1870 in timpul unei adevarate frenezii arheologice finantata de noul stat Italian.

Luptele desfasurate la Coloseum au pus in pericol de disparitie specii intregi de animale. Din cauza nevoii permanente de animale salbatice, numarul leilor, tigrilor, jaguarilor si al altor feline din nordul Africii a scazut vertiginos pana aproape de disparitie.

Dupa o serie de spectacole deosebit de violente, in timpul carora au fost macelarite peste 9.000 de animale salbatice, hipopotamul a disparut de pe Nil. Alte animale cum ar fi elefantul nord african care era folosit ca elefant de razboi in acele vremuri, a disparut complet.

Interiorul Colosemului din Roma Interiorul Colosemului din Roma

Zona de sub Coloseum se numea Hipogeum. Hipogeumul avea doua nivele si o vasta retea de tunele dar si 32 de tarcuri pentru animale. Existau si 80 de lifturi cu scripeti care puteau urca imediat pe scena Coloseumului animale sau obiectele masive de decor.

Informatii utile pentru vizita la Coloseum

Adresa:
Piazza del Colosseo

Preturi:
Incepand din septembrie 2018 toate vizitele la Coloseum se programeaza in avans.
Bilet intreg: 12.00 € + 2.00 € pentru rezervarea online.
Pretul unui bilet redus este de 7.50 €
Biletele pentru profesorii din Romania costa 7.00 €; de asemenea acelasi pret se percepe si pentru toti cetatenii romani cu varsta intra 18 si 25 de ani.
Pentru persoanele sub 18 ani, intrarea este gratuita.

Orar:
Coloseumul este deschis spre vizitare intre orele 9:00 dimineata si 5:00 seara pe timpul iernii si pana la 7:00 seara in timpul verii.

Transport:
metrou - linia albastra; statia Colosseo.

Vizualizari: 6443