Bazilica Sfantul Petru din Roma


Aceasta cladire mareata este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Basilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului. Locatia a fost aleasa simbolic, pe locul in care Sfantul Petru, unul dintre apostoli, a fost ingropat in anul 64 d. Ch. Un mic altar exista deja in locul respectiv, dar acesta a fost inlocuit cu biserica ce a fost finalizata in anul 349 d.Ch.

Bazilica Sfantul Petru din Roma

La jumatatea secolului al XV-lea basilica se afla in ruina si Papa Nicolae al V-lea a ordonat restaurarea si largirea bisericii conform unui plan al lui Bernardo Rossellino. Dupa moartea acestui papa, lucrarile au fost oprite. In 1506, Papa Iulian al II-lea a pus piatra de temelie a unei noi basilici ce urma sa fie cea mai mare din lume. Papa Iulian al II-lea l-a numit pe Donato Bramante drept arhitect sef al noii Basilici. In 1546 Michelangelo a fost numit arhitect sef al Basilicii San Pietro si a ajutat la proiectarea domului. Au existat temeri ca acesta va muri inainte de a fi domul terminat, ceea ce s-a si intamplat, insa constructia era deja destul de avansata si a putut fi finalizata si fara ajutorul lui Michelangelo. In 1564, Michelangelo a murit, la varsta de 88 de ani cu numai trei saptamani inainte de a 89-a sa aniversare. In 1626, biserica a fost sfintita si inaugurata oficial iar de atunci Basilica San Pietro a fost centrul crestinismului, atragand pelerini din toate colturile lumii.

Cladirea in sine este foarte impresionanta. Cea mai mare biserica din lume are un naos lung de 218 metri. Domul Basilicii Sf. Petru, proiectat de Michelangelo este cel mai mare dom din lume, avand 42 de metri in diametru si o inaltime de 138 de metri. Interiorul, care are nu mai putin de 45 de altare, este decorat de lucrarile multor artisti faimosi. Unele dintre cele mai importante lucrari din biserica sunt “Pieta” de Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfantului Petru tot de Bernini si Monumentul Stuarzilor de catre Canova. Biserica se poate vizita gratuit, in fiecare zi cu conditia ca turistii sa aiba o tinuta foarte decenta.

Se poate vizita de asemenea si domul, unde intrarea nu mai este gratuita dar costul acesteia merita din plin. Exista doua optiuni: un lift sau scari. A doua alternativa este ceva mai ieftina. Liftul duce turistii la baza domului de unde o scara in spirala duce pana in varf. De acolo poate fi admirata o priveliste absolut splendida a Romei si a pietei San Pietro. Celebra piata Sf. Petru a fost proiectata de Bernini. In centru are un obelisc si doua fantani identice.

Priveliste din Domul Basilicii San Pietro

La intrarea in Basilica Sf Petru se pot intalni cativa membri ai celebrei Garzi Elvetiene Pontificale. Garda Elvetiana Pontificala exista inca din anul 1506 cand Papa Iulian al II-lea a invitat niste soldati elvetieni sa se alature unei mici armate a Vaticanului. Acestia sunt strajerii Papei si ai Vaticanului. Toti membrii acestei garzi trebuie sa fie elvetieni, catolici si trebuie sa jure loialitate papei. Juramantul este depus pe 26 mai pentru a comemora pradarea Romei din aceeasi zi a anului 1527 cand Garda Elvetiana Pontificala l-a protejat pe Papa Clement VII in timpul exilului sau spre Castelul Sant'Angelo. Dintre cei 189 de membrii ai garzii doar 42 au supravietuit.

Basilica Sf Petru este localizata in Vatican, peste raul Tibru, la vest de centrul orasului Roma. Orasul Vatican este complet inconjurat de Roma.

Adresa:
in centrul Vaticanului.

Preturi:
Intrarea este gratuita la Basilica San Pietro. Pentru a urca pe cupola se percep insa taxe dupa cum urmeaza:
Lift: 7.00 €
Scari: 6.00 €

Orar:
Zilnic: 7:00 - 19:00 (aprilie - septembrie); 7:00 - 18:00 (octombrie - martie).
Cupola: 8:00 - 18:00 (aprilie - septembrie) 8:00 - 16:45 (octombrie - martie)
Muzeul trezoreriei: 9:00 - 18:15 (aprilie - septembrie) 9:00 - 17:15 (octombrie - martie)

Transport:
Metrou: statia Ottaviano - S. Pietro.
Se mai poate ajunge si pe jos din centrul Romei traversand raul Tibru si mergand pe Via Conciliazioni

Cod de tinuta:
Nu este permis accesul persoanelor in pantaloni scurti, cu umerii goi sau fuste scurte. Chiar si in zilele calduroase de vara cei in pantaloni scurti sunt intorsi din drum si nu li se permite sa viziteze Basilica.

Vizualizari: 2605