Casa lui Nero din Roma - Domus Aurea


Dupa Marele incendiu din Roma din anul 64 d.C., Imparatul Nero a poruncit sa-i fie reconstruita resedinta, Domus Transitoria de pe dealul Palatin. Nero a ridicat cel mai ostentativ palat facut vreodata, un palat la care niciun alt rege, consul sau imparat al Romei nu s-ar fi gandit vreodata.

Domus Aurea a fost parte din proiectul pe care Nero l-a pus la punct pentru a transforma Roma intr-un nou oras, Neropolis, urmand modelul grecesc al Alexandriei. Acesta era un oras cu piete ample si strazi late in unghiuri drepte. Cu aceiasi ideologie in minte, Imparatul Hadrian avea sa cladeasca Vila Tiburtina, la 30 de km de Roma.

Domus Aurea din Roma
Domus Aurea din Roma

Casa de Aur a fost redeschisa in 1999 dupa mai bine de 20 de ani de restaurari, insa la numai sase ani dupa, a fost iarasi inchisa din cauza unor probleme de siguranta. Dupa ce problemele au fost remediate, Domus Aurea si-a deschis iarasi portile turistilor in anul 2007, cu mari restrictii legate de numarul de vizitatori. De asemenea turistii erau obligati sa poarte casti de protectie pe durata vizitei. Doar cateva dintre cele 150 de camere descoperite au fost deschise publicului, iar sala octogonala nu era inclusa in vizita.

In martie 2010 a fost adaugata inca o galerie, fiind astfel restrictionat iarasi accesul publicului la situl arheologic pana in anul 2015. Domus Aurea a fost iar deschisa dupa restaurari si renovari si este acum accesibila publicului doar in tururi organizate si cu ghid.

Domus Aurea in cifre. Curiozitatile Casei lui Nero.

Domus Aurea avea 300 de camere si se estimeaza ca ocupa aproximativ 50 de hectare intre dealurile Palatin si Esquiline. Suprafata sa o depasea pe cea a Coloseumului de 25 de ori. Vila avea vita de vie, teren arabil unde se cultiva porumb si chiar propria padure. Se pare ca vila a fost folosita exclusiv pentru petreceri si nici macar una dintre cele 300 de camere ale sale nu a fost folosita ca dormitor. Un lucru mai ciudat este faptul ca intre camerele descoperite pana acum nu s-a gasit nicio bucatarie sau latrina.

De ce merita sa vizitezi Domus Aurea

Casa lui Nero a fost cea mai extravaganta constructie din istoria Romei. Numele si-l datoreaza domului aurit insa acesta era numai unul dintre numeroasele elemente decorative iesite din comun. Domus Aurea avea tavanele intesate cu pietre semi-pretioase si finisaje din fildes, era decorata cu mozaice valoroase, fantani si piscine dar si un lac artificial. Aproape toti peretii erau decorati cu fresce, camerele erau decorate in marmura care le lumina in mod deosebit. Domus Aurea avea fantani si piscine care isi trimiteau ecoul de apa curgatoare pe culoarele casei.

Cum pot vizita Domus Aurea

O vizita la Domus Aurea este posibila numai cu rezervare in prealabil. Turul cu ghid este facut mai interesant cu ajutorul realitatii virtuale. Aceasta modalitate inovativa va permite sa decoperiti locuinta antica a lui Nero in toata splendoarea sa din trecut. Acest lucru este posibil si cu ajutorul unor mijloace multimedia.

REZERVA BILETE LA DOMUS AUREA

Vizita la Domus Aurea poate fi combinata cu vizitarea altor obiective din zona. Foarte aproape de Domus Aurea se gaseste Coloseum, poate cel mai bun exponent al puterii imperiului roman. Langa Coloseum se afla Forul Roman, o alta atractie care va poate aduce mai aproape de sufletul antichitatii. Langa Forul Roman se gaseste Dealul Capitolin si Monumentul Vittorio Emanuale II. De pe terasa sa puteti vedea o superba panorama a orasului, in special a zonei arheologice din Roma Antica.

Informatii despre vizita la Domus Aurea:
Domus Aurea se poate vizita doar Sambata si Duminica, numai cu ghid intre orele 09:00 si 17:00.
Pentru turul cu ghid puteti rezerva bilete aici.
Turul include accessul la Domus Aurea cu ghid si ochelari 3D, accesul la primul si al doilea etaj din Coloseum si un tur al Dealului Palatin, plus vizita la Forul Roman cu o plimbare pe Via Sacra.
Exista si un tur simplu de numai o ora pentru care puteti face rezervare aici.Pretul este de €16.00.

Adresa:
Domus Aurea se gaseste in Parcul Colle Oppio, intrarea se face din Via Labicana.

Vizualizari: 1525