Forul Roman (Foro Romano)


Forul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Pana in anul 509 i. Ch. cand Roma a devenit republica, orasul a fost condus de o dinastie etrusca. Aceasta a construit un sistem de canalizare numit “Cloaca Maxima” pentru a aduce apa de la tinuturile mlastinoase din valea situata intre dealurile Palatin, Capitol si Esquiline spre raul Tibru. Dupa constructia acestui apeduct, zona a devenit centrul cel mai activ din Roma si locul primului For. Aici aveau loc procesiuni triumfale, alegeri si tot aici se reunea si Senatul.

Forul Roman Forul Roman

Astazi, forul cunoscut sub denumirea de For Romanum poate parea o colectie dezordonata de ruine si pietre pentru ochiul celor neinitiati, dar cu putina imaginatie turisitii pot vedea Imperiul Roman revenind la viata in acest loc. Parti ale multor cladiri din diverse perioade sunt vizibile. Forul era inconjurat de temple, biserici si arcuri de triumf. Trei arcuri de triumf au fost construite la For Romanum. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman. Foarte putin se mai poate vedea din primul arc de triumf, construit de Augustus in anul 29 i.Ch.

Forul Roman - vedere panoramica Forul Roman - vedere panoramica

Arcul de triumf al lui Titus, construit in anul 81 d.Ch. comemoreaza victoria in “Razboiul din Iudeea” cand Imperiul Roman a cucerit Ierusalimul. Acest monument este asezat la Via Sacra pe partea de est a forului. In celalalt capat al forului, in apropierea Capitoliului, se afla arcul de triumf al lui Septimius Severus.

Curia
Curia era locul in care se reunea Senatul. Cladirea din caramida putea gazdui pana la 200 de senatori. Curia a fost construita de al treilea rege al Romei (intr-o alta locatie). A ars de patru ori, prima data in anul 80 i. Ch. dar a fost reconstruita de fiecare data. Dupa un incendiu, in anul 53 i.Ch., Cezar a mutat Curia in Forul Roman. Cladirea care poate fi vazuta astazi a fost construita de Diocletian in anul 283 d.Ch. In secolul al VII-lea, Curia a fost transformata intr-o biserica si din fericire a reusit sa supravietuiasca trecerii timpului.

Rostra
Rostra era platforma de pe care se tineau discursurile. Aceasta a fost construita initial in secolul IV i.Ch. Numele de Rostra care inseamna berbeci de lupta provine de la berbecii de lupta facuti din fier ce au fost capturati in batalia de la Actium in anul 338 i.Ch. Platforma a fost decorata cu multi dintre acesti berbeci de lupta.

In urma modificarilor aduse Forului de catre Cezar, Rostra a fost construita in locul in care se gaseste si astazi insa de data aceasta a fost facuta din marmura. Unul dintre cele mai celebre discursuri tinute aici a fost cel a lui Marc Antoniu in anul 44 I.Ch. la inmormantarea lui Cezar, discurs ce a fost facut celebru de Shakespeare.

Templul lui Saturn
Primul Templu al lui Saturn a fost construit in ultimii ani inainte de instaurarea republicii si a fost inaugurat la inceputurile acesteia in anul 497 i.Ch. Ruinele care pot fi vazute astazi dateaza din anul 42 i.Ch. Templul a fost folosit pe post de trezorerie. De asemenea a adapostit stindardele legiunilor romane si decretele senatoriale. In anul 20 i. Ch., in fata Templului lui Saturn, Imparatul Augustus a ridicat o coloana inalta, Miliarum Aureum.

Templul lui Vespasian si Titus
Constructia acestui templu a fost inceputa in primul secol al erei noastre de Titus in onoarea tatalui sau Vespasian. Imparatul Domitian, fratele si succesorul lui Titus, a terminat constructia templului si l-a inchinat amandurora. Templul avea forma de hexagon si un sanctuar mare cu statuile celor doi imparati.

Templul lui Saturn si cel al lui Vespasian si Titus de la Forul Roman Templul lui Saturn si cel al lui Vespasian si Titus de la Forul Roman

Templul lui Castor si Polux
Numai trei coloane au mai ramas pana in zilele noastre din Templul lui Castor si Polux. Templul initial a fost construit in anul 484 i.Ch. iar ruinele actuale dateaza de la ultima sa reconstructie in anul 6 d.Ch. Templul a fost ridicat de dictatorul roman Postumius, care a jurat sa construiasca acest templu daca armata sa invinge regii din dinastia Tarquinius, care conduceau Roma. Conform legendei, Castor si Polux, gemenii mitologici, au ajutat armata romana in lupta si au anuntat victoria in For Romanum.

Templul lui Castor si Polux Templul lui Castor si Polux

Templul lui Antoniu si Faustina
Templul lui Antoniu si Faustina a fost construit in anul 141 d.Ch. de imparatul Antoniu Pius spre a isi cinsti sotia decedata, Faustina. Dupa moartea sa in anul 161, templul i-a fost inchinat si imparatului. In secolul 7, templul a fost transformat in biserica San Lorenzo in Miranda. Biserica a fost reconstruita in anul 1601. Santurile adanci din coloanele de marmura sunt atribuite unor tentative de a darama coloanele. Cordoanele au ars in coloane dar din fericire nu le-au clintit.

Basilica Julia
In anul 54 i.Ch. Iulius Cezar a pus piatra de temelie la Basilica Julia, o cladire folosita ca sediu pentru tribunalul civil, unde magistratii tineau procesele. Cladirea de 101 metri lungime si 49 de metri latime a fost distrusa de flacari in anul 9 i.Ch. dar a fost reconstruita sapte ani mai tarziu. Dupa caderea Romei Basilica Julia a fost inchisa. Astazi nu se mai poate vedea mare lucru insa se distinge clar planul cladirii dupa podeaua acesteia.

Basilica Aemilia
Basilica Aemilia este cea mai veche biserica din For Romanum si a fost construita in 179 i.Ch. de catre consulii Marcus Aemilius Lepidus si Marcus Fulvius Nobilor. Scopul era acela de a oferi adapost pentru ca multe din afacerile si treburile care se desfasurau afara sa poata continua in caz de vreme rea. A fost modificata pentru ultima oara in anul 22 d.Ch.; in acea perioada sala mare de marmura cu patru altare cuprindea si un numar de magazine publice. Basilica a fost distrusa de un incendiu, in timpul jefuirii Romei de catre Vizigoti in anul 410 d.Ch.

Templul lui Vesta
Templul circular al lui Vesta, dateaza din secolul al IV-lea i.Ch. Micul templu era unul dintre cele mai importante din Roma din cauza ca era dedicat protectoarei familiei si Statului Roman. Aici virginele vestale, pazeau eterna flacara sacra, simbol al vietii eterne a Romei. Fecioarele ce pazeau flacara erau alese de Pontifex Maximus, autoritatea religioasa suprema in Statul Roman. Fetele care trebuiau sa fie membre ale aristocratiei, aveau datoria sa serveasca la templu timp de 30 de ani. In aceasta perioada trebuiau sa ramana virgine, in caz contrar riscand sa fie ingropate de vii (acest lucru s-a intamplat cu 10 dintre ele). Virginele Vestale erau foarte bine vazute si primeau o multime de daruri.

Templul virginelor vestale
Chiar langa templul lui Vesta, se gasea casa Virginelor Vestale. Imediat ce o fata era aleasa sa faca parte din randul Virginelor Vestale (la varsta de 6 ani), ea se muta in aceasta casa. Casa avea 50 de camere pentru cele sase fete si servitoarele lor si se ridica pe trei etaje.

Templul lui Divus Romulus
In partea opusa Casei Virginelor Vestale se gaseste Templul lui Romulus, un templu circular construit in secolul IV d.Ch. Cladirea a supravietuit in principal datorita incorporarii sale in cadrul bisericii Santi Cosma e Damiano. Usa foarte mare si bine pastrata este din bronz si este chiar cea originala. Exista inca dubii asupra celui caruia ii era dedicat acest templu. Se presupune ca este dedicat fiului lui Maxentius, care a murit foarte tanar in anul 307 i.Ch.

Printre alte vestigii din cadrul Forului Roman se mai numara: Basilica lui Maxentius, Templul lui Venus si al Romei, Columna lui Phocas, Templul lui Divus Julius si Templul lui Concord. Fiecare dintre aceste vestigii are propria istorie si poveste, ceea ce face din Forul Roman un loc unde trebuie neaparat sa ajungeti daca va aflati in vacanta la Roma si manifestati un cat de mic interes fata de civilizatia Imperiului Roman.

Informatii utile pentru vizita la Forul Roman

Adresa:
Intrarea in Foro Romano este chiar in apropierea Coloseumului.

Preturi:
Un bilet la Forul Roman costa 6.5 € sau 10 € pentru o vizita cu ghid

Orar:
Forul Roman este deschis zilnic de la ora 8:30 AM cu exceptia zilei de Craciun si a Anului Nou. Ora de inchidere este cu o ora inainte de apusul soarelui dupa cum urmeaza:
Ultima duminica din Martie si pana la sfarsitul lunii August: 7:30 PM
Septembrie: 7:00 PM
Octombrie: 6:30 PM
Noiembrie - 15 Februarie: 4:30 PM
16 Februarie - 15 Martie: 5:00 PM
16 Martie - ultima duminica din Martie: 5:30 PM

Transport:
Metrou: statia Colosseo

Cod de tinuta:
Nu este permis accesul persoanelor in pantaloni scurti, cu umerii goi sau fuste scurte. Chiar si in zilele calduroase de vara cei in pantaloni scurti sunt intorsi din drum si nu li se permite sa viziteze Basilica.

Vizualizari: 9455