Arcul lui Septimius Severus din Roma


Arcul lui Septimius Severus a fost construit in anul 203 in onoarea Imparatului roman Severus. Este unul dintre cele doua arcuri de triumf care inca mai sunt in picioare din Forul Roman, celalalt fiind Arcul lui Titus.

Arcul lui Septimius Severus a fost construit pentru a comemora victoriile Imparatului Septimius Severus in Parthia, teritoriu care in zilele noastre se afla in Iran si Iraq.

Arcul lui Septimius Severus din Roma

Arcul masoara 23 de metri inaltime si 25 de metri latime. Este compus din trei arcade, cea din mijloc are 12 metri inaltime, iar celelalte doua au aproape opt metri. Atunci cand a fost construit, existau si niste trepte care traversau arcada centrala. Aceste trepte au fost indepartate si inlocuide de un drum, abia in secolul al IV-lea.

Basoreliefurile amplasate in partea de sus a arcului, prezinta diferite etape ale razboiului purtat intre Romani si populatia din Parthia. Alte decoratiuni infatiseaza Romani ce captureaza barbari.

La inceput, deasupra arcului se gasea o cvadriga de bronz, un car pe doua roti, tras de patru cai. Tot aici se gaseau statui ale Imparatului Septimius si ale celor doi fii ai sai, Caracalla si Geta. Inscriptii din bronz dedicau arcul lui Septimius Severus insa si celor doi fii. La scurta vreme dupa moartea lui Septimius, Caracalla l-a asasinat pe fratele sau si a ordonat ca numele acestuia sa fie sters de pe arc.

Arcul lui Septimius Severus este unul dintre cele mai bine conservate monumente din Forul Roman. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca a fost incorporat intr-o biserica, in perioada Evului Mediu.

Biserica a fost mai tarziu mutata in alta locatie, insa a continuat sa detina arcul, reusind astfel sa il protejeze de distrugere sau degradare. In vreme ce alte monumente cum ar fi Coloseumul, au fost folosite pentru a se construi diferite palate din vremea Renasterii, Arcul lui Septimius Severus a fost pastrat intact.

In Evul Mediu si pana spre secolul al XVIII-lea cand au inceput lucrarile de escavatie in Forul Roman, o mare parte a arcului a fost acoperita de pamant. In zilele noastre este unul dintre cele mai bine prezervate si spectaculoase monumente din vremea Imperiului Roman.

Adresa:
Forul Roman

Transport:
Metrou: statia Colosseo (B)

Vizualizari: 3840