Arcul lui Titus din Roma


Arcul lui Titus este cel mai vechi dintre cele doua arcuri ramase in picioare in Forul Roman. Arcul triumfal a fost construit intre anii 81 si 85 pentru a comemora cucerirea Ierusalimului si luptele impotriva zelotilor, o grupare de evrei ca s-a impotrivit Romei multe decenii la rand.

In anul 66 zelotii au inceput o revolta impotriva ocupatiei romane iar Vespasian a fost trimis de la Roma sa reprime aceasta rascoala. Dupa ce Vespasian a devenit imparat, fiul sau Titus a preluat comanda trupelor care ii asediasera zeloti. Titus a cucerit Ierusalimul in anul 70, cu patru legiuni iar revolta a fost complet reprimata dupa ce a fost cucerita si fortareata Masada, in anul 72. La sfarsitul asediului, toti evreii zeloti ramasi in fortareata s-au sinucis pentru a nu a ajunge robi in mainile cuceritorilor romani.

Arcul lui Titus din Forul Roman

In anul 79 Titus i-a luat locul tatalui sau ca imparat al Romei insa a murit doar doi ani mai tarziu in anul 81. Datorita popularitatii sale, imparatul Titus a fost foarte rapid zeificat de Senatul Roman, iar Imparatul Domitian, fratele si succesorul lui Titus, a comandat ridicarea Arcului lui Titus in acelasi an pentru a il onora pe fratele defunct si pentru a comemora razboaiele din Iudeea. Arcul a fost inaugurat in anul 85 in cadrul unor ample festivitati.

Cu o inaltime de aproximativ 15 metri, arcul situat in Forul Roman in cel mai inalt punct de pe Via Sacra. Este cel mai vechi exemplar de arc triumfal roman inca existent. Pe interior, exista doua basoreliefuri, unul care prezinta procesiunea cu prada capturata din al doilea templu al Ierusalimului iar al doilea, il infatiseaza pe Titus intr-un car impreuna cu zeitele Victoria si Roma. Inscritiile de pe friza arcului consemneaza faptul ca Senatul Roman si poporul l-au zeificat pe Titus Vespasian Augustus, fiul zeificatului Vespasian. Aceste inscriptii erau initial din bronz. Basoreliefurile erau si ele colorate iar arcul avea deasupra o cvadriga din bronz (un car antic pe doua roti, tras de patru cai inhamati unul langa altul).

In secoul al XI-lea, Arcul lui Titus a fost inclus intr-o fortareata ridicata de familia Frangipani, ceea ce a ajutat mult la conservarea monumentului. In 1821 arcul a fost restaurat de Giuseppe Valadier. Alte sectiuni au fost reconstruite intre 1822 si 1823, folosindu-se insa travertin in loc de marmura, pentru a fi usor de diferentiat fata de partile originale.

Informatii practice despre Arcul lui Titus

Transport:
Metrou: statia Colosseo (B)

Adresa:
Forul Roman

Vizualizari: 3925