Basilica Santa Maria Maggiore din Roma


Avand numele complet de Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, aceasta catedrala este situata pe dealul Esquiline si este cea mai mare biserica din Roma inchinata Fecioarei Maria dar si una dintre cele patru biserici papale din Roma.

Basilica Santa Maria Maggiore din Roma
Basilica Santa Maria Maggiore din Roma

Basilica Santa Maria Maggiore este cea mai mare biserica inchinata Fecioarei Maria din Roma, orasul unde exista peste 80 de biserici consacrate mamei lui Isus.

Basilica Santa Maria Maggiore este cea mai mare dintre toate cele 80 de biserici dedicate Fecioarei Maria. A fost ridicata in anul 432 din ordinul Papei Sixtus al III-lea pe dealul Esquiline si este una dintre cele sapte biserici de pelerinaj si una dintre cele patru biserici papale din Roma. Celelalte biserici papale din oras sunt Basilica San Pietro, San Giovanni in Laterano si San Paolo Fuori Le Mura. Biserica a fost ridicata pe locul unde se spune ca Fecioara i-ar fi aparut intr-un vis Papei Liberius. Tot in acest loc pe data de 5 august in mijlocul verii a fost vazut un petec de zapada. De atunci ziua de 5 august este comemorata prin aruncarea de petale ale unor flori albe de pe acoperisul bisericii.

O mare parte dintre mozaicele din biserica (din naos si de pe arcada spre exemplu) au fost parte a cladirii originale. Coloanele mari din marmura sunt probabil si mai vechi decat biserica si provin de la o cladire antica Romana. Ceea ce este unic la aceasta biserica este tavanul decorat cu aur ce a fost comandat de Papa Alexandru al VI-lea si construit cu primul aur adus de Cristofor Columb din America.

Basilica Santa Maria Maggiore din Roma
Basilica Santa Maria Maggiore din Roma

Clopotnita inalta de 75 de metri este veche din secolul al XIV-lea si este cel mai inalt turn cu clopot din Roma. Se spune ca exista bucati de lemn din ieslea lui Isus sub altar (Sacra Culla). In partea stanga a intrarii principale se gaseste sfanta usa. Se spune ca daca cineva trece de toate cele patru usi sfinte ale Romei intr-o singura zi de sarbatoare, atunci acea persoana este iertata de pacate.

Basilica patriarhala adaposteste monumentele funerare ale papilor Clement al IX-lea, Paul al V-lea si Nicolae al IV-lea. Alti catolici celebri sunt ingropati aici, printre ei numarandu-se sfantul Jerome sau artistul Gian Lorenzo Bernini. Basilica mai gazduieste si un muzeu unde puteti afla mai multe lucruri interesante despre istoria bisericii si unde puteti admira cateva capodopere artistice.

Info despre Basilica Santa Maria Maggiore din Roma

Adresa:
Piazza Santa Maria Maggiore, 42 Roma.

Transport:
Metrou - statia Termini; liniile A si B.

Orar:
Biserica: deschis zilnic de la 7:00 la 16:45.
Muzeul: deschis zilnic de la 9:30 la 18:30

Atunci cand vizitati Biserica Santa Maria Maggiore este bine sa va asigurati ca aveti o tinuta decenta si purtati haine care va acopera umerii si genunchii.

Vizualizari: 1357