Zidul lui Aurelian din Roma
Zidul lui Aurelian, Mura Aureliane, este un mare zid defensiv construit in secolul al III-lea d.Ch. pentru a proteja Roma impotriva atacurilor. Zidul inconjura cele sapte coline ale Romei si includea si o multime cladiri istorice impozante.
Dupa aproape cinci secole de suprematie incontestabila, Imparatul Autrelian a inteles ca lucrurile s-au schimbat si a inteles amenintarea pe care o reprezentau triburile germanice de la granita imperiului Roman. Astfel in anul 271 a decis ca orasul avea nevoie un zid de aparare pentru a se putea apara de eventualii invadatori.
Zidul lui Aurelian din Roma
Orasul crescuse deja cu mult in afara zidului Republicii Romane, construit in secolul al IV-lea i.Ch. pentru a inlocui un zid inca si mai vechi. Din secolul I i.Ch. si pana in secolul al III-lea d.Ch., puterea militara a Romei a fost atat de mare incat orasul nu simtise nevoia unui zid defensiv.
Zidul lui Aurelian a avut initial 19 km lungime si intre 6 si 8 metri inaltime. Grosimea sa era de 3.5 metri si la fiecare 30 de metri exista cate un turn patrat; in total erau 381 de turnuri. De asemenea avea 18 porti mari, printre care se numarau si Porta Latina si Porta San Sebastiano care erau protejate de turnuri semi-circulare.
Zidul lui Aurelian din Roma
Zidul a fost finalizat de Probus, succesorul lui Aurelian si aveau sa treaca peste 100 de ani pana cand barbarii sa ajunga la portile orasului. In ciuda faptului ca zidul a fost inaltat si renovat de Maxentius in secolul al IV-lea si de Honorius in secolul al V-lea, acesta tot nu a reusit sa-i opreasca pe vizigoti. Acesta au pradat orasul in anul 410.
Un aspect unic legat de zidul lui Aurelian este legat de faptul ca mai multe monumente imporante si diverse cladiri sunt incorporate in structura zidului. Acest lucru a fost facut pentru a economisi timp si bani. Printre cladirile existente ce au fost integrate in zidul lui Aurelian se numara Castelul sant`Angelo, initial mausoleul lui Hadrian, Amphitheatrum Castrense, un amfiteatru din caramida construit in secolul al III-lea, Piramida lui Cestius, o piramida in stil egiptean construita in secolul al XII-lea i.Ch. ca mormant pentru un praetor foarte bogat si o parte din apeductul Aqua Claudia care a fost ridicat pentru a alimenta cu apa mai multe cartiere din Roma.
Zidul lui Aurelian din Roma
In zilele noastre, din zidul lui Aurelian se mai pot vedea aproximativ doua treimi care au ramas intacte si destul de bine conservate. Turistii care doresc sa afle mai multe se pot indrepta spre Museo delle Mura aflat langa poarta San Sebastian. Aici pot afla mai multe lucruri despre istoria zidului si despre ceea ce pot vedea intr-un tur al zidului. Unele dintre cele mai impozante poti alte zidului, cum ar fi Porta Maggiore sau Porta Asinaria merita si ele sa fie vizitate.
Adresa:
Zidul inconjoara centrul istoric al Romei.
Vizualizari: 1670