Arcul lui Constantin din Roma


Chiar langa Coloseum se gaseste Arcul lui Constantin, cel mai nou dintre cele trei arcuri imperiale din Roma care au mai supravietuit trecerii timpului - celelalte doua sunt Arcul lui Titus si Arcul lui Septimius Severus. Arcul lui Constantin, inalt de 21 de metri este foarte bogat decorat si s-a pastrat intr-o conditie excelenta.

Victoria lui Constantin

Dupa ani si ani de razboi civil, victoria armatei lui Constantin de la Podul Milvian din anul 312 d.C., asupra armatei mult superioare numeric a lui Maxentius, a adus pacea in Imperiul Roman. Pentru a comemora aceasta victorie, Senatul Romei i-a dedicat lui Constantin acest arc triumfal ce a fost finalizat in anul 314 d.C.

Arcul lui Constantin din Roma

Acest arc foarte masiv cu trei arcade are 26 de metri latime si 21 de metri inaltime. Pentru ridicarea sa, multe materiale din alte constructii mai vechi au fost refolosite, o practica des intalnita in acele vremuri. Spre exemlpu statuile din partea de sus au fost luate din Forumul lui Traian. Acestea infatiseaza soldati capturati de Romani din armata Dacilor in timpul razboaielor dintre Traian si Decebal.

Basoreliefurile dintre statui au fost create pentru Marcus Aurelius iar blazoanele rotunde (si posibil chiar arcul in intregime) sunt din vremea Imparatului Hadrian. Unele figuri de pe blazoane au fost modificate pentru a semana mai mult cu Constantin.

Decoratiunile din partea de jos si din partea centrala, au fost create special pentru acest arc de triumf. Friza infatiseaza armata lui Constantin izgonind trupele lui Maxentius in Tibru. Aceste decoratiuni sunt de o calitate vizibil mai scazuta decat cele din epoca lui Hadrian sau Traian, aratand ca in perioada lui Constantin, talentul artistic era mult mai greu de gasit decat in trecut. Acest lucru simbolizeaza decaderea Imperiului Roman.

Imparatul Constantin

Constantin credea ca victoria sa neasteptata asupra lui Maxentius a fost rezultatul ajutorului acordat de Zeul Crestin. Drept urmare, in timpul domniei lui Constantin, persecutia crestinilor a luat sfarsit si Crestinismul a devenit religie oficiala in Imperiul Roman. Tot Imparatul Constantin a mutat capitala Imperiului de la Roma la Constantinopol in anul 325 d.C. (oras cunoscut pana atunci sub numele de Bizant, astazi Istanbul).

Adresa:
Via di San Gregorio, Roma, in apropiere de Coloseum.

Transport:
Metrou: statia Colosseo

Vizualizari: 1348