Mausoleul lui Augustus din Roma


In anul 28 i.C., Augustus, primul Imparat Roman, a ctitorit un cavou monumental pentru familia sa in Campus Martius, o zona aflata la nord de Dealul Capitolin. In zilele noastre din acest monument a ramas doar o ruina insa la acea vreme, cladirea era una dintre cele mai impresionante din intreaga Roma.

Cum arata Mausoleul lui Augustus din Roma Antica

Monumentul circular cu un diametru de aproximativ 90 de metri, avea o inaltime de 44 de metri. Avea patru randuri de cercuri concentrice iar zidul exterior avea o latime de 5 metri. Un coridor ducea spre camera mortuara din cercul interior care la randul sau avea pereti grosi de 4.3 metri. Intre aceste ziduri existau mai multe camere cu diverse intrebuintari.

Macheta Mausoleul lui Augustus Mausoleul lui Augustus - Macheta

Conform conteporanului lui Augustus, Strabo din Amasia, mormantul Imparatului Augustus era printre cele mai impresionante monumente din Roma. Geograful grec descrie cladirea ca fiind un deal artificial acoperit cu copaci mereu verzi, si se poate deduce ca nu era foarte diferit de mormintele din Etruria sau de mormantul lui Alexandru cel Mare din Alexandria, un conducator pe care Augustus il admira nespus. Alte surse de inspiratie este posibil sa fi fost mormintele eroilor din Razboiul Troian, din care Augustus pretindea ca se trage (mormantul lui Ahile si altele asemanatoare), dar si celebrul Mausoleu din Halicarnasus, mormantul celebrului satrap din Caria, Maussolus.

La baza Mausoleului erau plantati chiparosi iar in partea centrala a monumentului romanii au facut o movila pe care au amplasat o statuie mare din bronz infatisandu-l pe Imparatul Augustus. Intrarea se facea printr-o usa din bronz care era flancata de doua obliscuri egiptene care acum se afla in Piazza del Quirinale si in Piazza dell'Esquilino, langa Basilica di Santa Maria Maggiore. Zidurile exterioare ale Mausoleului lui Augustus erau imbracate in marmura alba.

Cenusa rezultata in urma incinerarii trupurilor imparatilor si a rudelor lor era pastrata in urne de aur ce erau amplasate in mici nise din camera mortuara din centrul Mausoleului. Cenusa si urnele din mausoleu au ramas intacte pana in secolul al V-lea cand barbarii au spart usa de bronz, au imprastiat cenusa si au furat urnele de aur.

Cine a fost inmormantat in Mausoleul lui Augustus

Prima persoana care a fost ingropata in Mausoleul lui Augustus a fost Marcellus, nepotul lui Augustus, in anul 23 i.C. Apoi aici si-au gasit locul de veci un numar mare de imparati, printre care s-a numarat si Augustus. Alti imparati ingropati aici au fost Tiberius, Caligula si Claudius. Ultimul ingropat la Mausoleu a fost Imparatul Nerva in anul 98. Urmatorul imparat, Traian, a fost ingropat la baza Columnei lui Traian iar succesorul sau, Hadrian, a ctitorit un nou mausoleu care astazi este Castelul Sant'Angelo.

Mausoleul lui Augustus Mausoleul lui Augustus

In prezent, doar partea din caramida mai exista din ceea ce a fost candva unul dintre cele mai sacre monumente din Roma. Ruinele sunt acoperite de plante. Gradul avansat de deteriorare a fost cauzat de numeroasele jafuri, de neglijenta si de folosirea Mausoleului pe post de fortareata in Evul Mediu de catre familia Colonna. Mai tarziu a fost folosit ca podgorie, gradina si chiar teatru. Sapaturile arheologice au fost initiate abia in 1936 la initiativa lui Mussolini despre care se spune ca se identifica cu Imparatul Augustus.

Informatii turistice despre Mausoleul lui Augustus

Adresa: Piazza Augusto Imperatore

Transport: Metrou, statia Spagna - linia A

Vizualizari: 1436