Forurile Imperiale


Forurile Imperiale erau un centru important al religiei si politicii din Roma Antica. Discutiile legate de politica urbei aveau loc aici, justitia era pusa in aplicare dar si educatia ocupa un loc important prin prezenta mai multor biblioteci.

Forurile Imperiale, ce nu trebuie confundate cu Forul Roman ce este cu mult mai vechi, reprezinta o serie de piete publice inconjurate de cladiri maiestuoase ce au fost ridicate intre anii 46 i.C. si 113 d.C. Mai multi imparati de-a lungul istoriei si-au adaugat propriul lor for, nu doar din ratiuni practice ci si pentru a se pune intr-o lumina favorabila cheltuind bani si resurse pe proiecte publice.

Forurile Imperiale Forurile Imperiale

Pentru o lunga perioada din istoria Romei, Forurile Imperiale au fost centrul urbei si toate figurile importante din viata cetatii au trecut pe aici pentru discuta problemele politice si economice sau pentru a isi face cunoscute parerile legate de subiectele fierbinti ale vremii. Tot in cadrul Forurilor Imperiale se desfasurau si activitati legate de religie, administratie publica, educatie si chiar comert sau afaceri.

Din pacate in anii 1930, dictatorul italian Mussolini a decis sa construiasca Via dei Fori Imperiali, un drum triumfal ce face legatura intre Coloseum si Piazza Venezia. Acest drum trece drept printre Forurile Imperiale, iar ca urmare a acestui lucru o buna parte din zona aceasta cu o valoare aheologica inestimabila este acum acoperita cu asfalt. Au mai ramas doua parti vizibile ale Forurilor Imperiale, cate una pe fiecare parte a bulevardului.

Ce contine complexul Forurilor Imperiale

Primul care a inceput lucrarile la acest complex a fost Cezar. Alti imparati au continuat sa adauge noi parti si constructii cuminand cu Traian care a ridicat cea mai impresionanta parte a Forurilor Imperiale, incredintand sarcina ridicarii forului sau celui mai mare arhitect al epocii, Apolodor din Damasc.

Forul lui Cezar

Primul dintre Forurile Imperiale, Forul lui Cezar, a fost de fapt construit ca o extensie a Forului Roman. Menit sa celebreze imensa putere si maretie a lui Cezar, acest for continea si un templu inchinat zeitei Venus. Familia lui Cezar credea ca sunt descendenti directi ai acestei zeite. O statuie a lui Cezar calare pe cal era amplasata in fata templului.

Forul lui Augustus

Inaugurat in anul 2 i.C., despre Forul lui Augustus se spune ca a fost ridicat pentru a razbuna moartea lui Cezar si ca urmare, Imparatul Augustus a dedicat templul din forul sau lui Mars Ultor sau Marte Razbunatorul. Acesta a fost modalitatea prin care Augustus a ales sa multumeasca zeilor ca l-au ajutat sa-i invinga pe ucigasii lui Cezar.

Forul este amplasat perpendicular pe Forul lui Cezar si se crede ca a fost folosit in special ca tribunal. Avea o forma rectangulara si ziduri foarte inalte si cele mai multe dintre motivele care decorau acest for il reprezentau pe zeul Marte.

Forul lui Nerva

Construit de Domitian, acest for a fost ridicat pentru a face legatura intre celelalte doua foruri si Templul Pacii. Forul lui Nerva se presupune ca a fost inchinat lui Minerva, zeita romana a intelepciunii si protectoarea imparatului, insa a fost inaugurat dupa asasinarea lui Domitian, iar succesorul sau, Nerva a ales sa si-l dedice lui insusi. Inca se mai poate vedea un basorelief al zeitei Minerva pe o piatra sprijinita de doua coloane corintiene. Din cauza locului unde a fost construit, acest for este destul de ingust, insa are o intrare foarte mare ce era cumva folosita ca si cale de access pentru toate celelalte foruri.

Forul lui Nerva Forul lui Nerva

Forul Pacii

Forul Pacii era un spatiu deschis, amplu, inconjurat de coloane. Pe partea opusa intrarii se gasea Templul Pacii. Acest templu a fost ridicat pentru a comemora cucerirea Ierusalimului. Parte din prada de razboi cum ar fi candelabrul cu sapte brate si trompete de argint ce fusesera luate din Templul din Ierusalim au fost depozitate aici.

Forul Pacii Forul Pacii

Forul lui Traian

Cel mai mare si mai impresionant dintre Forurile Imperiale este Forul lui Traian ce a fost ridicat dupa cucerirea Daciei. Sapaturi de mare amploare au trebuit facute pentru a putea ridica acest for care era compus din mai multe parti: o piata publica, un templu inchinat lui Traian, doua biblioteci si imensa Basilica Ulpia. Pentru o vreme viata politica a Romei s-a mutat de la Forul Roman in Forurile Imperiale datorita Forului lui Traian. Multe dintre coloanele de marmura, inca mai sunt in picioare si astazi. Columna lui Traian, amplasata intre Basilica Ulpia si Templul lui Traian, este unul dintre cele mai bine pastrate monumente triumfale. In imediata proximitate a forului se gaseste cladirea numita Pietele lui Traian, un complex de birouri, depozite si magazine de forma semicirculara, inalt de sase etaje.

Forul Pacii Harta Forurilor Imperiale

Informatii utile despre vizita la Forurile Imperiale

Adresa: Via IV Novembre 94 - 00187 Roma

Transport: Metrou linia B statia Colosseo; Autobuz: Liniile H, 40, 60, 64, 70 or 170

Orar: 9:30 - 19:30. Pe 24 si 31 decembrie se inchide la 2:00 PM. Ultima intrare este cu o ora inainte de inchidere.

Preturi: Pret intreg: 16,00 €; pret redus 14,00 €; audioghid in engleza, italiana, franceza sau germana: 6,00 €

Vizualizari: 896