Muzeele Capitoline din Roma


Muzeele Capitoline din Roma au fost infiintate la sfarsitul secolului al XV-lea si ofera o imagine foarte complexa asupra artei si arheologiei Imperiului Roman. Muzeele sunt amplasate in doua palate ce au fost proiectate de Michelangelo.

Situate in Piazza del Campidoglio chiar in varful dealului Capitolin de la care si-au primit si numele, Muzeele Capitoline reprezinta un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat de niciun turist care este cat de putin atras de istoria Romei Antice si isi doreste sa vada macar cateva dintre cele mai de pret comori ale acestui oras.

Palatul Conservatorilor din Roma Palatul Conservatorilor din Roma

Muzeele sunt gazduite de doua palate aflate fata in fata: Palazzo dei Conservatori - Palatul Conservatorilor si Palazzo Nuovo - Palatul Nou. Acestea au fost proiectate de Michelangelo Buonarroti in 1536 si construite de-a lungul a mai bine de o suta de ani. Muzeele sunt legate printr-un tunel subteran care de asemenea face legatura si cu vechiul Tabularium. Tabulariumul era arhiva oficiala a Romei Antice si de asemenea locul unde isi aveau birourile multi dintre inaltii oficiali ai orasului. In Tabularium erau pastrate tabulele de bronz ce contineau legile si actele oficiale ale Statului Roman din Era Republicana tarzie. In Antichitate, aceasta cladire se afla in Forumul Roman, pe panta dealului Capitolin chiar sub Templul lui Jupiter Optimus Maximus.

Istoria Muzeelor Capitoline

Istoria Muzeelor Capitoline a inceput in 1471 cand Papa Sixtus al IV-lea a donat orasului o colectie de piese antice din bronz. Acestea au fost amplasate langa Palatul Conservatorilor pentru a putea fi admirate de publicul larg.


Ulterior aceasta colectie a fost mutat in interiorul cladirii impreuna cu alte descoperiri arheologice. In jurul anului 1650 a fost terminat Palazzo Nuovo si colectiile au fost extinse si in cea de-a doua cladire. In zilele noastre muzeele se afla in proprietatea orasului Roma.

Palatul Conservatorilor

Inca din curtea Palatului Conservatorilor, se pot vedea o serie de fragmente din statuia colosala a Imparatului Constantin care se gasea candva in Basilica lui Maxentius din Forumul Roman. Doar partile din marmura ale statuii din secolul al IV-lea s-au mai pastrat pana astazi. Restul, adica trunchiul, picioarele si bratele au fost facute din bronz si din lemn si acoperite cu tesatura.

Statuie colosala a lui Constantin Fragmente din statuia colosala a lui Constantin

In interior, cele mai celebre statui pot fi admirate in Apartamentele Conservatorilor, noua camere foarte frumoase decorate cu fresce, tapiterii si tablouri. Aceste camere au fost folosite ca birouri de catre magistrati – conservatori. Cea mai mare camera este Sala Orazi e Curiazi care este decorata cu fresce ce infatiseaza scene din istoria Romei si unde poate fi admirata o statuie a lui Bernini ce il infatiseaza pe Papa Urban al VIII-lea.

Una dintre cele mai cunoscute statui din Palatul Conservatorilor este Spinario, o statuie a unui baiat care incearca sa-si scoata un tep din picior. Este o copie din bronz ce dateaza din secolul I i.Hr. dupa o statuie greceasca din secolul al V-lea i.Hr. O alta opera demna de remarcat este lupoaica etrusca din secolul al V-lea i.Hr. Remus si Romulus, fondatorii mitici ai Romei, au fost adaugati mult mai tarziu, in secolul al XV-lea.

Statuia Spinario de la Muzeele Capitoline din Roma Statuia Spinario de la Muzeele Capitoline din Roma

Lupoaica Etrusca cu Romulus si Remus Lupoaica Etrusca cu Romulus si Remus

Dupa Apartamentele Conservatorilor, colectia continua in Muzeul Palatului Conservatorilor. Aici pot fi vazute mai multe statui antice. In salile Horti Lamiani se gaseste un bust al lui Commodus din secolul al II-lea d.Hr. care a fost descoperit in 1874 in Gradinile Lamiani.

Mai departe se gaseste Marcus Aurelius Exedra, o aripa moderna a muzeului construita pentru a gazdui statuia ecvestra a lui Marcus Aurelius. Aceasta statuie din bronz a fost o vreme amplasata in centrul Pietei Campidoglio insa in 1981 a fost inlocuita cu o replica. Originalul a fost mutat aici pentru a fi ferit de intemperii.

Statuia ecvestra a lui Marcus Aurelius Statuia ecvestra a lui Marcus Aurelius

Al doilea etaj al muzeului este locul unde poate fi admirata o expozitie de pictura ce contine piese din secolul al XIV-lea pana la sfarsitul secolului al XVII-lea. Printre exponate se numara opere ale unor maestri ca Velazques, Titian, Rubens, Tintoretto, Caravaggio si van Dyck. De remarcat este opera "Ghicitoarea" de Caravaggio, "Ioan Botezatorul" tot de Caravaggio, "Arbaletrierul" de Lorenzo Lotto si portretul a doi pictori de Anthony van Dyck.

Ioan Botezatorul de Caravaggio Ioan Botezatorul de Caravaggio

Tot la etajul al doilea al Palatului Conservatorilor, se gaseste si colectia de portelanuri iar in partea opusa a cladirii, in Palazzo Caffarelli se afla o colectie de monezi, medalii si bijuterii ce apartine tot orasului Roma.

Palazzo Nuovo

Palatul Nou a fost ridicat la mijlocul secolului al XVII-lea dupa proiectul lui Michelangelo pentru a completa Palatul Conservatorilor si a fost deschis publicului in anul 1734. Are doua etaje pline de artefacte romane ce includ statui, sarcofagii, busturi si mozaicuri.

O serie de sculpturi demne de remarcat se regasesc si in aceasta sectiune a Muzeelor Capitoline. Cea mai cunoscuta dintre ele este probabil Galul Murind, o statuie ce a fost descoperita in Gradinile lui Cezar impreuna cu o alta statuie foarte interesanta, Galul Ludovisi, statuie ce este acum in Palatul Altemps.

O alta statuie de exceptie din Palatul Nou este cea a lui Venus Capitolina, o statuie romana ce este copia uneia grecesti. Intr-una din camerele Palatului Nou se gaseste o statuie de marmura rosie a unu faun beat ce dateaza din secolul al II-lea d.Hr. Faunul este o creatura din mitologia romana reprezentata de un om cu picioare de tap si coarne, simbol al fertilitatii.

In Sala Mare, cea mai mare camera din Palatul Nou, se pot vedea mai multe statui interesante, inclusiv doua statui infatisand niste centauri ce au fost gasite in Vila lui Hadrian. Aceste statui sunt cunoscute sub numele de Centaurul Batran si Centaurul Tanar. Din aceiasi vila provine si Mozaicul Porumbeilor, un mozaic din secolul din secolul al II-lea d.Hr. O colectie ampla de peste o suta de busturi din Antichitate sunt expuse in Sala Imparatilor si in Sala Filosofilor.

Galeria de epigrafie si Tabulariul Romei Antice

Pe langa cele doua cladiri principale ale Muzeelor Capitoline exista si Galleria Congiunzione, cea care uneste cele doua palate pe sub pamant. Tunelul subteran gazduieste Galleria Lapidaria, o colectie de scrieri antice. Tunelul este legat si de Tabularium, o cladire din Antichitate care adapostea toate actele oficiale ale Romei. In Evul Mediu, Palazzo Senatorio, Palatul Senatorilor, a fost construit peste Tabulariu. Cateva dintre ruinele vechilor temple romane inca se mai pot vedea aici. Galeria Tabularium ofera si o priveliste superba spre Forumul Roman.

Centrale Montemartini

O parte din sculpturile Muzeelor Capitoline este acum expusa in Centrale Montemartini, o fosta centrala termoelectrica. In 1997, complexul Muzeelor Capitoline se afla in renovare astfel incat o parte dintre sculpturi au fost relocate temporar si expuse in cladirea centralei termoelectrice. Expozitia s-a bucurat de un succes atat de mare incat s-a luat decizia ca sculpturile sa ramana acolo permanent si sa dea nastere unui nou muzeu: Museo Centrale Montemartini.

Informatii utile pentru vizita la Muzeele Capitoline

Preturi: biletul intreg costa 16.00 €; pret redus: 14p.00 €; copiii sub 6 ani au intrarea gratuita.
Adresa: Piazza del Campidoglio 1 - 00186 Roma.
Orar: deschis zilnic de la 9:30 la 19:30; pe 24 si 31 decembrie este deschis doar pana la ora 14:00.
Website: www.museicapitolini.org

Vizualizari: 8139