Piata Campo de' Fiori din Roma


Numele sau se traduce prin “Campia cu flori” si este numita astfel deoarece Campo de' Fiori a fost in trecut doar o pajiste. Astazi, piateta este recunoscuta pentru piata agroalimentara care se organizeaza aici in fiecare zi, mai putin duminica. Exista si o statuie care ne aminteste de istoria intunecata a pietei ce in trecut a servit drept loc pentru executii publice.

Istoricul pietei Campo de' Fiori din Roma

Piata Campo de' Fiori ocupa un spatiu ce era nefolisit in Roma Antica, un spatiu situat intre Teatrul lui Pompei si Raul Tibru. Pentru ca exista riscul ca raul sa iasa din matca, zona a ramas nedezvoltata pentru multa vreme si abia in primele secole ale erei noastre a inceput sa fie populata.

Piata Campo de' Fiori Piata Campo de' Fiori

Piata care se poate vedea in zilele noastre a inceput sa capete forma abia in secolul al XV-lea. Prima cladire ce si-a facut aparitia a fost o biserica cunoscuta sub numele de Santa Brigida a Campo de' Fiori, biserica care astazi se afla cu fata la Piazza Farnese, care facea parte din vechiul Campo de' Fiori. In 1456, ca parte a unui proiect de dezvoltare urbana, zona a fost pavata. Proiectul a fost initiat pentru ca deja mai multe cladiri importante fusesera construite in zona, printre acestea numarandu-se si Palatul Orsini sau Palazzo della Cancelleria.

Arhitectura n-a fost niciodata formalizata pentru zona din jurul Campo de' Fiori asa cum s-a intamplat pentru marea majoritate a pietelor publice din Roma, astfel ca nu exista o continuitate sau o unitate a cladirilor ce marginesc piata. In schimb piata a ramas in permanenta de-a lungul istoriei sale un punct de interes pentru comertul si cultura stradala, chiar daca zona din jurul Campo de' Fiori a fost intr-o vreme o zona foarte instarita.

Statuia lui Giordano Bruno

Multe secole la rand, executii publice aveau loc la Campo de' Fiori. Criminali dar si asa zisi eretici erau deseori torturari si mai apoi ucisi aici. Multi erau arsi pe rug, in timp ce altii erau spanzurati. Unii erau chiar aruncati in cazane cu ulei incins sau cunosteau un sfarsit mult mai infricosator.

Statuia lui Giordano Bruno din Piata Campo de' Fiori Statuia lui Giordano Bruno din Piata Campo de' Fiori

Una dintre figurile cele mai cunoscute ce si-au gasit sfarsitul prin executie in aceasta piata a fost filosoful Italian Giordano Bruno, care a fost ars pe rug de Inchizitie in anul 1600 pentru ca ideile despre care vorbea erau “periculoase”. Calugarul Dominican a fost printre primii care au sustinut ca stelele de pe cer sunt de fapt alti sori in jurul carora s-ar putea invarti alte planete. Tot el a mai sustinut si ca universul este infinit si ca s-ar putea sa nu aibe niciun centru. Dupa executie, Giordano Bruno a capatat o faima considerabila in secolele al XIX-lea si al XX-lea fiind considerat de unii un adevarat martir al stiintei. Cu toate acestea istoricii sunt aproape unanim de acord ca procesul pentru erezie nu a fost demarat din cauza parerilor lui Giordano Bruno despre astronomie ci mai degraba pentru parerile lui filosofice si teologice. Procesul lui Giordano Bruno ramane o borna importanta in istoria gandirii libere si a stiintei.

In 1887, sculptorul francmason Ettore Ferrari a conceput o statuie a lui Giordano Bruno. Aceasta a fost amplasata in Piazza Campo de' Fiori cu fata catre Vatican ca un simbol a tot ceea ce reprezinta. Bruno este considerat un militant si martir al libertatii de exprimare. Medalioanele de pe piedestal prezinta basoreliefuri ale unor alti opt asa-zisi "eretici" si "liber cugetatori" printre care Jan Hus si John Wycliffe

Fontana della Terrina

In 1590 a fost amplasata o fantana in Campo de' Fiori pentru a aproviziona cartierul cu apa potabila adusa dintr-o ramura a apeductului Aqua Virgo. Fantana a fost proiectata de Giacomo della Porta si datorita asemenarii sale cu un vas de lut a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de Fontana della Terrina.

Fantana din Piata Campo de' Fiori Fantana din Piata Campo de' Fiori

La sfarsitul secolului al XIX-lea fantana a trebuit sa faca loc statuii lui Giordano Bruno. In 1925 a fost mutata in piazza din fata Bisericii Noi – Chiesa Nuovo unde poate fi vazuta si astazi. Cam in aceiasi perioada o copie a fantanii a fost facuta si pentru Campo de' Fiori. Fantana, care ocupa un loc mai spre partea vestica a pietei este aproape identica cu cea initiala cu singura diferenta ca nu are un capac, de aceea seamana mai mult cu un castron decat cu o terina.

Fontana della Terrina Fontana della Terrina ce a fost mutata din Piata Campo de' Fiori

Astazi piata este un loc mult mai linistit decat in perioada din Evul Mediu. Este insa inca un loc plin de viata, mai ales atunci cand piata de legume este deschisa. De aici se pot cumpara legume proaspete dar si peste, carne, flori si mirodenii.

Piata de legume din Campo de' Fiori Piata de legume din Campo de' Fiori

Piata de legume e si ea veche din timpurile medievale insa atunci se organiza la Forum Olitorium. Mai apoi s-a mutat la baza Dealului Capitolin, apoi in Piazza Navona pana cand intr-un final a sfarsit aici la Campo de' Fiori in anul 1869

Vizualizari: 1641