Biserica San Luigi dei Francesi din Roma


Daca sunteti admiratori ai operei lui Caravaggio, atunci trebuie sa vizitati Biserica San Luigi dei Francesi din Roma. In interiorul bisericii din Piazza Navona se gasesc trei opere ale marelui artist baroc, printre care si Chemarea Sfantului Matei, una dintre cele mai celebre picturi ale sale. Celelalte doua sunt Sfantul Matei si Ingerul si Martiriul Sfantului Matei.

Asadar daca doriti sa vedeti unele dintre cele mai cunoscute opere ale lui Caravaggio va sfatuim sa va opriti si sa vizitati Biserica San Luigi dei Francesi, insa trebuie sa stiti ca nu veti gasi prea multe informatii despre aceste capodopere in interiorul bisericii. Exista niste lumini care pot fi aprinse pentru a ilumina picturile si de aceea ar fi bine sa veniti cu cateva monezi la dumneavoastra pentru dispozitivul de iluminare. In anumite perioade ale zilei, lumina naturala care patrunde prin fereastra de pe zidul din spatele capelei se revarsa peste picturile de pe pereti, in special peste Chemarea Sfantului Matei, pictura aflata in partea stanga.

Fatada Bisericii San Luigi dei Francesi din Roma Fatada Bisericii San Luigi dei Francesi din Roma

Biserica San Luigi si operele lui Caravaggio

Biserica San Luigi dei Francesi este inchinata Sfantului Ludovic din Franta si a fost construita pentru comunitatea franceza din Roma. Fatada dateaza din 1589 so ii este atribuita lui Giacomo della Porta. Unul dintre cei finantatori ai bisericii era Matthieu Cointerel, un francez care a fost numit cardinal in 1583 si care era mai cunoscut sub numele sau Italian, Matteo Contarelli. Acesta a dorit sa fie inmormantat in aceasta biserica si de aceea a ridicat o capela. Pictorul Muziano a fost angajat pentru a picta altarul, peretii si tavanul capelei cu sase scene din viata evanghelistului Matei. Atunci cand Contarelli a murit, in anul 1585, Muziano nici nu se apucase inca de picture. A murit sapte ani mai tarziu iar cand acest lucru s-a intamplat, inca nu aplicase nicio pensula in aceasta capela.

Familia Crescendi a fost insarcinata cu ducerea la indeplinire a testamentului lui Contarelli. Acestia l-au angajat pe sculptorul flamand Jacob Cobaert sa fata altarul. Cavaleri d’Arpino a fost angajat pentru a face picturile. Acesta insa a fost foarte ocupat si nu a gasit timp decat pentru a face trei fresce micute pe tavan. Pana in 1599, capela nu ajunsese sa aiba nici altar nici picturile de pe pereti. Preotii de la San Luigi erau exasperati de aceste amanari asa ca s-au indreptat spre Fabbrica di San Pietro o organizatie papala ce se ocupa cu comisionarea proiectelor de constructie. Conform biografului lui Caravaggio, Baglione, o mediere a lui Del Monte l-a pus in legatura pe Caravaggio care a ajuns astfel sa fie angajat pentru a picta Chemarea lui Matei si Martiriul Sfantului Matei. Trei ani mai tarziu avea sa picteze si Sfantul Matei si Ingerul.

Martiriul Sfantului Matei, capodopera lui Caravaggio de la San Luigi dei Francesi

Martiriul Sfantului Matei a avut loc in Etiopia. Conform cu Legenda Aurea, Regele Hirtacus a ordonat uciderea apostolului pentru ca Sfantul Matei o convertise pe logodnica sa la crestinism si aceasta nu mai dorea sa se casatoreasca cu regele. Contarelli i-a dat lui Muziano instructiuni clare despre cum trebuiau sa arate reprezentarile. Pe baza acestor instructiuni, Caravaggio a creat o compozitie, care insa nu este la fel ca cea care poate fi vazuta astazi, ci poate fi observata sub actualul strat de vopsea cu ajutorul razelor X. Se crede ca ori Caravaggio ori clientul sau nu au fost multumiti de rezultat si drept urmare Caravaggio a pictat noua compozitie direct peste cea veche.

Capela Contarelli de la Biserica San Luigi dei Francesi si picturile lui Caravaggio
Capela Contarelli de la Biserica San Luigi dei Francesi si picturile lui Caravaggio

Se spune ca poate fi observat stratul de vopsea de deasupra chiar si cu ochiul liber daca te uiti de foarte aproape insa nu va puteti apropia prea mult de pictura. Imaginea initiala era foarte traditionala, scena fiind amplasata pe un fundal dominat de cladiri monumentale clasice. In varianta finala, Caravaggio a folosit probabil instructiunile lui Contarelli in linii mari, insa fundalul a disparut.

Atentia a fost mutata pe detalii cum ar fi altarul sau treptele si fetele mirate ale martorilor. Caravaggio s-a inclus si pe el in tablou, aceasta fiind o modalitate de a semna pictura. Compozitia aminteste de o roata, in care criminalul si victima sa formeaza axul central, iar spectatorii sunt spitele. Sentimentul de haos este intarit de contrastul puternic dintre lumina si intuneric - chiaroscuro. Personajele poarta haine contemporane pentru a le aminti privitorilor ca trecutul traieste inca in prezent.

Ce se mai poate vizita la Biserica San Luigi dei Francesi

Inainte de a parasi biserica, opriti-va o clipa pentru a admira frescele din secolul al XVII-lea ale lui Domenichino. Acestea o infatiseaza pe Sfanta Cecilia si pot fi gasite in cea de-o doua capela de pe partea dreapta. Tot Sfanta Cecilia este infatisata si pe altarul creat de Guido Reni, o copie dupa o opera a lui Raphael.

Tavanul impodobit apartinand lui Domenichino
Tavanul impodobit apartinand lui Domenichino

La iesire va puteti opri sa admirati si gradina bisericii, un loc foarte frumos de unde se poate vedea si o priveliste superba a Romei

Adresa: Piazza di San Luigi dei Francesi 5
Preturi: Intrarea este gratuita
Orar: Biserica se deschide la 8:30 si se inchide la 19:00. Trebuie stiut ca este inchisa intre 12:30 si 15:30 pentru pauza de masa. Joia este inchis de la 12:30 pentru restul zilei.

Vizualizari: 1168