Palatul si Galeriile Doria-Pamphili din Roma


Palazzo Doria Pamphili este unul dintre cele mai impozante palate din centrul Romei. Cladirea ce dateaza din secolul al XVII-lea gazduieste Galeria Doria Pamphili, o expozitie cu o impresionanta colectie de sculpturi si tablouri.

Palatul si galeria de arta poarta numele familiei Pamphili (sau Pamphilj) care prin alianta cu familia Doria au devenit cunoscuti sub numele de Doria-Pamphili.

Palazzo Doria Pamphili Palazzo Doria Pamphili

Palazzo Doria Pamphili se gaseste pe Via del Corso, in apropiere de Piazza Venezia. Cele mai vechi parti ale palatului dateaza inca din secolul al XV-lea. De-a lungul timpului a fost extins de membrii celor mai ilustre familii ale Romei, cum ar fi Rovere, Aldobrandini si Pamphili. In anul 1601 palatul a ajuns in proprietatea Cardinalului Pietro Aldobrandini care l-a decorat cu o serie de picturi ce aveau sa puna bazele colectiei de arta ce este astazi expusa in palat. Cam in aceiasi perioada palatul a fost extins, fiind ridicate mai multe aripi ale cladirii.


Prin casatorie palatul a ajuns in posesia familiei Pamphili care il foloseste si in prezent ca resedinta. Infatisarea actuala a cladirii este aproape neschimbata din 1734 cand Don Camillo Pamphili a renovat fatada de pe Via Corso, angajandu-l pe arhitectul Gabriele Valvassori sa o refaca in stil Rococo. A adaugat si cateva cateva camere ce au fost decorate in acelasi stil exuberant. Palatul a mai beneficiat de o serie de lucrari de extindere, fiind astazi cea mai mare resedinta privata din centrul Romei. Este un adevarat complex compus din cinci curti, fiind marginit de patru strazi si doua piete.

Apartamentele private din Palazzo Pamphili

Familia Doria-Pamphili a deschis publicului larg o parte a palatului, inclusiv unele dintre cele mai opulente apartamente private. In apartamente se ajunge printr-o curte interioara superb decorata. In interior, camerele sunt impodobite cu tablouri, candelabre, sculpturi si tavanuri decorate in cel mai impresionant mod cu putinta.

Palazzo Doria Pamphili Palazzo Doria Pamphili

Printre primele camere ce se viziteaza se numara o sala de baie, decorata cu statui si picturi murale. Langa, poate fi admirata camera Jupiter unde pot fi vazute scaune din secolul al XVIII-lea, apoi camera Poussin ai carei pereti sunt complet acoperiti cu picturi infatisand peisaje superbe.

Camera tronului este denumita astfel dupa tronul care conform unei traditii din vremea romanilor, sta cu fata spre perete atunci cand nu este nicio vizita papala. Alte camere demne de mentionat sunt camera Albastra, camera de matase - unde poate fi vazut un bust al Papei Inocentiu al X-lea (membru al familiei Pamphili), camera Verde, camera de bal si camera Galbena.

Capela merita si ea vizitata fiind decorata in secolul al XVII-lea de Carlo Fontana. Picturile de pe tavan au fost adaugate mai tarziu, in secolul al XIX-lea de catre Tommaso Minardi. Capela contine o serie de relicve foarte interesante cum ar fi corpul Sfintei Teodora si relicva unuia dintre soldatii despre care se spune ca l-au pazit pe Isus Cristos in timpul crucificarii.

Galeria de Arta Doria-Pamphili

Punctul principal de atractie al Palatului Pamphili este galeria de arta care contine o colectie formata din aprioximativ patru sute de opere datand din perioada dintre secolul al XV-lea pana in secolul al XVIII-lea.

Palazzo Doria Pamphili Palazzo Doria Pamphili

Prima galerie este Galeria Aldobrandini, unde poate fi admirat cel mai celebru exponat al muzeului, un portret al Papei Inocentiu al X-lea de Velasquez. Langa portret se gasesc si doua busturi ale papei create de Bernini. Primul a fost putin ciobit, astfel ca Bernini a creat un al doilea in numai o saptamana. Se spune ca Inocentiu nu a fost foarte multumit de sculptura, considerand-o prea realistica. O alta opera importanta este un tablou de Guido Reni numit "Lotta di putti", ce simbolizeaza lupta dintre nobili si clasele sarace.

Urmatoarea este Galeria Oglinzilor, cu siguranta cea mai opulenta camera din palat. A fost decorata in jurul anului 1730 de catre Gabriele Valvassori. Este decorata cu fresce infatisand muncile lui Hercule, o creatie a pictorului Aureliano Miani.

Palazzo Doria Pamphili Palazzo Doria Pamphili

A treia galerie, este Galeria Pamphili. Operele notabile de aici includ "Batalia de langa Portul Napoli" sau "Madonna adorandu-si fiul" de Guido Reni. Urmatoarea este Galeria Doria, unde sep ot gasi opere ale lui Jan Brueghel dar si doua tablouri pe lemn de Parmigianino. Tot aici poate fi vazut si un bust al Olympiei Maidalchini Pamphili, creat de Algardi.

In Sala Aldobrandini se afla si doua opere de Caravaggio: "Magdalena" si "Odihna in timpul fugii in Egipt". Tot aici se afla si o serie de sculpturi printre care un mare sarcofag si o statuie din marmura a unui centaur din secolul al II-lea. Ultima camera este dedicata picturilor pe panouri din lemn, in special create de artisti italiei si flamanzi.

Adresa:
305 Via del Corso, Roma.

Preturi:
Adulti: 12.00 €; Copii si tineri (6-26 de ani): 8.00 €.
Bilet de familie: 2 adulti si 3 copii intre 6 si 18 ani: 40.00 €.
Se accepta plata cu cardul.

Orar:
Zinic intre 9:00 si 19:00
Pe 24 decembrie galeria se inchide la ora 17:00.
Inchis pe 25 decembrie, 1 ianuarie si de Pastele Catolic.

Vizualizari: 981