<

Biserica Sant'Ignazio di Loyola din Roma


Biserica Sant'Ignazio din Roma este dedicata sfantului Ignatiu de Loyola, fondator al ordinului iezuit, cel care a jucat un rol extrem de important in cadrul contra-reformarii. Biserica este in mod special recunoscuta datorita superbului tavan pictat, care-l glorifica pe acest sfant.

Sant'Ignazio este a doua in ordinea importantei intre bisericele iezuitilor din Roma, dupa Biserica Gesu care se gaseste si ea in apropiere si care adaposteste locul de veci al lui Ignatiu.

Constructia bisericii Sfantului Ignatiu din Roma.

Constructia bisericii Sant’Ignazio a inceput in anul 1626 cu fonduri oferite de cardinalul Ludovico Ludovisi, unul dintre nepotii Papei Grigore al XV-lea. Biserica a fost construita pentru Collegio Romano, o scoala iezuita, si i-a luat locul uneia mai vechi, deja existente. A fost inchinata Sfantului Ignatius, cel care fusese declarat sfant cu numai cativa ani inainte, in anul 1622.

Biserica a fost construita de unul dintre membrii ordinului, Orazio Grassi, cel care a creat proiectul cu ajutorul lui Carlo Maderno. Fatada baroca a fost proiectata de Alessandro Algardi, cel care a si construit-o in anul 1649. Biserica a fost complet finalizata in 1685. In plan exista si un dom, care insa nu a fost niciodata construit, cel mai probabil din cauza ca ar fi privat Collegio Romano de lumina soarelui.

Interiorul bisericii Sant'Ignazio din Roma.

Interiorul bisericii este spatios, conformandu-se traditiei iezuite. Este bogat decorat cu marmura, ornamente si fresce superbe. Printre atractiile ce merita mentionate se numara monumentele funerare ale Papei Grigore al XV-lea si ale nepotului sau Ludovico Ludovisi, ambele create de Pierre Legros cel Tanar. Capelele din naosurile transversale gazduiesc ramasitele a doi membrii ai ordinului iezuit ce au fost canonizati: Jan Berchmans, un preot din Flandra ce este inmormantat in capela din partea stanga, in timp ce o urna din altarul din dreapta adaposteste ramasitele sfantului Aloysius Gonzaga din Lombardia.

Biserica Sant'Ignazio di Loyola din Roma Biserica Sant'Ignazio di Loyola din Roma

Frescele din Biserica Sfantul Ignazio din Roma.

Principala atractie a bisericii este fara nicio urma de indoiala compusa din superbele fresce ce o decoreaza. Acestea au fost create in 1685 de alt membru al ordinului iezuit, Andrea Pozzo. Picturile de pe tavan, care acopera intreaga lungime a naosului, prezinta intrarea lui Ignatiu in paradis. Tavanul domului ce nu a mai apucat sa fie construit este acoperit cu o pictura ce creaza iluzia optica a unui adevarat dom. Patru figuri alegorice de mari dimensiuni, reprezinta cele patru continente peste care iezuitii vroiau sa raspandeasca religia crestina.

Biserica Sant'Ignazio di Loyola din Roma Biserica Sant'Ignazio di Loyola din Roma

Intreaga compozitie este o opera ingenioasa. Pozzo si-a integrat fresca cu maiestrie in ansamblul arhitectonic pe care-l constituie intreaga biserica. Turistii care stau pe discul de marmura din centrul bisericii, pot observa intregul efect creat de perspectiva oferita: personaje pictate orizontal par sa se ridice spre ceruri. Din acest unghi, domul fals pare sa aibe o curbura reala, desi este complet plat.

Adresa: Piazza di Sant'Ignazio

Vizualizari: 1536