Panteonul din Roma

Construit acum mai bine de 1800 de ani, minunata cladire a Panteonului inca se ridica semeata ca o amintire a maretiei Imperiului Roman si reprezinta un important obiectiv turistic din Roma. Domul cladirii, cu o inaltime de peste 43 de metri este cel mai impresionant. A fost cel mai inalt dom din lume pana in anul 1436 cand a fost construita Catedrala din Florenta.

In varful domului exista o deschizatura mare, numita oculus, care era singura sursa de lumina a cladirii. Partea din fata a impresionantei cladiri are trei randuri a cate 8 coloane, fiecare cu un diametru de 1.5 metri. Usa masiva din bronz asigura accesul in cladirea cilinidrica. Diametrul sau este egal cu inaltimea interiorului 43.3 metri.

Panteonul din Roma
Panteonul simbolizeaza maretia Imperiului Roman

Initial un templu pentru zeii pagani, Panteonul a fost transformat intr-o biserica in anul 609. Design-ul din interior contrasteaza cu structura cladirii dar podeaua de marmura inca pastreaza liniile originale din vremea romanilor. Panteonul contine mormintele lui Raphael si ale mai multor regi italieni. Alaturi de celebrul pictor Raphael, este inmormantata si o persoana de care nu foarte multa lume a auzit. Este vorba despre Maria Bibbiena, fiica unui puternic cardinal si logodnica lui Raphael. Acesta a fost logodit cu Maria insa a incercat sa amane casatoria pentru a continua aventura sa cu fiica unui brutar. In cele din urma Maria a murit, si la fel s-a intamplat si cu Raphael, care s-a stins din viata la numai 37 de ani.

Pentru o cladire atat de mult studiata cum este Panteonul, raman inca o multime de necunoscute. O intrebare care inca nu pare sa-si fi gasit raspuns, este pentru ce era folosit Panteonul. Se stie ca era un templu pagan. Insa ce zei erau venerati aici nu se stie. Chiar si Cassius Dio, care la 75 de ani de la reconstructia Panteonului pare ca nu era sigur de scopul initial. Acesta a scris in Istoria Romei: "Are acest nume, poate pentru ca a fost decorat cu statuile mai multor zei, printre care Marte si Venus; dar parerea mea este ca se cheama astfel datorita acoperisului sau curbat, care se aseamana cu Cerul."

Inainte ca actualul Panteon, doua alte cladiri au ocupat acelasi loc. Prima, o cladire in forma de T a fost construita in anul 27 i.Ch. de imparatul Marcus Agripa, ginere al imparatului Augustus. Templul a fost dedicat zeilor Marte si c Venus. A ars in anul 80 dar a fost reconstruit de imparatul Domitian. In anul 110 cladirea a fost lovita de traznet si a ars iarasi din temelii. In anul 118 imparatul Hadrian a platit pentru construirea acestui Panteon dar sub o forma total diferita. De data aceasta Panteonul avea sa reziste mult mai multa vreme.

Cea mai mare problema intampinata in timpul constructiei Panteonului a reprezentat-o greutatea imensa a acoperisului. Pentru ca aceasta sa poata fi suportata fara alte ranforsari, tipul betonului si grosimea domului difera de la baza la varf. La baza au fost construite ziduri foarte groase de 6 metri. Pentru varful acoperisului, un tip mai usor de ciment a fost folosit iar spre deschizatura numita oculus, grosimea este de numai 2.3 metri. Folosirea de cofraje si deschizatura din varf au ajutat si ele la reducerea greutatii imense a domului.

Domul Panteonului din Roma este mai mare decat cel al Casei Albe si decat cel al Catedralei San Pietro insa este greu sa ne dam seama de dimensiunea sa datorita faptului ca este putin aplatizat, avand un ciment mai usor si mai subtire spre varf. Pana in zilele noastre, domul Panteonului din Roma continua sa fie cel mai mare dom fara sustinere din lume.

Imensele coloane ce cantaresc 60 de tone au fost facute in Egipt si au fost transportate pana la Roma cu vapoare. Coloanele suporta un fronton care atribuie Patheonul lui Marcus Agrippa desi acesta a fost ctitorit de Hadrian.

Panteonul se afla langa Piazza della Rotonda, o piata rectangulara cu o fantana centrala si un obelisc. Este situata in centrul istoric al Romei, nu departe de Piazza Navone, una dintre cele mai frumoase piete ale Romei.

Adresa:
Piazza della Rotonda

Orar:
Zilnic este deschis intre 8:30 - 18:30;
Duminica este deschis intre 9:00 - 18:00;
In zilele de sarbatoare este deschis intre 9:00 – 13:30.

Preturi:
La Panteon intrarea este gratuita

Obiective turistice Roma