Gradina Botanica din Roma


Gradina Botanica din Roma poate reprezenta un moment de respiro bine-venit dupa ce vizitati aglomeratul centru istoric al Romei ce se afla pe partea opusa a raului Tibru. Aici se gasesc peste trei mii de specii diferite de plante, expuse intr-un spatiu ce se intinde pe 12 hectare.

Aceasta gradina a fost in trecut gradina privata de la Palazzo Corsini, un palat care a fost ridicat intre anii 1732 si 1736 pentru cardinalul Corsini. Gradina Botanica ocupa o parte a dealului Gianicolo sau Janiculum, o zona ce in timpul Romei Antice era parte din Horti Getae, niste gradini care au fost cel mai probabil create in vremea domniei lui Septimius Severus.

Gradina Botanica din Roma Gradina Botanica din Roma

In anul 1883, guvernul a cumparat proprietatea si astfel a luat fiinta o gradina botanica pe terenul Palatului Corsini. O suta de ani mai tarziu, administrarea acestei gradini a fost transferata catre Universitatea Sapienza din Roma.

Gradinile si zonele ce compun Gradina Botanica din Roma

Gradina Botanica din Roma are un stil aparte, specific secolului al XVIII-lea. Spatiul de pe versantul dealului Giancolo este cel mai natural. Nu exista delimitari intre diferitele gradini sau zone, ceea ce creaza impresia unei plimbari printr-o rezervatie naturala.

Pe partea estica a Gradinii Botanice se gaseste Valea Ferigilor, care duce mai sus spre Dumbrava de Bambus, una dintre cele mai bogate colectii de plante de bambus din Europa. In varful dealului se gaseste o superba Gradina Japoneza, unde se afla mici cascade dar si un pavilion in stil japonez. Pe partea vestica a Gradinii Botanice din Roma se gaseste o padure mediteraneana care ofera o imagine elocventa a vegetatiei ce se gasea in aceasta zona inainte de interventia oamenilor.

Dumbrava de Bambus Dumbrava de Bambus

Partea de la poalele dealului din Gradina Botanica este amenajata intr-un stil mai formal, in jurul unui iaz rotund. Aici se gasesc flori si o vasta colectie de palmieri dar si Gradina Aromelor, o zona unde pot fi vazute plante aromatice care pot fi usor identificate dupa mirosul lor puternic. Numele diferitelor specii de plante sunt afisate pe placute ce au inscriptionate si denumirea in alfabetul Braille. O alta gradina ce merita mentionata este Hortus Simplicium, o gradina unde sunt prezentate plante medicinale.

Serele de la Gradina Botanica din Roma

Cea mai veche sera de la Gradina Botanica este Sera Corsini, o cladire mica dar eleganta situata in partea rasariteana a gradinii. Aici creste o colectie interesanta de plante suculente.

Sera Corsini de la Gradina Botanica din Roma Sera Corsini de la Gradina Botanica din Roma

In apropiere de Sera Corsini se gaseste Sera Monumentala, construita in 1877. Nu este nici pe departe atat de impresionanta pe cat ar putea sugera numele sau dar merita cu siguranta vizitata.

Scalone Monumentale Scalone Monumentale

Cea mai moderna dintre sere este Sera Tropicala ce se afla chiar langa gradina cu plante medicinale. Aici se gasesc atat plante tropicale cat si subtropicale, inclusiv specii ce pot fi gasite in padurile tropicale.

Alte atractii de la Gradina Botanica din Roma

Gradina Botanica inseamna mai mult decat doar plante. Un obiectiv arhitectonic interesant este Scalone Monumentale, o scara ce se gaseste chiar la baza dealului Giancolo. Scara are doua randuri de trepte iar intre ele se gaseste o cadere de apa alimentata de fantana. Fantana si scara au fost create intre 1741 si 1744 de arhitectul care a proiectat si Palatul Corsini, Ferdinand Fuga. Din capatul scarilor vizitatorii puteau admira o panorama a Palatului Corsini insa astazi privelistea este obturata de copaci impunatori. Unul dintre acestia este un platan de 350 de ani.

Intre palat si fantana de la Scalone Monumentale se gaseste o alta fantana cunoscuta sub numele de Fontana dei Tritoni. Aceasta isi trage numele de la statuile celor doi tritoni aflate in mijlocul bazinului de apa.

Fantana Tritonilor de la Gradina Botanica din Roma Fantana Tritonilor de la Gradina Botanica din Roma

Informatii utile despre Gradina Botanica din Roma

Adresa: Largo Cristina di Svezia, 23A - 00165 Roma

Orar: Gradina Botanica din Roma este deschisa zilnic intre 9:00 si 18:30. Intre noiembrie si martie se inchide cu o ora mai devreme la 17:30.

Preturi: 8,00 €, bilet redus 4,00 € pentru copii cu varsta intre 6 si 11 ani.

Vizualizari: 1168