Columna lui Marcus Aurelius din Roma


Columna lui Marcus Aurelius a fost ridicata intre anii 180 si 193 d.C. ca un dar din partea Senatului si cetatenilor Romei pentru Imparatul Marcus Aurelius. Columna a fost inaltata in apropiere de templul Imparatului, Templul lui Marcus Aurelius.

Monumentul ce este cunoscut si sub numele de Columna Aureliana, comemoreaza campaniile militare ale Imparatului Marcus Aurelius impotriva triburilor germanice si sarmatilor, niste triburi nomadice care traiau pe langa Marea Neagra. A fost construita dupa modelul Columnei lui Traian, ce fuseze ridicata cu 80 de ani inainte dupa campaniile de mare succes ale lui Traian in Dacia.

Columna lui Marcus Aurelius Columna lui Marcus Aurelius

Columna Aureliana are aproape 30 de metri inaltime, 100 de picioare romane, si este formata din 28 de blocuri de marmura de Carrara. Este asezata pe un piedestal rectangular care avea aproape 4 metri inaltime si este decorata cu o banda spiralata de basoreliefuri care prezinta evenimente din campaniile militare din nordul Imperiului Roman. Partea de jos prezinta campaniile din 169 si 173 impotriva unor triburi germanice iar partea superioara prezinta campania impotriva sarmatilor dintre anii 174 si 176.

Basoreliefurile sunt mai adancite si mai expresive decat cele de pe Columna lui Traian, dar sunt mai putin rafinate si compozitiile sunt de o calitate inferioara. In interiorul columnei ce are un diametru de 3.7 metri se gaseste o scara in spirala cu 200 de trepte ce duce pana spre o platforma unde se gasea statuia lui Marc Aureliu si a sotiei sale Faustina.

Statuia originala a disparut in secolul al XVI-lea. In 1589 papa Pius al V-lea a asezat o statuie de bronz a Sfantului Pavel in varful columnei. Statuia care-l infatiseaza pe Sfantul Pavel cu o sabie in mana a fost creata de Domenico Fontana si complementeaza statuia Sfantului Petru ce se gaseste pe Columna lui Traian.

Pe piedestal se afla o inscriptie, gravata la cererea papei Pius al V-lea, care atribuie columna in mod eronat lui Antoninus Pius. Ramasitele acelei columne au fost descoperite abia in 1705.

Nu mai exista nicio urma a Templului lui Marcus Aurelius, dar columna Aureliana inca se afla in locul in care a fost amplasata initial. Acum este in centrul unei mici piete dreptunghiulare, care se numeste chiar Piazza Colonna. Piata este marginita de Via del Corso pe o parte si de cateva palazzo de cealalta parte. Intre columna si Via del Corso se gaseste si o fantana construita in 1575 de Giacomo della Porta.

Adresa: Piazza Colonna

Vizualizari: 2047