Muzeele Vaticanului (Musei Vaticani)


Ceea ce a inceput doar ca o mica colectie de sculpturi, a devenit peste secole, un complex al celor mai minunate muzee ale lumii continand una dintre cele mai importante colectii de arta ale omenirii.

Muzeele Vaticanului au fost fondate sub patronajul a doi papi din secolul al XVIII-lea – Clement al XIV-lea si Pius al VI-lea. Acestia au fost printre primii care au permis accesul la colectiile de arta publicului larg, promovand astfel cultura in randul maselor. Prima cladire din complexul muzeal, Muzeul Pio-Clementin a fost numit dupa acesti doi pontifi.

Muzeele Vaticanului Muzeele Vaticanului

Cu trecerea anilor, mai multi papi au adaugat lucrari colectiei deja impresionante a Vaticanului. Astazi exista 13 muzee si colectii si inca 14 Palate ale Vaticanului care sunt incluse in tururile complexului de muzee ale Vaticanului. Complexul de muzee merita vizitat fie numai si pentru interiorul cladirilor care sunt decorate cu fresce si marmura. Muzeele ce compun complexul de muzee al Vaticanului sunt foarte vaste si diverse. Fiecare dintre acestea este interesant, cel care place cel mai mult depinzand strict de gusturile fiecarui turist si preferintele sale artistice.

Muzeul Gregorian Egiptean a fost fondat in anul 1839 de Papa Grigore al XVI-lea, care a manifestat un interes deosebit pentru Egipt. Cu noua camere, obiectele de arta din acest muzeu variaza de la hieroglife din secolul III i.C. pana la diverse obiecte din Mesopotamia si Siria sau Palestina, datand din secolul III d.C.


Muzeul Gregorian Etrusc, fondat de acelasi papa, este foarte mare si interesant de vazut. Cele 23 de camere includ de toate de la sarcofage toscane la bijuterii romane, portelanuri si obiecte de fildes pana la fresce din secolul al XVI-lea, opere ale celor mai buni maestri italieni.

Pinacoteca Vaticanului, unul dintre muzeele mai noi, deschis in anul 1932, este o expozitie de picturi. Tablourile expuse aici dateaza din secolul al 12-lea pana in secolul al 19-lea si ocupa camere intregi dedicate operelor unor mari artisti cum ar fi DaVinci, Bernini sau Raphael. Tot aici se gaseste si o expozitie unica de icoane din secolul al 15-lea pana in secolul 19.

Fondat de Pius al XI-lea in anul 1926, Muzeul Misionar Etnologic expune obiecte de natura religioasa din patru zone geografice diferite – Asia, Oceania, Africa si America. Peste 80.000 de piese compun colectia acestui muzeu spectaculos. Printre celelalte muzee se regasesc Colectia de Arta Religioasa Moderna fondata de Papa Paul al VI-lea in anul 1973 compusa din 55 de camere; Muzeul Antichitatilor Clasice (grecesti si romane); Muzeul Pio Cristian; Tapiteriile; Ceramicile; Mozaicurile in miniatura; Muzeul Sacru; Muzeul Gregorian Profan si Muzeul de Istorie al Vaticanului – care ofera o retrospectiva a istoriei lungi si tumultoase a Vaticanului.

Turul muzeelor Vaticanului include si faimoasa Capela Sixtina, unde vizitatorii se pot bucura nu numai de celebrul tavan pictat de Michelangelo dar si de alte opere de arta de cea mai buna calitate, printre care se numara si “Cina cea de taina” de pe zidul altarului (opera lui Cosimo Rosselli - a nu se confunda cu mult mai celebra pictura a lui Leonardo da Vinci, numita tot "Cina cea de taina" ce se gaseste la Milano). Cele patru camere, cunoscute sub numele de Stanze di Raffaello", gazduiesc operele lui Rafael si ale altor artisti membri ai scolii sale. Stanzele lui Rafael sunt si ele incluse in turul muzeelor Vaticanului.

Dupa ce v-ati cumparat biletele pentru Muzeele Vaticanului puteti alege sa urmati unul dintre cele patru tururi marcate prin diverse culori ce variaza ca durata de la o ora jumatate pana la peste cinci ore. Toate itinerariile sfarsesc la Capela Sixtina. Chiar si cu turul de cinci ore, este imposibil sa vedeti totul, dar va puteti face o impresie foarte buna despre ceea ce poate fi vazut in aceste muzee extraordinare.

Orar:
Muzeele Vaticanului sunt inchise duminica, cu exceptia ultimei duminici din luna cand nu sunt disponibile tururile cu ghid.
Alte zile cand muzeele sunt inchise: 1, 6 ianuarie; 11 februarie; 19 martie; 13 aprilie; 1,21 mai; 11, 29 iunie; 15 august; 8, 25, 26 decembrie.

Preturi:
Pretul unui bilet normal este de 14.00 €;
Bilet redus: 8.00 €.
Biletele sunt valabile pentru muzee si Capela Sixtina.
Biletele pentru tururile cu ghid costa in jur de 41 € in functie de durata turului.

Accesul in Muzeele Vaticanului este permis numai persoanelor cu tinuta decenta. Muzeele pot fi inchise fara a se anunta inainte in functie de deplasarile si activitatile Sfintelui Parinte.

Vizualizari: 1171