Biserica San Pietro in Vincoli din Roma


Biserica San Pietro in Vincoli (Sfantul Petru in lanturi) si-a primit numele de la lanturile ce l-au incatusat pe Sfantul Petru atunci cand acesta a fost captiv in Ierusalim si Roma. Lanturile pot fi admirate in apropiere de confesional, in fata marelui altar.

Biserica este cunoscuta in principal datorita statuii lui Moise pe care Michelangelo a creat-o pentru mormantul Papei Iulius al II-lea. Papa Iulius al II-lea este cel care i-a incredintat lui Michelangelo, sarcina de a picta tavanul Capelei Sixtine. Tot el este cel care a intemeiat Garda Elvetiana insa este cunoscut si pentru un lucru mai putin demn; este primul papa banuit ca a contactat sifilis de la un prostituat din Roma. In cadrul slujbei din Vinerea Mare din 1508 nu a putut sa-si dezveleasca picioarele pentru a fi sarutate de credinciosi, intrucat erau acoperite de leziuni sifilitice. De asemenea a avut si o fiica ilegitima, Felice della Rovere, cea care avea sa devina una dintre cele mai puternice femei din perioada Renasterii.

Biserica San Pietro in Vincoli din Roma - Interior Biserica San Pietro in Vincoli din Roma - Interior

Istoricul Bisericii San Pietro in Vincoli

San Pietro in Vincoli este cunoscuta si sub numele de Basilica Eudoxiana, dupa numele Liciniei Eudoxia, sotia Imparatului Valentinian al III-lea. Eudoxia a adus la Roma lanturile ce l-au legat pe Sfantul Petru, in vremea cand acesta a fost retinut la Ierusalim. Se spune ca atunci cand Petru se afla in inchisoare, acesta a fost eliberat din lanturi de un inger chiar in noaptea dinaintea procesului sau. Datorita lanturilor daruite de Eudoxia, multa lume crede ca biserica a fost ridicata in secolul al IX-lea pentru a gazdui acesta relicva foarte importanta, dar de fapt biserica este mult mai veche si fusese initial inchinata atat sfantului Petru cat si sfantului Pavel. Biserica a fost avariata in secolul al VI-lea in urma unei invazii a ostrogotilor si ulterior a fost restaurata de Papa Pelagius I. A mai trecut prin multiple restaurari intre secolele al VIII-lea si al XV-lea iar in 1475 biserica a fost aproape reconstruita. Mare parte a interiorului, inclusiv tavanul pictat dateaza din secolul al XVIII-lea.

Lanturile Sfantului Petru

In secolul al XV-lea, Juvenal, episcolul Ierusalimului, a dat lanturile despre care se spune ca l-au incatusat pe Sfantul Petru pe perioada in care a fost incarcerat la Ierusalim, mamei lui Eudoxia, care le-a trimis fiicei sale la Roma. Eudoxia le-a daruit mai apoi Papei Leo I iar acesta le-a adus in aceasta biserica, alaturi de lanturile care l-au tinut captiv pe Sfantul Petru in inchisoarea Mamertine din Roma, inainte de a fi omorat prin crucificare. Conform unei legende medievale, cele doua lanturi s-au lipit in mod miraculos atunci cand au fost puse unul langa altul. Lanturile sunt acum expuse intr-un relicvariu aurit din biserica San Pietro in Vincoli.

Lanturile Sfantului Petru Lanturile Sfantului Petru

Satuia lui Moise de Michelangelo

Cei mai multi turisti viziteaza biserica pentru a vedea mormantul lui Giuliano della Rovere, cel care in devenit Papa Iulius al II-lea in anul 1503. In 1505 papa l-a chemat pe Michelangelo la Roma pentru a lucra la decorarea viitorului sau mormant. Initial si-a dorit ca monumentul sa fie plasat chiar sub domul de la Basilica San Pietro. Michelangelo a proiectat un monument urias cu 40 de statui. S-a dus apoi la Florenta pentru alege cele mai bune blocuri de marmura de Carrara si a inceput sa sculpteze. In 1508, atentia Papei s-a indreptat insa spre decorarea Capelei Sixtine si si-a dorit ca Michelangelo sa picteze tavenul capelei. Michelangelo s-a supus dorintei Papei, insa nu chiar cu totala convingere; se considera mai mult sculptor si arhitect decat pictor. Ceea ce a iesit insa din pensulele sale a depasit orice imaginatie. La putin timp dupa ce Michelangelo a terminat lucrul la Capela Sixtina, Papa Iulius al II-lea a murit, iar succesorii sai l-au insarcinat pe Michelangelo cu alte lucrari. Acestia nu au fost foarte interesati de monumentul funerar al unui predecesor astfel ca Michelangelo a mai lucrat la el doar sporadic. Pana cand Michelangelo a murit in 1564, reusise sa termine doar statuile lui Moise, Lea, Rahela si doi sclavi. La alte statui din proiect au lucrat si cativa dintre elevii marelui maestru.

Satuia lui Moise de Michelangelo Satuia lui Moise de Michelangelo

Nu se stie cu exactitate cum ar fi trebuit sa arata intregul monument dar cel mai probabil ar fi urmat sa aiba in centru statuia lui Iulius, cu Moise si Cristos deasupra. Astazi, statuia lui Moise ocupa pozitia cea mai proeminenta. Este flancat de statuile lui Lea si Rahela, ambele create in ultimii ani ai vietii lui Michelangelo. Doua statui neterminate ale unor sclavi muribunzi au se gasesc acum la Muzeul Luvru din Paris si la Galleria dell’Accademia din Florenta. Statuile de deasupra lui Moise au fost facute de elevii lui Michelangelo; figura lui Iulius al II-lea se banuieste ca ar fi tot opera maestrului, insa expertii au pareri impartite.

Statuia lui Moise atrage toata atentia si nu doar datorita pozitionarii cat mai ales datorita infatisarii extrem de captivante. Chiar si Michelangelo a considerat statuia drept una dintre cele mai reusite opere ale sale iar legenda spune ca statuia i se parea atat de reala incat a fost surpins vorbind cu ea. Cum statuia nu i-a raspuns, Michelangelo si-a iesit din fire si a aruncat cu o dalta in genunchiul lui Moise. Astfel se explica mica taietura ce poate fi observata pe genunchiul drept al statuii. Coarnele de pe capul lui Moise se datoreaza unei traduceri incorecte a Vechiului Testament. In Evul Mediu se credea ca scriptura spunea ca Moise avea coarne. Astazi se stie ca traducerea corecta a textului respectiv spune ca fata sa radia.

Alte atractii din biserica San Pietro in Vincoli

Tavanul curbat al naosului central a fost creat in 1706. Acesta tavan superb a fost pictat de Giovanni Battista Parodi si infatiseaza minunea lanturilor. Naosul e flancat de doua randuri de coloane dorice, ce au fost aproape sigur luate de niste therme sau de la un templu Roman. In apropiere de altar, pe partea stanga a bisericii se afla mormantul lui Nicolaus Cusanus, un teolog, filosof, matematician si astronom german care in 1440, cu multa vreme inaintea lui Copernic, a realizat ca Pamantul nu este centrul universului.

Adresa:
Piazza di San Pietro in Vincoli

Transport:
Metrou: statia Cavour (B)
Autobuze: 75, 84 si 117.

Orar:
Zilnic de la 8:00 la 12:30 si de la 15:30 la 18:00

Preturi:
Intrarea este libera

Vizualizari: 3703