Acropola din Atena


Ce ar fi o vizita la Atena fara a merge pe Acropole pentru a vedea Partenonul? Si desigur sunt multi care se intreaba ce este atat de deosebit la Partenon? De ce e atat de important? Raspunsul este unul simplu. Partenonul este cladirea perfecta construita de cea mai avansata civilizatie din lume la acel moment si chiar daca a fost cercetata de sute de ani, inca nu s-au elucidat toate misterele legate de cum a fost aceasta construita.

Acropole din Atena Acropole din Atena

Acropole este unul dintre obiectivele istorice ce nu trebuie ratate. Puteti merge sa-l vizitati cu ajutorul unui tur organizat sau puteti merge sa-l vedeti pe cont propriu, insa orice ati alege, asigurati-va ca mergeti dimineata devreme deoarece mai ales vara poate fi foarte cald. Daca prindeti o zi caniculara nu veti putea sa va bucurati pe deplin de splendoarea acestui important sit arheologic.

Bulevardele carele marginesc Acropolele la sud si la vest (Apostolou Pavlou si Dionissiou Areopagitou) au fost transformate in strazi pietonale si sunt pline de cafenele si restaurante, ceea ce face vizita cu atat mai placuta. Dinspre Plaka si Monastiraki drumul a fost mereu inchis masinilor si tot ce trebuie sa faceti este sa urmati drumul spre varful dealului iar cand cladirile sunt inlocuite de copaci si trepte, trebuie sa o luati spre dreapta.

Dupa ce ati terminat de urcat scarile va veti gasi in fata intrarii, la Propylaea, care a fost terminata in anul 432 chiar inainte de a izbucni Razboaiele Peloponeziene. Arhitectul principal a fost Mnesicles, coleg cu Phidias. Pe partea stanga veti observa Pinacoteca si un piedestal elen iar pe dreapta un mic templu inchinat Zeitei Atena, ridicat pentru a comemora victoria atenienilor impotriva persanilor. Acest mic templu este amplasat pe o platforma de pe care se poate vedea Golful Saronic si unde se gasea o statuie a zeitei Atena. Templul a fost dezasamblat de turci in 1686 pentru a putea pune un tun foarte mare pe platforma. A fost apoi reconstruit intre 1836 si 1842 numai pentru a fi iar dezmembrat si reconstruit in 1936 cand s-a descoperit ca platforma incepuse sa se sfarame. Daca va uitati de la Propylaea spre portul Pireu, in zilele foarte senine se pot vedea si vasele ce asteapta sa intre in port si chiar muntii si insulele din Peloponez si de mai departe.

Partenonul de pe Acropola din Atena Partenonul de pe Acropola din Atena

Partenonul si celelalte cladiri importante de pe Acropole au fost construite de Pericle in secolul al V-lea i.C pentru a glorifica realizarile culturale si politice ale atenienilor. Termenul de acropolis inseamna orasul de sus si multe dintre orasele-stat din Grecia Antica au fost construite in jurul unei astfel de acropole unde locuitorii se puteau refugia in caz de pericol sau daca erau atacati. Din aceste motive, cladirile sacre se gaseau tot pe acropole. Era cel mai sigur si mai bine aparat loc din oras. Acum 150 de ani inca se mai gaseau locuinte pe Acropola din Atena. In Lysistrata lui Aristofan se pomeneste despre faptul ca femeile din Atena s-au baricadat ele insele in fortareata in semn de protest, satule fiind de faptul ca barbatii lor tot plecau la razboi impotriva Spartei. Faptul ca i-au privat de sex, de mancarea gatita si de ingrijirea pe care sotiile le ofereau barbatilor lor a fost o strategie care sigur ar fi functionat chiar si in zilele noastre. Piesa de teatru a lui Aristofan a deschis drumul subiectelor legate de frustrarile sexuale in comedie insa arata si rolul de aparare al Acropolei.

Erechtheion de pe Acropola din Atena

Templul Erechtheion se gaseste in cel mai sacru loc de pe Acropole. Este locul unde Poseidon si Atena s-au intrecut pentru a decide care dintre ei va fi zeul care va patrona orasul. Se spune ca Poseidon a izbit cu tridentul in stanca si un izvor de apa a tasnit din munte in timp ce Atena a atins pamantul cu sulita sa iar in acel loc a crescut un maslin. Atena a fost declarata invingatoare si marele oras grecesc a luat numele ei, in timp ce Poseidon a primit o alta localitate din Syros. Cladirea contine terasa fecioarelor sau Cariatidele care sunt acum doar niste copii. Patru dintre ele se gasesc in muzeul Acropole in timp ce asteapta sa se reuneasca cu a cincea ce a fost luata de pe Acropole de Lordul Elgin si dusa la British Museum din Londra acum mai bine de o suta de ani. Erechtheion este de fapt adevaratul templu religios de pe Acropole.

Erechtheion de pe Acropola din Atena Erechtheion de pe Acropola din Atena

Se afla intr-un colt al Acropolei chiar pe locul unde se afla templu initial ce a fost ars si distrus de Persi in anul 480 i.C. Partenonul, desi este numit un templu, nu a fost un loc de rugaciune sau pentru ceremonii religioase. A fost construit pentru pentru a comemora victoriile grecilor asupra persilor si a fost folosit ca trezorerie pentru a pastra tributul platit de celelalte orase-stat din Grecia supuse Atenei. Asadar Erechtheion era un loc sfant in timp ce Partenonul nu.

Reconstruirea Partenonului si a Acropolei din Atena

Exista o adevarata polemica legata de reconstructia Partenonului si a intregii Acropole. De o parte a baricadei sunt cei care ar vrea ca ruinele actuale sa fie pur si simplu conservate cat se poate de bine. Altii sustin ca ar trebui reconstruite toate cladirile de pe Acropole pentru ca nu vad niciun motiv pentru care ar trebui prezervat un obiectiv ce a fost distrus. In plus 300 de ani de la explozia care a afectat Partenonul reprezinta o durata scurta comparat cu intreaga viata a acestei cladiri antice. In plus multe parti din Partenon au fost inlocuite, au fost indepartate, reconditionate si puse la loc pentru a repara eroziunea si degradarea care au afectat cladirea de-a lungul secolelor. In plus ultimii 20-30 de ani de poluare si-au pus si ei amprenta intr-un mod nedorit. Cei care militeaza pentru reconstructie, aduc ca argumente ca asa cum se prezinta astazi, desi aduce aminte de gloria de altadata a Atenei, este in acelasi timp si o dovada ca tot ce are omenirea mai bun, ajunge sa fie pana la urma ingropat de ignoranta, razboi si setea de putere. De acceea reconstructia Acropolei poate fi o inspiratie si un model pentru generatiile viitoare si poate arata ca tot raul din lume poate fi indreptat (cel putin pana la un alt eveniment nedorit).

Unul dintre punctele de atractie de pe Acropole, de unde se poate admira o priveliste superba este langa steag, in coltul nord-estic. De acolo se poate vedea toata Atena cum se intinde nesfarsita, se pot vedea acoperisurile caselor din Plaka iar daca va uitat spre strada Lysikratous se poate vedea Arcul lui Hadrian, ruinele Templului lui Zeus Olimpianul dar si Stadionul Olimpic ce pare imbracat in padurea de pini din jurul sau. In partea stanga a stadionului se zareste cladirea Zappion si Gradinile Nationale. In dreapta Stadionului Olimpic se vede o alta parcela de verdeata unde se gaseste Primul Cimitir. De pe Acropole va puteti face o idee despre cum este asezat orasul. De fapt cu cat stiti mai multe despre Atena si despre locurile din oras, cu atat este mai interesant este sa veniti pe Acropole si vadeti toate aceste locuri de la inaltime.

De langa steag, daca priviti spre stanga veti putea vedea Muntele Lycabettos si cartierul Kolonaki. In distanta se vede hotelul Hilton si Turnul Atena de la Ambelokipi. In zilele senine se vede pana in Kifissia. De pe partea cealalta a Acropolei, daca priviti spre Pireu, se poate vedea Strada Pireu care face legatura dintre Atena si port. In trecut existau ziduri care protejau accesul pana la port. Astazi pe locul unuia dintre ziduri se gaseste strada Pireu si pe celalalt sunt sinele de la metrou.

Acropole in timpul ocupatiei naziste.

Atunci cand nemtii au ocupat Atena in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, soldatul care pazea steagul Greciei de pe Acropole a primit ordin de la nazisti sa-l dea jos. Acesta l-a coborat cu calm, l-a impachetat si s-a aruncat cu el in brate in prapastie. In timpul ocupatiei, au fost si alte acte de eroism si exista o placa comemorativa langa steag care ii mentioneaza pe Manolis Glezos si Apostolis Santas, doi eroi in varsta de numai 18 ani care au sfasaiat steagul cu zvastica nazista ce era arborat pe Acropole in noaptea de 30 mai 1941. Acest gest a ajuns sa inspire nu numai rezistenta din Grecia dar din intreaga Europa aflata sub ocupatia Germaniei lui Hitler.

Placa comemorativa de la steagul de pe Acropola din Atena Placa comemorativa de la steagul de pe Acropola din Atena

La poalele Acropolei se gaseste teatrul lui Herod Atticus construit de romani in anul 161. Acest teatru este inca folosit pentru concerte de muzica clasica, balet si alte spectacole artistice. Mai departe se gaseste Teatrul lui Dionisos, primul teatru din piatra si locul care a gazduit nume mari cum ar fi Sofocle, Aeschylus, Euripide si Aristofan. A fost reconstruit in jurul anului 342 i.C. de Lykourgos si apoi largit de romani care l-au folosit pentru lupte cu gladiatori.

Sub Acropole se gaseste piatra lui Areopagos. Treptele sunt foarte alunecoase insa odata ce ati urcat pe piatra nu veti mai vrea sa coborati. De aici se poate vedea o superba priveliste spre Agora, Plaka, Moastiraki, Omonia si mare parte din Atena. Este un loc perfect pentru a admira apusul soarelui. Este un loc frecventat si de indragostiti, care urca aici cu o sticla de vin pentru a admira luminile orasului unul in compania celuilalt. De aici sfantul Pavel le-a vorbit atenienilor in anul 51 d.C. si exista o piatra in care sunt cioplite cuvintele sale.

Daca veti continua sa coborati in jurul Acropolei veti ajunge in Agora. O parte din Agora poate fi vizitata gratis si puteti ajunge pe Strada Adrianou, sau puteti plati taxa de intrare si puteti pasi pe strazile Atenei Antice. In vechea Agora puteti vedea Stoa lui Attalos (un culoar acoperit). Aceasta a fost reconstruita si acum este un muzeu care expune multe dintre obiectele provenind din antichitate ce au fost gasite in zona.

Vechea Agora, care poate unora li se pare doar o gramada de pietre dezordonate a fost candva parte din Plaka si Monastiraki, un loc plin de viata. In anii 50, Scoala Americana de Studii Clasice a obtinut aprobare pentru a incepe sapaturile arheologice aici, asa ca toti locuitorii au fost evacuati, casele au fost daramate si a fost infiintat acest santier arheologic. Daca va plimbati prin Plaka trebuie sa stiti ca si Agora arata cam la fel acum mai putin de 100 de ani.

Micul templu ce poarta numele de Thission a fost construit in 449 i.C. si este aproape intact. Se presupune ca a fost denumit astfel dupa Tezeu pentru ca faptele sale de eroism erau reprezentate pe friza insa acum se crede ca este un templu inchinat lui Hefaistos si Atena. Din pacate aceasta eroare a fost remarcata prea tarziu pentru ca acum intregul cartier se numeste Thission. Templul a fost folosit ca biserica, inchinata sfantului Gheorghe si era cunoscuta sub numele de Biserica Sfantul Gheorghe cel Lenes pentru ca era deschisa doar o singura zi pe an. Cartierul cu numele Thission este plin de cafenele, baruri si restaurante si ca multe alte zone din jurul Acropolei a fost transformat intr-o zona in prinicpal pietonala. Strazile au devenit trotuare si au fost impodobite cu copaci si flori.

Acropole - pret si program

Acropola din Atena este deschisa de la 08:00 la 18:30 in fiecare zi. Orele mai variaza in functie de anotimp si uneori este deschisa pana noaptea tarziu vara in seara cu luna plina. Nu aveti voie cu rucsaci sau genti voluminoase pe Acropole. Va trebui sa le lasati intr-un loc special amenajat asa ca daca veniti cu bagaje aveti grija sa puteti lua bunurile de valoare intr-un buzunar sau in portofel ori borseta. Pretul de intrare pe Acropole este de 20 de euro si este valabil si pentru ale obiective cum ar fi Agora, Teatrul lui Dionisos, Agora Romana, Kerameikos, Turnul Vanturilor si Templul lui Zeus Olimpianul. Este valabil pentru o saptamana. Se pot cumpara si bilete individuale pentru fiecare obiectiv in parte. Muzeul Acropole percepe o taxa separata.

Pentru cei care au probleme sau dificultati in a urca toate treptele de pe Acropole exista un lift. Intrebati cand cumparati biletele si cei de acolo va vor indruma spre el. Liftul este disponibil doar pentru persoanele cu disabilitati cu dificultati de mobilitate si celor care-i asista. Acest lucru inseamna ca nu il puteti folosi doar pentru ca nu aveti dispozitia necesara pentru a urca pe Acropole.

Vara este neaparat sa va mobilizati si sa va treziti devreme pentru a merge pe Acropole inainte de a se face prea cald afara si inainte de a ajunge vasele de croaziera care aduc foarte multi turisti. Puteti vedea Acropole si apoi puteti merge sa vizitati Muzeul Acropole inainte de pranz.

Transport:
Metrou: linia 2 (statia Akropoli)

Vizualizari: 1853