Sfaturi practice


Sfaturi practice si informatii utile pentru o vacanta perfecta la Atena

Forma de guvernamant

Grecia, cunoscuta si sub numele de Hellas, este locul de nastere al politicii si democratiei. Ideile democratice care au luat nastere in Atena au inspirat de-a lungul secolelor generatii intregi de oameni din toate natiunile lumii. In prezent, constitutia greaca, votata in 1975 si amendata in 1986, defineste Grecia ca o republica democratica parlamentara condusa de un presedinte.

Carti de credit si cecuri de calatorie

Toate cartile de credit majore dar si cecurile de calatorie sunt recunoscute si acceptate in majoritatea hotelurilor si magazinelor in agentiile de turism, la oficiile de inchiriat masini si in restaurante. La intrarea in aceste locuri este in general indicat ce carti de credit sunt acceptate.

Ora oficiala

In Grecia ora oficiala este la fel ca in Romania cu 2 ore inainte de meridianul Greenwich. Si ora se schimba in acelasi timp cu cea din tara noastra. Grecii nu sunt deloc punctuali, intarzie mereu la intalniri si de aceea a aparut notiunea de "timp grecesc".

Sanatate

Turistii se pot simti perfect in siguranta sa manance si sa bea oriunde in oras. Serviciile medicale sunt foarte bune si veti gasi doctori vorbitori de engleza cu foarte mare usurinta. Cetatenii Uniunii Europene pot primi ingrijire medicala de urgenta gratuit, cu toate acestea asigurarea medicala trebuie luata in calcul pentru mai multa siguranta. Serviciul de ambulanta de urgenta poate fi apelat la numarul 166.

Ambasada Romaniei la Atena

Ambasada Romaniei la Atena
7 Em Benaki St, P. Psychiko 154 52
tel 210 677 4035, 210 672 8875, fax 210 672 8883

Moneda oficiala in Grecia este Euro din data de 1 ianuarie 1999. Drahma, fosta moneda nu mai este acceptata.

Criminalitate

Criminalitatea in Grecia are una dintre cele mai scazute rate din Europa iar Atena este unul dintre cele mai sigure orase mari din intreaga lume. Asta nu inseamna ca nu exista criminalitate. Ca peste tot exista hoti de buzunare sau sarlatani care imbie turistii sa intre in bar pentru a le cere mai apoi cateva sute de euro pentru o bautura pe care o cumparati unei domnisoare dragute. Exista si soferi de taxi care profita de faptul ca turistii nu cunosc preturile si ii taxeaza mai mult. Coruptia in Grecia este cea mai mare problema criminala. Se spune ca daca stii pe cine sa mituiesti sau cu cine sa faci schimb de favoruri in Grecia poti face aproape orice. Sunt insa foarte putine infractiuni care pot crea neplaceri unui turist. Cu toate acestea este recomandat sa fiti precauti cu sumele mari de bani sau cu documentele importante pentru a evita posibilele probleme.

In ultima perioada, datorita crizei economice si unei situatiei sociale din Grecia, Atena a devenit locul unor manifestatii foarte violente care izbucnesc periodic ca reactie la masurile de austeritate luate de guvernul elen. Este recomandat sa va interesati inaintea calatoriei care este situatia sociala din capitala Greciei.

In Atena exista Politia Turistica, parte integranta a Politiei din Atena. Aceasta divizie este alcatuita din oameni special antrenati pentru a oferi ajutor si asistenta turistilor. Membrii Politiei Turistice pot fi cunoscuti printr-un ecuson pe care scrie "Tourism Police". Aceasta divizie a politiei are si o linie de urgenta unde puteti suna 24 de ore din 24. Numarul de telefon este 171.

Transportul public in Atena

Un bilet costa 1 euro. Exista abonamente de 24 de ore pentru 3 euro si pentru o saptamana la pretul de 10 euro. Un abonament lunar pentru toate mijoloacele de transport in comun costa 35 de euro.

Tarife de taxi in Atena

Tarifele de taxi de mai jos sunt pur orientative si pot varia in functie de perioada din an in care ajungeti sa vizitati capitala elena.

Pornirea 0,73 €
Tarif Minim 1,47 €
Tarif pe km in oras 0,23 €
Tarif pe km in afara orasului (dublu) 0,44 €
Asteptare pe ora 7,04 €
Suprataxa de la / pana la aeroport 1,17 €
Suprataxa din port 0,59 €
Tarif de noapte de la 12 noaptea la 5 dimineata 0,44 €
Bagaje peste 10 kg/bucata 0,29 €

Aeroportul international din Atena

Aeroportul international din Atena, Eleftherios Venizelos International Airport este un aeroport ultramodern si este foarte usor sa te descurci in el. Drumul cu avionul pana la Atena este acum mult mai simplu datorita acestui aeroport foarte modern inaugurat in 2001. Drumurile de la aeroport spre oras sunt foarte bune si datorita lor se poate ajunge in aproximativ 40 de minute de la aeroport in centrul orasului.