Plaka din Atena


Unul dintre cele mai frumoase cartiere din Atena este situat chiar la poalele Acropolei. Pentru acest motiv Plaka este supranumit si "Cartierul Zeilor" si se poate spune despre el ca este ca un satuc in mijlocul orasului, o insula pentru turistii care viziteaza Atena si nu au timp sa ajunga in insulele Greciei. Plaka este cea mai veche zona din Atena. Cele mai multe dintre strazile de aici au fost inchise circulatiei auto, insa chiar daca sunt in mare parte pietonale, tot trebuie sa fiti atenti la scutere si dubitele de aprovizionare. Cu ceva vreme in urma, Plaka era un cartier al vietii de noapte insa mare parte din cluburile si baruruile de noapte care activau aici si-au inchis portile in anii 70 cand a fost interzisa muzica peste un anumit volum in aceasta zona. Strategia de a indeparta cluburile de noapte din Plaka a fost una de succes, zona devenind acum una plina de restaurante, magazine de bijuterii, magazine de suveniruri si cafenele. Desi a devenit foarte comercial cartierul Plaka este inca cel mai frumos din centrul Atenei. Cele mai multe restaurante din Plaka sunt turistice insa calitatea mancarii de aici nu este rea iar la unele dintre restaurante puteti manca chiar bine, la preturi acceptabile.

Plaka din Atena Plaka din Atena

Magazinele pentru turisti din Plaka sunt pline de marfuri de toate tipurile de la tot felul de nimicuri pana la o serie de lucruri interesante. De aici puteti cumpara suveniruri dintre cele mai diverse si daca doriti sa aduceti cate un mic dar celor de acasa, in Plaka sigur veti gasi ceea ce cautati. Multe dintre magazine au cam aceiasi marfa, sau aceleasi tipuri de obiecte insa exista si unele specializate pe antichitati, sau pe obiecte religioase cu icoane pictate manual, tablouri sau sculpturi din lemn. La fel se intampla si cu magazinele de bijuterii. Mai toate au aceiasi marfa si cam la aceleasi preturi insa exista si unele detinute de artisti unde puteti gasi piese originale manufacturate sau copii ale unor bijuterii ce se gasesc in muzeele orasului. Pretul bijuteriilor din aur este destul de mic in Grecia, nu pentru ca este aurul mai ieftin ci pentru ca forta de munca in acest domeniu este inca relativ ieftina.

Plaka din Atena Plaka din Atena

In Plaka exista si cateva muzee dintre care se remarca Muzeul Copiilor, Muzeul Muzicii, Muzeul de Arta Populara Greceasca si Muzeul Evreiesc care se gaseste chiar la intrarea in Plaka pe strazile Nikis si Kidathineon. Pentru a va face o idee despre Plaka trebuie sa stiti ca este chiar langa Acropole si se intinde aproape pana la Syntagma. Exista doua strazi pietonale principale care se intersecteaza in ceea ce este considerat centrul cartierului Plaka. Aceste strazi sunt Adrianou si Kidathineon. Kidathineon incepe de la intersectia cu Nikis care se afla la o strada distanta de Piata Syntagma. Daca lasati piata Syntagma in spate si mergeti pe strada pietonala Ermou, care este si ea plina de magazine iar apoi faceti stanga, veti ajunge pe Nikis. Puteti apoi merge pe Nikis pana ajungeti pe Kidathineon.

Plaka din Atena Plaka din Atena

Adrianou incepe la Piata Monastiraki insa se pierde in Agora Romana la Biblioteca lui Hadrian inainte de a reaparea in spatele zidului bibliotecii si a Pietii Plaka. Daca veniti dinspre Piata Omonia trebuie sa mergeti pe strada Athinas spre Monastiraki. Cand ajungeti in piata, faceti stanga pe strada Metropolis apoi dreapta pe Aeolis si veti sfarsi intr-o piateta aglomerata cu mese si ruinele de la Biblioteca lui Hadrian de unde puteti face stanga pe Adrianou. Daca va orientati dupa aceste doua strazi va puteti plimba in voie si veti sti mereu sa va intoarceti in zona in care sunteti cazati.

Cafenelele si restaurantele din Plaka sunt putin mai scumpe decat restul, mai ales daca se afla pe una din cele doua strazi principale, Adrianou si Kidathineon sau in jurul pietelor dar intr-un fel merita sa platiti niste bani in plus pentru privelistea pe care o ofera. Daca stati destul de mult la una dintre aceste terase veti ajunge la concluzia ca toata lumea care vine in Grecia merge pe aceste strazi, atat de aglomerate sunt cu turisti, devenind un fel de rascruce a civilizatiilor. Puteti desigur alege si una dintre terasele mai retrase si va puteti relaxa cu un ouzo sau o gustare sau de ce nu chiar cu o cafea specific greceasca. Trebuie sa stiti ca majoritatea restaurantelor isi gatesc mancarurile la cuptor dimineata, asa ca daca vreti sa mancati o musaca, un suflaki sau pastitsio incercati sa comandati la masa de pranz. Seara se pune mai mult accentul pe gratare si mancaruri care se gatesc mai rapid. Restaurantele turistice vor incerca sa va imbie sa cumparati homar sau creveti pentru ca sunt mancaruri care costa mai mult insa mancarurile grecesti pot fi la fel daca nu chiar mai gustoase.

Plaka este un cartier multicolor cu muzicanti pe strada si cu fete care vand flori, cu turisti si multe magazine, restaurante si cafenele. De aceea o vizita in Atena nu e completa fara un periplu prin cel mai vechi cartier al orasului.

Vizualizari: 2428