Atena - Leaganul Civilizatiei


Atena de astazi este un oras european foarte important si plin de viata, in care istoria se intalneste cu modernismul si confortul. Acropole este unul dintre cele mai importante obiective turistice din intreaga lume iar ospitalitatea renumita a grecilor impreuna cu viata de noapte din Atena, climatul placut, bucataria traditionala extraordinara, cultura si istoria sunt o parte dintre nenumaratele atractii pe care Atena le ofera turistilor. Atena constituie o posibilitate unica pentru cei care viziteaza leaganul conceptului de democratie si o experienta pe care nu o veti uita niciodata.

Daca va ganditi sa vizitati Atena intr-o zi, nici sa nu va obositi pentru ca nu merita. Este nevoie de ceva mai mult timp pentru a descoperi splendoarea Atenei. Si cu siguranta cei care aleg o vacanta un pic mai lunga in Atena nu vor regreta. Pentru cei care vor sa viziteze Atena speram ca aceste pagini sa fie de un real ajutor iar pentru cei care au vizitat deja capitala Greciei sa reprezinte un prilej de rememorare a unor momente placute.

Atena este cea mai veche capitala a Europei. Au fost gasit dovezi ale existentei sale de acum 3400 de ani ceea ce face din Atena unul dintre cele mai vechi orase din lume.

Vedere panoramica Atena Vedere panoramica Atena

Atena (Athina) poarta numele zeitei intelepciunii care, conform legendei a castigat patronatul orasului dupa ce l-a invins pe Poseidon intr-un duel.

Atena Moderna s-a nascut in anul 1834, cand orasul a redevenit capitata unei Grecii noi si independente. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, banii americanilor au finantat un program amplu de extindere si industrializare a Atenei. Dezvoltarea rapida de dupa razboi si temperaturile ridicate ale climatului mediteraneean, au dat nastere unui oras care poate fi in dese randuri poluat.

Traficul foarte aglomerat creeaza blocaje pe strazi si un aer plin de noxe, desi se fac eforturi foarte mari pentru a rezolva aceste probleme. Peste trei milioane de turisti vin in oras anual dar majoritatea acestora viziteaza obiectivele turistice cat pot de repede, ca si cum ar indeplini o indatorire culturala, inainte de a se indrepta grabiti spre hedonismul insulelor grecesti. In mod cert, cei care procedeaza astfel gresesc deoarece pierd foarte multe aspecte pe care Atena le poate oferi celor care-si rezerva mai mult timp pentru a o descoperi. Atena ii rasplateste pe cei care doresc s-o cunoasca mai indeaproape. Pe langa clasicele obiective turistice bine-cunoscute, orasul ofera monumente bizantine, medievale si din secolul al 19-lea, unul dintre cele mai bune muzee din lume si frumuseti naturale surprinzatoare. In ciuda traficului, un aer aparte de sat mediteraneean devine evident in cafenele, taverne, piete si in labirintul de stradute din jurul centrului vechi (Plaka).

Pe langa toate acestea, Atena are cele mai bune restaurante, o viata de noapte foarte variata celebra in toata tara si ramane un centru cultural european major.

In Atena exista o serie de proiecte importante de modernizare, unele deja puse in aplicare. Printre acestea se numara noul aeroport international care a fost deja dat in folosinta, Eleftherios Venizelos. Extinderea sistemului de metrou, constructia de noi facilitati pentru practicarea sportului si imbunatatirea capacitatilor de cazare sunt alte proiecte ale orasului. Pe langa acestea, obiectivele turistice antice din interiorul orasului sunt legate de o linie de transport gratuita menita sa imbunatateasca experienta urbana pentru localnici si turisti deoportriva. Atena este un paradis turistic daca va faceti timp pentru a il vedea in detaliu.