Agora din Atena


Agora din Atena este delimitata ca fiind zona inverzita situata intre Monastiraki si Acropole si este singurul sit arheologic din lume care este strabatut de un tren. Agora inseamna piata si aici puteti vedea ceea ce a mai ramas din peretii cladirilor si templelor care erau centrul vietii din Atena Antica, locul pe unde au pasit Socrate, Pericle, Plato si alte mari nume ale civilizatiei grecesti. Daca veniti la Agora din Atena de la Acropole, trebuie sa stiti ca biletul de la Acropole e valabil si la Agora ceea ce inseamna ca merita sa vizitati Agora, fie si numai pentru ca traversarea ei este ca o scurtatura spre Monastiraki, zona unde sunt toate cafenelele, restaurantele si magazinele. Nu trebuie insa sa va grabiti sa treceti repede prin Agora pentru ca sunt multe lucruri interesante pe care s-ar putea sa le pierdeti.

Agora din Atena Agora din Atena

Vechea Agora, sau ceea ce a mai ramas din ea acopera portiunea de la poalele Acropolei. Nu cu multa vreme in urma aici se gaseau case si magazine insa in 1931, Scoala America de Studii Clasice cu finantarea lui John D. Rockefeller a ajuns la concluzia ca sub toate acele cladiri noi existau foarte probabil comori arheologice importante ce abia asteptau sa fie scoase la suprafata. Banuiala americanilor era mai mult o certitudine, pentru ca si nemtii facusera niste sapaturi la sfarsitul secolului al XIX-lea iar construirea liniei de tren spre Portul Pireus scosese si ea la iveala o multime de artefacte si cladiri vechi. Chiar si asa americanii au trebuit sa convinga guvernul din Grecia sa le dea voie sa relochecheze oamenii care traiau aici si sa demoleze peste 400 de cladiri, dintre care multe erau ele insele atractii turistice. Insa ceea ce au scos la suprafata a fost inima vietii ateniene din Antichitate. Desi aceste adevarate comori arheologice au fost escavate, aveti nevoie de un ghid si de multa imaginatie pentru a va face o idee despre ceea ce vedeti atunci cand vizitati Agora.

Atractiile si cladirile importante din Agora Ateniana

Agora a fost pentru multe secole centrul Atenei si inima vietii sociale si politice a orasului. Escavatiile au scos la iveala ruinele unor cladiri impresionante care ne permit sa intelegem mai bine cum arata viata in Atena acelor timpuri.

Stoa lui Attalos

O cladire impresionanta ce poate fi observata chiar de pe Acropole este colonada din secolul al II-lea i.C. numita Stoa lui Attalos. Cladirea nu mai impresioneaza la fel de mult atunci cand aflam ca este de fapt o reconstructie finalizata in 1956 de aceiasi Scoala America de Studii Clasice. Cu toate acestea inca puteti vedeti vedea ramasitele cladirii originale si Stoa lui Attalos este acum o zona expozitionala pentru situl arheologic. Chiar daca a fost construita in secolul XX, Stoa lui Attalos ramane o cladire impresionanta unde puteti vedea artefacte din perioada neolitica pana in epoca post bizantina si otomana. Cladirea originala a fost denumita dupa cel care a construit-o, Regele Attalos al II-lea de Pergamon care a domnit intre 159 si 138 i.C. Cladirea a fost distrusa in anul 257 de heruli, un trib germanic care a facut prapad prin toata peninsula Balcanica si au cucerit orase precum Atena, Bizant si Sparta, inainte de a se stabili in Scandinavia.

Stoa lui Attalos Stoa lui Attalos

Templul lui Hefaistos

Mai impresionant decat Stoa lui Attalos, pentru ca este chiar o cladire antica, este Templul lui Hefaistos. A fost ridicat in Epoca de Aur a Atenei, in anul 415 i.C. cu doi ani inaintea Partenonului si a altor cladiri importante din acea vreme, din porunca lui Pericle. Templul este amplasat pe un mic deal chiar langa Stoa lui Attalos si este una dintre cele mai fotografiate cladiri dupa Partenon. Acest lucru se datoreaza faptului ca este una dintre cele mai bine pastrate cladiri ale Antichitatii. Faptul ca a fost extrem de bine conservata se datoreaza si faptului ca a fost transformat dintr-un templu pagan intr-o biserica crestina. La inceput s-a crezut ca templul a fost ridicat pentru a il onora pe Tezeu, eroul si regele mitic care este considerat fondatorul Atenei. Aceasta teorie s-a dovedit mai tarziu a fi falsa, templul fiind de fapt inchinat lui Hefaistos. Ideea ca templul ar fi inchinat lui Tezeu a fost demontata un pic prea tarziu, astfel ca intregul cartier de langa se numeste Thission.

Templul lui Hefaistos Templul lui Hefaistos

Biserica bizantina a Sfintilor Apostoli

Spre partea de sus a Agorei se gaseste o cladire restaurata. Este vorba despre o biserica bizantina inchinata Sfintilor Apostoli care a fost construita in anul 1000 si care impreuna cu Templul lui Hefaistos este singura cladire care a supravietuit fara a fi afectata prea rau. Ca in multe alte biserici bizantine, si in aceasta se pot vedea bucati sau parti de marmura din alte cladiri sau temple care au fost distruse de crestini pentru ca erau pagane. Biserica a fost ridicata peste ruinele unui templu din secolul al II-lea inchinat nimfelor si toata marmura acelui templu care foarte probabil continea si o fantana a fost folosita pentru biserica. Cand biserica a fost restaurata in secolul al XIX-lea a fost extinsa, insa modificarile au fost indepartate atunci cand a fost iarasi restaurata in anii 1950. Biserica actuala arata aproape la fel cum arata acum o mie de ani. In interiorul bisericii se gasesc niste fresce din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, insa nu este nimic spectaculos.

Exista multe alte ruine si bucati din monumente sau cladiri vechi, imprastiate in toata aceasta zona iar copacii si vegetatia creaza impresia unui parc. Agora are doua intrari, una chiar la poalele Acropolei iar cealalta in strada Adrianou din Monastiraki.

Informatii utile despre vizita la Agora

Biletul de intrare costa 8.00 € si insa pentru studenti este doar 4.00 €. Exista desigur si biletul combinat, care costa 30.0 € si ofera acces la Acropole, Agora, Agora Romana, Teatrul lui Dionisos, Kerameijos, Templul lui Zeus si Biblioteca lui Hadrian. Agora din Atena este deschisa zilnic de la 8 dimineata la 8 seara.

Transport:
Metrou: linia 2 (statia Akropoli)

Vizualizari: 830