Agora Romana din Atena


Agora Romana a fost construita in secolul I i.C. in timpul domniilor imparatilor Cezar si Augustus cu ajutorul donatiilor provenite de la cei doi imparati. Poarta Atenei Archegetis era intrarea in aceasta agora. Poarta este o structura cu coloane mari care arata ca intrarea intr-un templu. Ca si in cazul Agorei Antice, intreaga Agora Romana a fost acoperita de cladiri iar in unele picturi sau imagini pastrate din trecut se poate vedea Poarta Atenei printre acoperisurile caselor. Multe dintre cladirile acestea au fost ridicate in perioadele bizantine si otomane asadar a fost aceiasi situatie in care arheologii au avut o decizie aproape imposibila. Au trebuit sa ia hotararea de a darama o multime de cladiri istorice pentru a scoate la suprafata alte cladiri istorice mai vechi si chiar daca nu este vorba de o zona la fel de mare ca cea de la Agora Atenei Antice, nu putem sa nu mentionam ca s-au pierdut o multime de valori arhitectonice pentru a scoate la iveala ruinele Agorei Romane. Sapaturile au fost incepute in anul 1837 de catre Societatea Arheologica Greaca si au continuat in secolul al XX-lea.

Poarta Atenei Poarta Atenei

Moscheea Fethyie Djami se afla in partea de nord a Agorei Romane. A fost ridicata in anul 1456 pe ruina unei biserici crestine pentru a celebra vizita la Atena a Sultanului Mehmed Cuceritorul din anul 1458. In timpul ocupatiei venetiene moscheea a fost transformata intr-o biserica catolica inchinata lui Dionisie Areopagitul, un atenian convertit de Apostolul Pavel.

Dupa Razboiul de Independenta din 1821, moscheea a fost folosita ca scoala pentru Filomousos Eteria, o organizatie de intelectuali si revolutionari care urmarea educarea grecilor si promovarea elenismului in anii ocupatiei turcesti. Moscheea n-a fost niciodata complet renovata si a fost folosita mai mult ca depozit pentru situl arheologic iar in 2017 a fost renovata si transformata intr-un centru cultural si spatiu expozitional.

Moscheea Fethyie Djami Moscheea Fethyie Djami

Cea mai celebra si mai cunoscuta cladire din Agora Romana este Turnul Vanturilor. Acesta este un turn din marmura cu opt laturi ce este o combinatie intre un turn de apa, o statie meteo si un ceas solar, ce a fost construit intre al doilea si primul secol i.C. de Andronicus de Cyrrhus, un astronom macedonean. Varful turnului are o friza unde sunt reprezentate cele opt directii ale vantului si in trecut exista si o terasa cu coloane. Turnul a fost sursa de inspiratie pentru mai multe monumente din vestul Europei si in acelasi timp a fost un subiect preferat al multor pictori ce l-au imortalizat. In perioada de ocupatie turceasca a fost folosit pe post de teke, un loc unde barbatii stau de vorba si fumeaza narghilea si a fost folosit si pentru dansurile sufi folosite ca metoda de meditatie.

Turnul Vanturilor Turnul Vanturilor

In aceasta parte a Agorei Romane exista inca o intrare sau o iesire care va scoate pe strada Aeolou ce duce in stanga spre Monastiraki si in dreapta spre Plaka. Chiar peste drum de la aceasta intrare se gaseste Muzeul de Instrumente Muzicale.

La fel ca si in cazul Agorei Atenei Antice, biletul de la Acropole va poate permite sa vizitati si Agora Romana. Chiar daca nu sunteti pasionati de Romani o vizita la Agora Romana poate fi o plimbare placuta si daca vreti sa vizitati doar Agora Romana, biletul este foarte ieftin. Orarul este de la 08:00 la 15:00 si de accea daca va doriti sa vizitati Agora Romana nu este recomandat sa lasati acest obiectiv ultimul pentru ca se inchide mai devreme decat celelalte.

Vizualizari: 1020