Templul lui Zeus din Atena
Templul lui Zeus Olimpianul cunoscut si sub denumirea de Olympieion a fost cel mai mare templu din Grecia si a fost nevoie de mai bine de sapte secole pentru a finaliza aceasta constructie.
Constructia templului lui Zeus Olimpianul a inceput in secolul al VI-lea i.C. si a fost finalizata in secolul al II-lea d.C. in timpul Imperiului Roman. Lucrarile au inceput in anul 515 i.C. din ordinul lui Peisistratos, tiranul Atenei si fiul lui Hipocrate, ramas in istorie pentru infiintarea Jocurilor Panatenaice. Lucrarile au fost sistate cinci ani mai tarziu, cand tiranul a fost detronat. In perioada de democratie ce-a urmat, acest templu a fost vazut ca un simbol al opresiunii si munca la el a fost oprita. Abia in anul 175 i.C., in timpul domniei lui Antiochus IV Epiphanes, lucrarile au fost reluate. Acesta a angajat un arhitect roman pe numele sau Cossutius pentru a reface proiectul a ceea ce visa sa fie cel mai mare templu din lume. Din pacate, Antiochus a murit in anul 164 i.C. si lucrarile au fost inca o data oprite.
Templul lui Zeus din Atena
In anul 132 d.C., in timpul celei de-a doua vizite la Atena, imparatul Hadrian, un admirator declarat al culturii si civilizatiei grecesti, a decis sa finalizeze templul si sa-l inchine lui Zeus Olympios. Templul urma sa devina centrul unui nou cartier numit Hadrianolpolis.
Arhitectura Templului lui Zeus
Templul lui Zeus Olimpianul a fost cel mai mare din Grecia Antica, mai mare chiar decat Partenonul. A fost conceput initial ca un templu pentru Ordinul Doric, cu doua randuri de cate opt coloane pe latime si doua randuri de cate 21 de coloane pe lungime. Cossutius a modificat substantial proiectul original. A adaugat capitalii corintiene si a si proiectat trei randuri de cate opt coloane in fata templului. Hadrian a folosit in mare parte acest proiect.
Astazi numai 15 dintre cele 104 coloane masive de 17 metri inaltime mai sunt in picioare. O a 16-a coloana a fost rasturnata de o furtuna in anul 1852. Coloanele din marmura de Pentelic au un diametru de doi metri.
Coloanele templului lui Zeus inconjurau o camera interioara in care se gaseau doua statui mari. Una dintre ele era facuta folosind tehnica criselefantina, din fildes ornata cu aur, pe o structura de lemn si reprezentandu-l pe Zeus si o a doua reprezentandu-l pe Hadrian. Statuia lui Zeus era o replica a statuii lui Zeus facuta de marele sculptor grec Pheidias in Olympia. Nici una dintre statui nu a supravietuit pana in zilele noastre.
Arcul lui Hadrian
In anul 131 d.C., atenienii au ridicat un arc in cinstea Imparatului Hadrian. Arcul inalt de 18 metri se afla in apropiere de Templul lui Zeus si are gravate doua propozitii. Pe partea aflata spre Acropole scrie "Aceasta este Atena, orasul antic al lui Tezeu". Pe partea cealalta, dinspre Templul lui Zeus si partea din oras ridicata de Hardian se poate citi inscriptia "Acesta este orasul lui Hadrian, nu al lui Tezeu". Cele doua inscriptii fac referire la fondatorii celor doua parti ale Atenei, cea veche si cea noua, arcul facand trecerea intre orasul vechi, fondat de eroul mitic Tezeu si orasul nou Hadrianopolis, fondat de imparatul roman Hadrian.
Arcul lui Hadrian din Atena
O serie de alte cladiri au fost descoperite in perioada escavatiilor din jurul Templului lui Zeus. Printre altele se numara si o terma romana din 130 d.C. dar si mai multe temple din aceiasi perioada.
Orar:Templul lui Zeus poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 08.00-15.00 (inchis pe 1 ianuarie, 25 martie, duminica de Paste, 1 mai si pe 25,26 decembrie)
Preturi:
Taxa de intrare la Templul lui Zeus este de 12.00 €. Pentru studenti, biletul costa 6.00 €
Adresa:
strada Amalias sau strada Vassilisis Olgas
Transport:
Metrou - linia 2 (statia Akropoli)
Vizualizari: 9208