British Museum din Londra


British Museum este cel mai vechi si unul dintre cele mai mari muzee din lume. Sunt putine locuri unde pot fi admirate atatea comori ale tuturor timpurilor sub acelasi acoperis. In mod normal British Museum este printre cele mai vizitate obiective turistice in Londra. Turistii vor fi fascinati de mumiile egiptene sau vor fi inspirati de superbele expozitii de desene si schite care se schimba de cateva ori pe an.

British Museum din Londra British Museum din Londra

Pentru o vizita la British Museum, turistii ar trebui sa rezerve timp din belsug in vacanta lor la Londra, deoarece muzeul adaposteste o multime de comori. Poate cel mai bine ar fi sa luati in considerare mai multe vizite pentru a putea vedea fiecare exponat pe indelete.

Scurt istoric al British Museum din Londra

In anul 1753 guvernarea din acele vremuri, a cumparat colectia lui Sir Hans Sloane, un doctor foarte bogat care profesa in Chelsea. Colectia consta in peste 80 de mii de piese printre care se numarau fosile, plante, monezi, medalii sau desene. Acesta a fost inceputul a ceea ce astazi reprezinta probabil cea mai buna colectie a unui muzeu din lume. Un decret al Parlamentului a desemnat British Museum, primul muzeu public din lume. Imediat dupa aceasta, o impresionanta selectie de carti ale carei baze fusesera puse de familia Harley, a fost adaugata colectiei (Cottonian Library).

In anul 1757 Regele George al II-lea a donat Biblioteca Regala catre British Museum pentru ca in anul 1823 George al III-lea sa confere muzeului dreptul de a intra in posesia unei copii din fiecare carte ce este publicata in Marea Britanie. Acest drept dainuie si in ziua de astazi.

Cu timpul, din cauza achizitionarii unor cantitati impresionante de antichitati, artefacte si descoperiri din intreaga lume, a devenit tot mai evident ca obitinerea unui spatiu mult mai mare, pentru a gazdui colectia in continua crestere a muzeului, era esential. In anul 1823 Robert si Sydney Smith si-au facut publice planurile pentru a construi noua cladire ce urma sa gazduiasca British Museum. Aceasta lucrare a fost dusa la bun sfarsit in urmatorii 30 de ani iar rezultatul este una dintre cele mai impresionante cladiri din Londra. Proiectata in stil renascentist grec, aceasta cladire minunata constituie un obiectiv turistic in sine, lasand la o parte comorile pe care le adaposteste. Pana in anul 1850, locul deja includea si Marea Curte, in mijlocul careia a fost construita Sala Rotunda de Lectura. Aceasta este acoperita de unul dintre cele mai mari domuri din lume.

In ciuda extinderii, spatiul a devenit din nou o problema si un nou loc pentru Colectia de Istorie a Naturii a trebuit sa fie gasit. Aceasta a fost transferata la South Kensington in anii 1880 iar astazi formeaza Muzeul de Istorie a Naturii. O alta schimbare importanta in cadrul muzeului a avut loc cand s-a luat decizia ca Biblioteca Britanica sa fie mutata in cladirea special construita pentru acest scop la St. Pancras. Mutarea aceasta enorma a fost inceputa in anii 1970 si nu a fost terminata decat abia in anul 1998.

Astazi, British Museum gazduieste nu mai putin de opt milioane de obiecte de arta si are 94 de expozitii permanente si temporare. Un departament educational ofera o gama larga de servicii culturale pentru adulti dar si pentru copii. Exista si alte departamente specializate pe monede si medalii, Egiptul Antic si Sudan, Africa, Oceania si Americile, Antichitati Grecesti si Romane, Asia, Preistorie si altele.

Top atractii de la British Museum

Cu o colectie atat de bogata este putin probabil sa va puteti bucura de toate exponatele de la British Museum. De accea va prezentam mai jos cateva dintre cele mai importante piese si opere de arta ce pot fi vazute in timpul vizitei la British Museum.

Piatra din Rosetta Unde: Camera 4 Parter

Datand din anul 196 i.Hr. piatra din Rosetta - the Rosetta Stone - este o piatra egipteana cu acelasi text inscriptionat in trei scrieri: hieroglifica, greaca si demotica. Aceasta piatra a fost cea care a ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene. Inainte de descoperirea ei, vechea scriere egipteana nu fusese tradusa desi se incercase acest lucru inca dinainte de caderea Imperiului Roman.

Marmura de la Partenon Unde: Camera 18 Parter

Sculpturile grecesti clasice ce se gasesc printre exponatele de la British Museum au fost parte din Partenonul din Atena. Au fost aduse la Londra de Lordul Elgin in 1801 si sunt unele dintre cele mai importante piese arheologice ce ne ofera o imagine despre viata din Grecia Antica. Facute sub patronajul sculptorului si arhitectului Fidias, sculpturile din colectie includ si o friza de 75 de metri care infatiseaza o lupta intre centrauri si lapiti.

Mumiile egiptene Unde: Camerele 62 si 63 Etaj

Unele dintre cele mai populare galerii de la British Museum sunt dedicate Egiptului Antic. Muzeul are o colectie de peste 140 de mumii si sarcofage dintre care numai o mica parte sunt expuse din cauza lipsei de spatiu si a conditiilor specile de prezervare. Unul dintre exponatele ce se numara printre favoritele publicului este sarcofagul din lemn al faraonului Nubkheperre Intef, membru al celei de-a 17-a dinastii a Egiptului din 1600 i.Hr.

Stindardul Urului Unde: Camerele 55-56 Etaj

Intre anii 8000 i.Hr. si 3500 i.Hr. marile civilizatii din Mesopotamia au evoluat in zona din sudul Iraq-ului. In aceasta perioada omenirea a ctitorit primele orase si a inceput sa creeze cateva capodopere artistice printre care se numara si Stindardul Ur-ului. Acest obiect ca o cutie a fost decorat cu diferite gravuri si infatiseaza o lupta si petrecerea ce urmeaza victoriei.

Artefacte de la Mausoleul din Halicarnassus Unde: Camera 21 Parter

Construit in anul 350 i.Hr., Mausoleul din Halicarnassus a fost una dintre cele 7 minuni ale lumii. A fost construit pentru Regele Maussollos din Caria in zona Bodrum din Turcia moderna. Inainte de a fi distrus de cutremure, structura avea 40 de metri inaltime si era decorata cu sculpturi si statui. Unele dintre aceste decoratii poti fi vazute la British Museum, inclusiv statuile de lei care decorau scarile.

Grecii si Romanii Unde: Camera 69 si 70 Etaj

Dupa ce v-ati minunat de grandoarea frizei de la Partenon, trebuie sa mergeti sa vedeti si obiectele de la etaj ce apartin civilizatiilor Greaca, Romana si Etrusca. Aici veti afla si de ce multora dintre statuile din antichitate le lipseste nasul!

Informatii practice despre vizita la British Museum

Adresa:
La British Museum exista doua intrari. Intrarea principala este pe strada Great Russell. Aici este situat si biroul de informatii; de aici puteti obitine si pliante informative despre muzeu si colectiile sale. Cealalta intrare se afla in partea de nord in Piata Montague.

Orar:
Muzeul este deschis zilnic intre 10:00 am - 5:30 pm.
Marea Curte: Duminica – Miercuri 9:00 am – 6:00 pm. Joi, Vineri si Sambata de la 9:00 am la 11:00 pm.
Muzeul este inchis pe 24, 25 si 26 Decembrie si pe 1 Ianuarie.

Pret:
Intrarea la muzeu este libera pentru toti vizitatorii. S-ar putea percepe taxa pentru expozitiile temporare dar aceste informatii le puteti obtine de la biroul de informare.

Transport:
Statii de metrou: Holborn, Tottenham Court Road, Russell Square, Goodge St.
Autobuze:
New Oxford Street - 7, 8, 19, 22b, 25, 38, 55, 98
Tottenham Court Road - 10, 24, 29, 73, 134
Southampton Row - 68, 91, 188

Vizualizari: 5493