Gradinile Tuileries - Jardin de Tuileries


Gradinile Tuileries se numara printre cele mai vizitate atractii ale Parisului datorita locatiei foarte centrale de care se bucura si proximitatii fata de Muzeul Luvru si Place de la Concorde. Gradinile Tuileries sunt parte integranta dintr-o axa centrala ce se intinde de la Luvru pana in La Defense, districtul de afaceri a Parisului.

Palatul Tuileries

La inceputul secolului al 16-lea zona pe care se gasesc astazi gradinile era o cariera unde se producea argila pentru tigla (de aici provine si numele de Tuileries). Dupa moartea lui Henri al II-lea in 1159, sotia sa Caterina de Midicis a ridicat un palat in aceasta zona – Palais de Tuileries. Palatul avea o gradina foarte mare in stil Italian, menita sa-i aminteasca Caterinei de Toscana natala.

Gradinile Tuileries din Paris
Gradinile Tuileries din Paris

Noul design al Gradinilor Tuileries

Intre 1660 si 1664 gradina a fost refacuta in stil frantuzesc de catre Andre Le Notre, celebrul gradinar al Regelui Soare, devenit celebru pentru proiectarea gradinilor de la Palatul Versailles. Le Notre a ridicat o terasa pe malul raului si a deschis o axa central pe care a extins-o trei ani mai tarziu prin cearea celebrului Bulevard Champs-Elysees.

Gradinile Tuileries din Paris
Gradinile Tuileries din Paris

Gradina Tuileries a fost unul dintre primele parcuri deschise publicului larg si a devenit imediat un loc de promenada pentru parizieni. Inca din secolul al 18-lea parcul avea cafenele, chioscuri, bancute si toalete publice. Palais de Tuileries, situat foarte aproape de Arc du Carrousel, a fost daramat in 1871, facand astfel loc pentru o priveliste dinspre Luvru spre Arcul de Triumf din Paris.

Gradinile Tuileries din Paris
Gradinile Tuileries din Paris

Restaurarea Gradinilor Tuileries

Cea mai recenta restaurare a Gradinilor Tuileries a avut loc in anul 1990. Proiectul lui Le Notre a fost pastrat pana la cel mai mic detaliu si parcul a fost separat de traficul rutier. Au fost adaugate mai multe sculpturi moderne si in 1999 s-a inaugurat o pasarela peste Sena numita Passarelle de Solferino – aceasta face legatura dintre Tuileries si Musee d’Orsay.

Informatii utile despre Gradinile Tuileries

Adresa:
Rue de Rivoli, Ile-de-France, Paris, Franta, 75001

Orar:
Deschis tot anul, zilnic, de la rasarit pana la apus

Pret:
Intrarea este libera

Vizualizari: 2291