Arcul de Triumf din Paris


In inima unui oras agitat precum Parisul, intr-un cartier unde afacerile, comertul si turismul se imbina perfect unele cu celelalte, Arcul de Triumf este legat de subconstientul nostru colectiv intr-un mod care depaseste valoarea sa artistica si arhitecturala. Constructia monumentului ce se dorea a fi un omagiu adus victoriilor imparatului Napoleon, nu a fost incheiata pana cand batalia de la Waterloo a dus la detronarea sa.


Arcul de Triumf din Paris a fost construit din porunca lui Napoleon in anul 1806, la putin timp dupa victoria sa de la Austerlitz

Arcul de Triumf a fost inaltat peste ramasitele unui soldat necunoscut decedat in timpul Primului Razboi Mondial si o faclie perpetua arde in fundatie. De la Arcul de Triumf pornesc artere de circulatie in toate directiile si de aceea piata Charles de Gaulle in care este situat Arcul este cunoscuta si sub numele de "Piata Stelei" (Place de l'Étoile). Arcul se afla la capatul de Vest al vestitului bulevard Champs-Élysées. Arcul de Triumf este un omagiu in onoarea celor ce au luptat pentru Franta, in special in timpul razboaielor napoleoniene. Pe interior si deasupra Arcului sunt inscriptionate numele tuturor generalilor si razboaielor purtate.

Arcul de Triumf din Paris

Arcul de Triumf in cifre

Arcul de Triumf masoara 49.5 metri inaltime, 45 de metri latime si 22 in adancime si este al doilea arc de triumf ca marime existent in lume. Este atat de mare incat in cadrul festivitatilor dedicate incheierii Primului Razboi, un pilot foarte iscusit a zburat cu biplanul sau pe sub el.

Arcul de Triumf din Paris

Ideea construirii Arcului a aparut in 1806 dupa victoria de la Austerlitz a Imparatului Napoleon. Numai construirea fundatiei a durat doi ani. In timpul Restauratiei, constructia a fost stagnata si nu avea sa fie finalizata decat in timpul domniei regelui Ludovic-Filip.

Trupul Imparatului Napoleon a fost trecut pe sub Arc in data de 15 Decembrie 1840 in drumul spre al doilea si ultimul sau loc de odihna vesnica, Domul Invalizilor. La inceputul anilor 60, monumentul devenise foarte inchis la culoare din cauza funinginei de carbuni si gazelor de esapament. De aceea intre anii 1965-1966 Arcul a fost curatat cu inalbitori.

Pentru cei ce se aventureaza sa intre cu masina in Paris este bine de stiut ca autovehicolele care intra pe sub Arcul de Triumf au prioritate fata de cele care-l inconjoara. Accesul pietonilor la Arc se face printr-un pasaj subteran. Monumentul este prevazut si cu un lift de la nivelul subteran pana la nivelul de observatie. Turisitii pot urca cele 284 de trepte sau pot folosi liftul si apoi sa urce inca 46 de trepte pana sus. De pe Arcul de Triumf poate fi admirata panorama catre cele 12 artere majore care pleaca din Place de l'Etoile.

Arcul de Triumf este unul dintre cele mai importante simboluri ale Frantei si de aceea vizitarea sa nu trebuie ratata sub nici o forma daca te afli in Paris. Privelistea este deosebita si multi chiar sustin ca este mai frumoasa decat cea din Turnul Eiffel.

Arcul de Triumf din Paris - Informatii utile

Transport:
La Arcul de Triumf se poate ajunge cu:
Metrou: liniile 1,2 si 6 pana la statia Charles-de-Gaulle-Etoile
RER: Linia A pana la statia Charles-de-Gaulle-Etoile
Autobuz: liniile 22, 30, 31, 52, 73, 92 si Balabus
Pe jos de-a lungul bulevardului Champs-Élysées

Orar:
Arcul de Triumf este deschis spre vizitare de la 1 Aprilie pana la 30 Septembrie intre 10:00 si 23:00 si de la 1 Octombrie pana la 31 Martie intre 10:00 am si 22:30.
Biletele trebuiesc  cumparate cu jumatate de ora inainte de ora de inchidere.
Arcul este inchis pe 1 Ianuarie, 1 Mai, 8 Mai (dimineata), 14 Iulie (dimineata),  11 Noiembrie (dimineata) si 25 Decembrie.

Preturi:
Bilete de intrare: 9 € pentru adulti;
5.5 € pentru tineri intre 18 si 25 de ani;
intrare libera pentru cei sub 18 ani.

Adresa:
Place Charles de Gaulle 75008, Arondismentul 8, Paris

Vizualizari: 6797