Place de la Bastille, Piata Bastiliei din Paris


Place de la Bastille, Piata Bastiliei, este locul unde se gasea celebra fortareata care a fost luata cu asalt pe 14 iulie 1789, dand nastere Revolutiei Franceze.

Dupa infrangerea francezilor la Poitiers in 1356 in timpul razboiului de 100 de ani contra Angliei, era nevoie de o fortareata pentru a proteja Parisul de invazie. Constructia acestei fortarere a fost inceputa in anul 1370 si a luat sfarsit in anul 1382. Cunoscuta sub numele de Bastilia, cladirea masiva avea ziduri de patru metri latime si opt turnuri inalte de 22 de metri.

Piata Bastiliei din Paris
Piata Bastiliei din Paris

Inchisoarea Bastiliei

Fortareata a fost transformata intr-o inchisoare de catre Richelieu. Marea majoritate a prizonierilor erau inamici ai regelui si fusesera trimisi aici printr-un simplu ordin. Printre prizonierii cei mai celebri s-au numarat Voltaire, Fouquet si Sade. Bastilia avea o reputatie teribila dar in realitate erau putini prizonieri si tratamentul de care beneficiau era mai bun decat in alte inchisori. Cu toate acestea Bastilia a devenit un simbol al nedreptatilor savarsite de monarhia acelor vremuri.

Caderea Bastiliei

Pe 14 iulie 1789, Bastilia a fost luata cu asalt de rebeli si de un detasament rasculat al Garzii Nationale. Putinii paznici s-au predat imediat si cei sapte prizonieri au fost eliberati. Caderea Bastiliei marcheaza inceputul Revolutiei Franceze. In fiecare an este sarbatorita Ziua Bastiliei, care a fost declarata ziua nationala a Frantei in anul 1860. La doua zile dupa ce multimea a capturat Bastilia s-a dat si ordinul ca aceasta sa fie daramata. Un semn de pe Bulevardul Henri al IV-lea marcheaza locul fostei cladiri si cateva pietre ale fundatiei sunt vizibile in statia de metrou Bastille.

Piata Bastiliei

Piata Bastiliei a fost creata mai tarziu, in anul 1803. Aceasta includea o fantana in forma de elefant, care este mentionata de Victor Hugo in romanul sau “Mizerabilii”. Fantana cu o inaltime de 24 de metri a fost inlaturata din piata in 1847. Singurul monument care se afla inca in picioare este Colonne de Juillet, o columna ce comemoreaza o alta revolutie din anul 1830 in timpul careia regele Carol al X-lea a fost inlocuit din functie de regele Ludovic-Filip. Columna inalta de 52 de metri onoreaza cele 504 victime ce si-au pierdut viata in cele 3 zile de revolutie. Alte 196 de victime ale altei revolte au fost adaugate in aceeasi cripta in anul 1848.  Columna are in varf o statuie numita Spiritul Libertatii.

Opera Bastiliei din Paris
Opera Bastiliei din Paris

Opera Bastiliei

Impozanta cladire a Operei Bastiliei a fost inaugurata in 14 iulie 1989 in timpul sarbatoririi bicentenarului Revolutiei Franceze. Aceasta a fost parte a marilor proiecte initiate de fostul presedinte francez Francois Mitterrand. Cladirea masiva a fost menita sa serveasca drept o cladire de opera in spirit democratic, in opozitie cu stilul aristocratic al operei gazduite de Opera Granier. Opera Bastiliei are o capacitate mult mai mare comparativ cu Garnier, auditoriumul sau putand primi 2700 de persoane. Proiectul lui Carlos Ott a fost ales din 750 de alte proiecte depuse in cadrul unei competitii internationale si contrasteaza puternic cu mediul inconjurator. O statie de metrou dar si magazine sunt integrate in cladire, reiterand ideea de opera a poporului.

Vizualizari: 2157