Scurt istoric al orasului Paris


Parisul are o istorie veche de mai bine de doua mii de ani. Galii din tribul Parisi s-au stabilit in locurile in care acum exista orasul, in jurul anului 250 I.Ch. si au fondat un sat de pescari pe insula ce poarta astazi numele de „Ile de la Cité” – centrul in jurul caruia s-a dezvoltat Parisul. Cunoscut sub numele de Lutece in vremurile stravechi, Parisul a fost cucerit de Iulius Cezar in anul 52 I.Ch. si a fost un important centru regional sub Imperiul Roman si in prima parte a evului mediu. In anul 987, Hugh Capet, Conte de Paris, a devenit rege al Frantei si sub urmasii sai pozitia orasului ca si capitala a natiunii franceze s-a intarit tot mai mult.


Luvrul si Sena - parte integranta a istoriei Parisului
Luvrul si Sena - parte integranta a istoriei Parisului

Deseori caracterizati ca fiind niste oameni cu spirit revolutionar, parizienii si-au declarat pentru prima data independenta sub conducerea lui Etienne Marcel intre anii 1355-1358. Asaltul si mai apoi caderea Bastiliei in 1789 a fost prima actiune majora a parizienilor din timpul Revolutiei Franceze.


Atunci cand revolutionarii francezi au luat cu asalt Bastilia, pe 14 iulie 1789, au gasit doar sapte prizonieri. Revolutionarii nu cautau sa elibereze pe nimeni ci s-au dus la Bastilia in cautare de praf de pusca.

Caderea Bastiliei
Caderea Bastiliei

Parisul a jucat de asemenea un rol important in timpul revolutiilor din 1830 si 1848. In 1871, in timpul razboiului franco-prusac, orasul a fost asediat timp de patru luni pana cand Franta a capitulat. Dupa retragerea trupelor germane, radicalii francezi au pus in pripa bazele Comunei Parisului. In timpul Primului Razboi Mondial nemtii au fost impiedicati sa cucereasca Parisul dar au facut-o in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial din 1940 pana in 1944. Parisul a asistat iarasi la scene violente in timpul rascoalei studentilor in 1968. Parisul de astazi isi mentine pozitia importanta, sarmul si caracterul aparte, desi infatisarea sa este transformata de cladiri moderne si proiecte ambitioase.