Pont Neuf din Paris


In mod paradoxal, Pont Neuf (Podul Nou in franceza) este cel mai vechi pod din Paris.

Pont Neuf este de asemenea si cel mai cunoscut pod din Paris, iar impreuna cu cu Pont Alexandre III, unul dintre cele mai frumoase.

La jumatatea secolului al 16-lea, numai doua poduri traversau Sena. Din cauza ca erau intr-o stare foarte proasta si in mod frecvent foarte aglomerate, Regele Henric al III-lea a hotarat in 1578 sa ridice un nou pod si abia in 1607 podul a fost inaugurat oficial de catre Henric al IV-lea care a si botezat podul, Pont Neuf. Dupa moartea sa, o statuie ecvestra a Regelui Henric al IV-lea a fost ridicata la mijlocul podului, in piata Vert-Galant. Aceasta statuie a fost daramata si topita in timpul Revolutiei Franceze dar a fost inlocuita de o copie fidela in anul 1818.

Pont Neuf din Paris
Pont Neuf din Paris

In vremea cand a fost construit, Pont Neuf, un pod lung de 232 de metri si cu o latime de 22 de metri era un pod modern cu o multime de inovatii. Pont Neuf a fost primul pod din Paris cu case pe el. A fost de asemenea primul pod pavat, ceea ce l-a transformat imediat intr-un loc preferat al multor parizieni care au inceput sa foloseasca podul ca loc de intalnire.

Pont Neuf este format din doua parti de pod, cate una pe fiecare parte a Île de la Cité, unde piata Vert-Galant uneste cele doua parti. Podul are un total de 12 arcade, 7 din ele fiind pe unul din sectoare care uneste Île de la Cité de malul drept al Senei si celelalte 5 pe sectorul care uneste Île de la Cité de malul stang.

Vizualizari: 1264