Centrul Cultural Georges-Pompidou


Centrul Georges Pompidou este un complex cultural construit intr-un stil arhitectural high-tech ce se afla in arondismentul 4 al Parisului, in zona numita Beaubourg.

Centrul Pompidou gazduieste o vasta biblioteca publica - Bibliotheque publique d'information (BPI), Muzeul National de Arta Moderna si IRCAM, un centru de muzica si cercetare acustica. Numele centrului este dat dupa Georges Pompidou, cel care a fost presedinte al Frantei intre 1969 si 1974.

Centrul Pompidou din Paris
Centrul Pompidou din Paris

Centrul este creatia arhitectului italian Renzo Piano, a cuplului de arhitecti britanici Richard si Sue Rogers si a inginerilor de rezistenta Edmund Happold si Peter Rice. Proiectul de constructie a Centrului Pompidou a fost incredintat spre executie acestei echipe in urma unui concurs de arhitectura ale carui rezultate au fost anuntate in 1971. Revistele de specialitate au spus ca design-ul centrului Pompidou 'a intors arhitectura cu fundul in sus' iar echipa ce l-a realizat si-a castigat o reputatie de netagaduit prin stilul indraznet abordat. Toate elementele functionale si structurale ale cladirii sunt vopsite dupa diferite coduri de culoare: verde - tevile instalatiilor sanitare, albastru cele pentru instalatiile de climatizare, instalatiile electrice sunt galbene iar instalatiile pentru siguranta sunt rosii.

Centrul Pompidou in cifre

Suprafata pe care se intinde centrul acopera peste doua hectare, suprafata locuibila este 103,305 m². Structura are sapte etaje si o inaltime de 42 de metri, lungime de 166 m, latime de 60 m. Pentru construirea cladirii s-au folosit peste 15000 tone de otel 11.000 m² geamuri si 50.000 m³ de fier beton. Constructia cladirii a fost terminata in timpul stabilit si sub costurile estimate pentru realizarea sa. Centrul Pompidou a costat aproximativ 100 de milioane de dolari.

In cadrul complexului de la Centrul Pompidou se afla si Atelierul Brancusi, locul unde puteti admira o mica parte din cadrul in care marele artist roman si-a desavarsit opera fara egal.

Adresa:
Place Georges Pompidou, Paris

Orar:
Muzeu si expozitii: 11:00 AM - 9:00 PM, (ultima intrare la 8:00 PM).
Atelierul Brancusi: 2:00 PM - 6:00 PM, de miercuri pana luni.
Centrul mai este deschis si in alte intervale in functie de evenimentele care au loc aici.

Preturi:
Adulti: 13.00 € / 11.00 € in functie de sezon.
Bilet redus: 10.00 € / 9.00 € in functie de sezon.
Biletele sunt valabile toata ziua si ofera acess la toate zonele expozitionale, la muzeul din cadrul centrului Pompidou cat si la platforma panoramica.
Biletul valabil doar pentru platforma panoramica costa 3.00 €.
Centrul Pompidou se afla pe lista de obiective incluse in Paris Museum Pass care poate fi achizitionat si de la casele de bilete ale centrului.

Transport:
Metrou: Rambuteau, Hotel de Ville, Chatelet
RER: Chatelet
Autobuze: 21, 29, 38, 47, 58, 69, 70, 72, 74, 75, 76, 81, 85, 96

Vizualizari: 2879